Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 06 23 /12:25

Sauliaus Skvernelio išjuokta Loreta Graužinienė jau taiso VAD vadovo skyrimo tvarką

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė antradienį skubiai pataisė savo ketvirtadienį teiktą pasiūlymą, kaip pakeisti Vadovybės apsaugos departamento (VAD) direktoriaus skyrimo tvarką. Dar praėjusią savaitę Seimo pirmininkė galvojo, kad premjero parinktą naują direktorių galėtų patvirtinti pati, tačiau dabar nutarė, kad tam reiktų viso Seimo balsavimo. Seimo pirmininkę, kurią iki šiol rėmė ir premjeras Algirdas Butkevičius, persigalvoti privertė itin aštri vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio kritika.
Dalia Grybauskaitė ir Loreta Graužinienė
Dalia Grybauskaitė ir Loreta Graužinienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Senajame Seimo pirmininkės pasiūlyme buvo numatyta, kad VAD direktorių turėtų Seimo pirmininko pritarimu, premjero teikimu skirti prezidentas. Šiame pasiūlyme nebuvo numatyta, kad VAD direktorius kam nors būtų atskaitingas.

Dėl to L.Graužinienė sulaukė vidaus reikalų ministro S.Skvernelio itin aštrios kritikos. Anot jo, išskirti VAD iš visos vidaus reikalų sistemos ir paversti niekam neatskaitinga institucija yra mažų mažiausia ciniška. Vidaus reikalų ministras viešai abejojo L.Graužinienės kompetencija.

Naujame L.Graužinienės siūlyme numatyta, kad VAD direktorius turėtų būti premjero teikimu ir viso Seimo pritarimu skiriamas prezidento.

Pirmadienį šiuo klausimu sutarimo nerasta ir valdančiųjų politinėje taryboje. „Tvarkos ir teisingumo“ partijos vadovybė stojo savo deleguoto ministro pusėn. Partijos pirmininkas Rolandas Paksas po posėdžio pareiškė, kad VAD direktoriaus tvarka neturi būti keičiama.

„Mes nesame šalininkai, kad keistųsi VAD vadovo skyrimo tvarka. Nesame šalininkai. Tai nelogiška, neteisinga, neteisėta ir, manau, kad taip nebus“, – pirmadienį pareiškė R.Paksas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Saulius Skvernelis

Socialdemokratų lyderis premjeras A.Butkevičius L.Graužinienės pasiūlymą pirmadienį rėmė. „Aš Seimo pirmininkės pozicijai šiuo metu pritariu“, – po valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdžio žurnalistams teigė A.Butkevičius.

Staiga siūlymą pakeitė

Turbūt supratusi, kad sulauks kategoriško koalicijos partnerių „tvarkiečių“ pasipriešinimo Seimo pirmininkė antradienį nebesiūlė skubiai jos teiktų pataisų svarstyti Seime. Dar daugiau. Antradienį ryte Seime ji įregistravo savo pasiūlymo pataisą, kurioje jau numato kiek kitokią VAD direktoriaus skyrimo tvarką, nei pati siūlė vos prieš penkias dienas.
 
Naujame L.Graužinienės siūlyme numatyta, kad VAD direktorius turėtų būti premjero teikimu ir viso Seimo pritarimu skiriamas prezidento. Be to, naujame dokumente numatyta, kad VAD vadovas bus atskaitingas Vyriausybei.

Tiesa, naujame Seimo pirmininės siūlyme palikta galimybė VAD direktoriui pačiam pasirinkti savo pavaduotojus ir tiesiogiai kreiptis į Finansų ministeriją dėl asignavimų.

L.Graužinienės atstovė spaudai Dalia Valentienė paaiškino, kad pakeisti siūlymą Seimo pirmininkė nutarė dėl to, kad pirmasis sulaukė Seimo Teisės departamento pastabų. „Į jas atsižvelgdama Seimo pirmininkė pasiūlymą pataisė“, – 15min.lt informavo D.Valentienė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Apsauga
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Apsauga

Yra dar vienas pasiūlymas

Dėl VAD direktoriaus skyrimo tvarkos Seime yra registruotas ir dar vienas siūlymas.

Penktadienį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, socialdemokratas Julius Sabatauskas registravo pataisą, pagal kurią VAD vadovas būtų vidaus reikalų ministro teikimu skiriamas Vyriausybės ir būtų jai atskaitingas. Be to, J.Sabatausko pasiūlyme palikta prievolė VAD direktoriaus pavaduotojus skirti vidaus reikalų ministrui.

Kurį iš šių variantų rinktis, Seimas turės spręsti ketvirtadienį. Kol kas visų siūlymų nespėjo apsvarstyti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Jis tai ketina padaryti ketvirtadienį anksti ryte, prieš Seimo posėdį. 

Pasak J.Sabatausko, tikimasi priiimti tokį variantą, kuris leistų VAD tapti atskiru asignavimų valdytoju, bet kartu neeliminuotų departamento iš visos vidaus reikalų sistemos.

Negali iškristi iš sistemos

Savo ruožtu vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis 15min.lt teigia, kad VAD gali tapti atskiru asignavimų valdytoju, tačiau departamento vadovas turi likti atskaitingas ministrui.

„VAD gali tapti atskiru asignavimų valdytoju, dėl to nematau jokios problemos. Tačiau kategoriškai laikausi nuostatos ir pozicijos, kad VAD turi likti VRM struktūroje, o departamento direktorius turi būti pavaldus ir atskaitingas vidaus reikalų ministrui“, – tvirtina S.Skvernelis.

Kategoriškai laikausi nuostatos ir pozicijos, kad VAD turi likti VRM struktūroje, o departamento direktorius turi būti pavaldus ir atskaitingas vidaus reikalų ministrui, – sako S.Skvernelis.

Pasak jo, kol kas visai neaišku, kodėl Seimo pirmininkei šovė į galvą mintis iš esmės keisti VAD vadovo skyrimo tvarką.

„Labai norėčiau išgirsti konkrečius ir pagrįstus argumentus, kodėl siūloma tokia pertvarka. Kol kas, deja, jų negirdėjau, negirdėjo ir visuomenė.

Ar bus geriau? Jei taip – kas, kodėl, kaip to bus pasiekta, ar bus sutaupyta lėšų, ar bus optimalesnė struktūra, efektyvesnis darbas? Dar vienas svarbus dalykas – prieš priimant tokį sprendimą privaloma Vyriausybės išvada, nes tai yra Vyriausybės kompetencija ir atsakomybės ribos. Apie ją irgi nieko negirdėjome. Nereikėtų pamiršti ir fakto, kad norint įgyvendinti siūlomus pakeitimus reikėtų pakeisti ne vieną dešimtį dabar galiojančių teisės aktų“, – teigia S.Skvernelis.

Šiuo metu VAD direktorių penkerių metų kadencijai skiria ir atleidžia vidaus reikalų ministras. Taip pat ministras skiria ir VAD direktoriaus pavaduotojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius