-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 03 24 /13:41

Saulius Skvernelis LSDDP suvažiavime kalbėjo apie bebrus ir komunizmą

Besikuriančią Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pasveikinti atvykęs premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad su Gintautu Palucku pasilikę socialdemokratai tampa komunistais, o konservatoriams aiškino esą politinių bebrų apstu ir tarp jų.
Saulius Skvernelis
Steigiamasis Lietuvos socialdemokratų darbo partijos suvažiavimas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pradėdamas sveikinimo kalbą šeštadienį Vilniuje vykstančiame LSDDP suvažiavime premjeras pripažino, kad šios partijos būsimas pirmininkas Gediminas Kirkilas teisus – partijos galėjo nebūti. Tačiau esą ji privalėjo atsirasti tada, kai G.Palucko vadovaujami socialdemokratai nutarė trauktis iš koalicijos.

Manau, kad Lietuvos žmonės vis mažiau vertins tuos, kurie daug žada, bet neturi jokios patirties, neišmano, kas yra valstybės valdymas, kas yra atsakomybė už valstybės valdymą, – kalbėjo S.Skvernelis.

Premjeras S.Skvernelis sakė, kad koalicijos darbai vyko sėkmingai iki tol, „kol atsirado nesuprantamas noras kairiajai partijai, pirmiausia, sugriauti Vyriausybę ir pasukti, kaip vėliau parodė, į kraštutinę kairę, su kai kuriom idėjom, artimom komunistinei ideologijai“.

Jis dėkojo LSDDP frakcijos Seime nariams, kad jie tuo keliu nepasuko ir sudarė frakcijų koalicijos susitarimą su „valstiečiais“.

„Tai buvo teisingas sprendimas“, – vertino S.Skvernelis.

Jis tikino, kad be reikalo šeštadienį besikurianti partija vadinama bebrų vardu.

„Daug kas sako, kad čia yra praeitis, kad čia susirinkusieji arba steigėjai yra užvakarykštė diena, bet beveik pusantrų metų parodė, kad mes dažnai paskęstame mituose apie atsinaujinimą ir nėra lygybės ženklo tarp jauno politiko ir atsinaujinimo“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Pasak premjero, LSDDP gretose yra daug patyrusių žmonių, kurių darbus vertinti turės tik rinkėjai ir niekas kitas.

„Čia yra daug žmonių, kurie darbais, galime kalbėti – sėkmingais, galbūt ne visiškai sėkmingais, bet konkrečiais darbais, pasakė, kas jie tokie yra. Ir dabar tik rinkėjų valia vertinti“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Premjeras sakė esąs tikras, kad rinkėjai ateityje ir rinksis patyrusius politikus, o ne naujokus.

„Manau, kad Lietuvos žmonės vis mažiau vertins tuos, kurie daug žada, bet neturi jokios patirties, neišmano, kas yra valstybės valdymas, kas yra atsakomybė už valstybės valdymą“, – sakė jis.

Žurnalistų vėliau paklaustas, ar šiuo sakiniu neįdūrė saviems, nes būtent tarp „valstiečių“ šios kadencijos Seime yra daugiausia naujokų, S.Skvernelis išsisukinėjo kalbėjęs apie tuos, kurie nėra dirbę valstybei.

„Aš valstybei daugiau nei 20 metų tarnavau – tiek vidaus reikalų sistemoje, tiek būdamas politikas ministru, ir, manau, kad žmonės mane vertino per rinkimus ne pagal ateitį, o pagal tai, kas aš buvau“, – kalbėjo jis.

Premjeras atsisakė vertinti konkrečius „socialdarbiečius“ – pavyzdžiui, buvusią Darbo partijos pirmininkę, Širvintų merę Živilę Pinskuvienę, anksčiau įtartą rinkėjų balsų pirkimu.

„Reikia, matyt, miesto gyventojų klausti, ar jie mato pokyčių. Kaip buvęs meras tvarkėsi ir kaip šita merė tvarkosi. Reikia vertinti darbus, o pavardės... dabar verčiamas naujas šios partijos istorijos puslapis, o asmenybių visokių galima visuose partijų sąrašuose rasti“, – kalbėjo jis.

S.Skvernelis aiškino, kad „socialdarbiečių“ negalima vadinti bebrais.

„Ar tikrai turime politikos žmones vadinti bebrais? Kas taip sprendžia? Kas turi teisę vadinti kairę ar vieną, ar kitą pusę bebrais. Nors taip, jeigu vertintume „jų“ terminologija, matyt, būtų galima atrasti ir dešinėje pusėje“, – sakė S.Skvernelis.

Premjeras sakė nenorintis minėti Juozo Bernatonio termino „šeškučiai“, bet pritariantis, kad jie visai nebūtinai dirba geriau už politikos vilkus.

S.Skvernelis, kalbėdamas apie nomenklatūrą ir nepotizmą, rado progą įgelti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderiui Gabrieliui Landsbergiui. Nors jo pavardė nebuvo paminėta, galima spėti, kad premjero ištarti žodžiai buvo skirti jam: „Bet koks lyderis turi palikti į viršų išsikovodamas savo autoritetą darbais, o ne būti deleguotas dėl garbingų giminystės ryšių ar artimųjų nuopelnų.“

Jis tikino, kad ateitis parodys, kuri socialdemokratų partija išliks, o kuri ne. „Aš lažinčiausi už jūsų partiją“, – patikino susirinkusius premjeras.

Žurnalistų paklaustas, iš ko lažintųsi, S.Skvernelis sakė, kad dėl to susitars su G.Kirkilu ar G.Palucku.

Tiesa, Vyriausybės vadovas pridūrė, kad, jo akimis, G.Palucko vadovaujami socialdemokratai „nyksta nuo politikos žemėlapio, neranda sau vietos po rinkimų“.

Savo kalboje S.Skvernelis neužsiminė apie partijų koalicijos sutartį, kurios neslepia sieksiantys šeštadienį susikuriančios partijos nariai. Vėliau žurnalistams jis sakė, kad sutartis galima, bet socialdemokratai-darbiečiai didesnės įtakos tikėtis negali.

Šeštadienį į steigiamąjį LSDDP suvažiavimą atvyko 676 delegatai, atstovaujantys 4457 steigėjams.

Tarp jų buvę Darbo partijos atstovai Širvintų merė Živilė Pinskuvienė, Jonas Pinskus, Kęstutis Daukšys, Vydas Gedvilas su žmona Jolanta, taip pat verslininkas buvęs parlamentaras Andrius Šedžius ir buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Valdas Tutkus. Taip pat visi, išskyrus Algirdą Butkevičių ir Antaną Vinkų, LSDDP frakcijos Seime nariai.

Dalis Seimo socialdemokratų paliko senąją partiją, kai ši pernai rudenį nusprendė trauktis iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Šiuo metu Lietuvoje yra 23 oficialiai veikiančios partijos, dar penkios likviduojamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius