-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 11 20 /11:49

Saulius Skvernelis: neieškokite asmeninės atsakomybės policijos vadovybėje

Policijoje bus peržiūrėta, kaip pareigūnai supažindinami su ginklo instrukcija, sako su policijos generaliniu komisaru Linu Pernavu penktadienio rytą susitikęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Sutarėme dar kartą pasižiūrėti, kaip yra pareigūnai supažindinami, kas kiek laiko primenama ginklo saugojimo, paleidimo į tarnybą ir nešiojimo instrukcija“, – žurnalistams Vidaus reikalų ministerijoje sakė S.Skvernelis.

Ministras atsisakė vertinti ketvirtadienio naktį vykusią policijos paieškos operaciją, motyvuodamas tuo, kad šiuo metu policijoje vyksta tarnybinis patikrinimas.

Jis taip pat ragino dėl operacijos neieškoti asmeninės atsakomybės policijos vadovybėje. Tačiau dėl dviejų policijos pareigūnų, iš kurių įtariamasis pagrobė ginklą, bus sprendžiama, kai bus pabaigtas tarnybinis patikrinimas, sakė ministras.

„Palyginkime situacijas. Šiandien yra galimybė paspardyti policiją ir dalis politikų tuo tikrai pasinaudos. (...) Ir palyginkime situaciją pačioje Prancūzijoje, kur visa bendruomenė visos politinės jėgos vieningai priima grėsmę“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Aš manau, kad čia tikrai ne ta situacija, kad kažkas turėtų atsistatydinti, – pridūrė jis.

„Aš manau, kad čia tikrai ne ta situacija, kad kažkas turėtų atsistatydinti“, – pridūrė jis.

Į repliką, kad Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė reikalauja jo politinės atsakomybės, ministras sakė į tai reaguojantis „normaliai“.

„Tai Seimo sprendimas“, – teigė S.Skvernelis.

Vilniuje ketvirtadienio vakarą po beveik 5 val. trukusios paieškos operacijos sulaikytas vyras, kuris buvo pabėgęs su automatiniu ginklu, pagrobtu iš policijos pareigūno.

Asmens buvo ieškoma visoje Vilniaus apskrityje. S.Skvernelis nurodė, kad operacijai nebuvo pasitelkta visa Vilniaus policija, o operacijos kaina „atitinka 2015 metų biudžeto asignavimus“.

Ministras sakė, kad tarnybinio patikrinimo metu bus nustatyta, ar policija perdavė informaciją Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui, kad šis savo ruožtu apie vykstančią operaciją informuotų gyventojus.

S.Skvernelis teigė, kad visuomenė stipriai prisidėjo prie sėkmingos paieškos operacijos pabaigos.

„Labai daug padėjo. Ir visuomenės dėka dabar yra toks rezultatas. Skambino labai daug, pranešimų buvo labai daug, į juos buvo reaguojama ir manau, kad pagal atskiras detales tapo aišku, kad (...) tas žmogus nebuvo toks pavojingas, kaip buvo iš pradžių“, – nurodė ministras.

„Pasirodė pranešimai, kad jis turi neturi ginklo“, – pridūrė jis.

Pasak policijos, 1991 metais gimęs I.Molotkovas su automatu pabėgo iš policijos automobilio prie komisariato Laisvės prospekte. „Kalašnikov“ automatas buvo su viena apkaba – 30-čia – šovinių.

Premjeras: kiekvienas pareigūnas privalo laikytis taisyklių ir išlikti budrus

„Pareigūnų, palikusių ginklą, pasiekiamą sulaikytajam, aplaidumas negali būti pateisinimas. Yra nustatytos konvojavimo taisyklės, kurių kiekvienas pareigūnas privalo laikytis. Prieš gaudamas ginklą kiekvienas pareigūnas privalo pereiti specialią programą ir griežtai vadovautis ginklo naudojimo ir saugumo taisyklėmis. Ar jų buvo laikomasi, paaiškės atlikus tarnybinį tyrimą. Po jo generalinis komisaras ir vidaus reikalų ministras galės pateikti vertinimus, tačiau jau šiandien galiu pasakyti, jog kiekvienas pareigūnas privalo laikytis drausmės ir išlaikyti budrumą, kad tokių klaidų ateityje būtų išvengta“, – sako ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Pasak Vyriausybės vadovo, bėglio paieškos metu vidaus reikalų ministras jį nuolat informavo apie vykstantį procesą, buvo skirtos didelės pajėgos, kad bėglys, sukėlęs grėsmę, būtų surastas ir sulaikytas.

„Vidaus reikalų ministras, Valstybės saugumo departamentas ir policija dirbo susitelkę, operatyviai, dalijosi informacija, tad ieškomas asmuo apie vidurnaktį buvo sulaikytas. Svarbiausia, kad pavyko išvengti aukų, niekas nenukentėjo. Tačiau ateityje turi būti griežčiau kontroliuojama, kaip vyksta pareigūnų praktiniai mokymai“, – sako premjeras.

Vilniuje ketvirtadienio vakarą po beveik 5 val. trukusios paieškos operacijos sulaikytas vyras, kuris buvo pabėgęs su automatiniu ginklu, pagrobtu iš policijos pareigūno.

Automatiniai šautuvai policijos pareigūnams išdalinti po kruvinų teroro išpuolių Paryžiuje praėjusį penktadienį. Tai jau antras incidentas per savaitę, kilęs dėl „Kalašnikov“ automatų naudojimo.

Šeštadienį policijos patrulis iš automato paleido šūvį į asocialų asmenį sostinės Pylimo gatvėje, apleistame kioske. Vilniaus policija teigia, kad šūvis paleistas netyčia. Vyrui buvo peršauta pėda, bet patruliai bandė šį įvykį nuslėpti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius