Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 03

Saulius Skvernelis: po diskusijų su universitetų bendruomenėmis aukštojo mokslo reformos planas gali keistis

Premjeras Saulius Skvernelis neatmeta, kad po diskusijų su universitetų bendruomenėmis aukštojo mokslo reformos planas gali keistis. Jis tai pareiškė po trečiadienį įvykusio valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdžio.
Koalicija aptarė aukštojo mokslo reformą
Koalicija aptarė aukštojo mokslo reformą / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Trečiadienį Vyriausybė nusprendė darbo grupės parengtą planą suderinti su universitetų senatų nariais ir su bendruomene ir tik paskui teikti Seimui.

„Gali, gali“, – teigė S.Skvernelis, paklaustas, ar po šio derinimo planas gali pasikeisti.

Aš nemanau, kad bus paprasta, bet nėra alternatyvos.

„Yra, kad žmonės turi vienokį ar kitokį emocinį ryšį su universitetais, tai jiems kyla klausimų, kaip bus su Klaipėda, kaip bus su Šiauliais, kaip bus su Vilniaus universitetu – natūralu“, – pasiteiravus, kas labiausiai kliūva parlamentarams, sakė jis.

S.Skvernelis lakoniškai atsakė į klausimą, ar nesibaimina, jog planui atkeliavus į Seimą, iš jo nieko gali nelikti: „Nesibaiminu.“

„Jūs gal daugiau ko nors žinote? Aš nemanau, kad bus paprasta, bet nėra alternatyvos, jeigu mes kalbame apie studijų kokybę, finansavimo modelio pakeitimą, galiausiai, apie dėstytojų darbo proporcijas, kiek jie turi dirbti mokslinį tiriamąjį darbą, kiek pedagoginį. Nenormali proporcija pas mus yra, algos kokios“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, ar kas nors plane kliūva socialdemokratams, premjeras teigė, kad kol kas jame niekas niekam nekliūva.

Siūlo palikti penkis universitetus

Siūloma palikti Vilniaus universitetą (VU) bei kurti naują Kauno universitetą.

Prie VU siūloma jungti Mykolo Romerio ir Lietuvos edukologijos universitetus, VU dalimi taptų Šiaulių universitetas.

Kaune plačios aprėpties universitetas būtų kuriamas sujungiant Kauno technologijos universitetą (KTU), Vytauto Didžiojo universitetą (VDU), Aleksandro Stulginskio bei Lietuvos sporto universitetą.

Lietuvos sveikatos mokslų universitetą (LSMU) siūloma palikti, nes, darbo grupės atstovų teigimu, jame smarkiai padidėjo studentų iš užsienio skaičius.

Techniniai universitetai turėtų veikti Vilniuje ir Klaipėdoje: sostinėje – Vilniaus Gedimino technikos universitetas, uostamiestyje – Klaipėdos universitetas.

Menų akademijas – Muzikos ir teatro ir Dailės akademiją, siūloma sujungti į vieną didelę menų akademiją, kuri Kaune ir Klaipėdoje tinkliniu principu rengtų specialistus.

Klaipėdoje darbo grupė siūlo palikti Klaipėdos valstybinę kolegiją ir Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą.

Šiauliuose veiktų ne tik VU Šiaulių fakultetas, bet ir Šiaulių valstybinė kolegija. Panevėžyje – KTU fakultetas ir Panevėžio kolegija.

Kaune turėtų likti viena kolegija, kurią sudarytų susijungusios Kauno kolegija, Kauno technikos kolegija ir Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegija.

Marijampolės, Alytaus ir Utenos kolegijas siūloma palikti. Lietuvos karo akademija taip pat turėtų būti palikta atskira, tačiau Vilniaus kolegija bei Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija turėtų susijungti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius