Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 20 /10:28

S.Skvernelis susitiko su S.Cichanouskaja: Vyriausybė darys viską dėl laisvų rinkimų Baltarusijoje

Ketvirtadienį Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis savo feisbuko paskyroje pranešė susitikęs su Baltarusijos rinkimuose dalyvavusia ir šiuo metu Lietuvoje esančia Sviatlana Cichanouskaja. Ministro pirmininko atstovas spaudai Tomas Beržinskas informavo BNS, kad susitikimas vyko Vyriausybėje.
 Sviatlana Cichanouskaja ir Saulius Skvernelis
Sviatlana Cichanouskaja ir Saulius Skvernelis / Vyriausybės kanceliarijos nuotr.

„Susitikau su Baltarusijos nacionaline lydere Sviatlana Cichanouskaja.

Pakalbėjome apie išbandymus, kuriuos jai teko patirti rinkimų kampanijos metu, prisiimtą milžinišką atsakomybę. Taip pat – kasdieninius rūpesčius bei poreikius, su kuriais ji susiduria būdama Lietuvoje, jos asmeninio bei šeimos saugumo klausimus.

Mūsų šalis visada rėmė laisvės ir demokratijos siekiančius Baltarusijos žmones. Tautos pabudimą matome, visi kartu juos palaikome. Kelias į laisvą visuomenę nebus paprastas ir pareikalaus didžiulės ištvermės. Aš tikiu, kad baltarusiams jos pakaks.

Užtikrinau Sviatlaną, kad Vyriausybė kartu su partneriais Lenkijoje, Latvijoje ir Estijoje daro ir darys viską, kad laisvų ir sąžiningų rinkimų Baltarusijoje siekis būtų įgyvendintas, o jos vaikai galėtų kuo greičiau apkabinti savo tėtį laisvėje“, – feisbuke rašė premjeras.

S.Cichanouskaja į Lietuvą atvyko praėjusios savaitės pradžioje po Baltarusijos prezidento rinkimų, Vakarų šalys nepripažįsta Aliaksandro Lukašenkos pergalės per šiuos rinkimus.

Lietuvoje S.Cichanouskaja kurį laiką buvo saviizoliacijoje, vėliau jai atliktas koronaviruso testas, jis buvo neigiamas.

Prezidento rinkimai Baltarusijoje vyko rugpjūčio 9 dieną. Remiantis oficialiais rezultatais, autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, einantis prezidento pareigas nuo 1994 metų, laimėjo rinkimus didele persvara prieš kitus kandidatus.

Opozicija tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje kilo masiniai protestai, kurie tęsiasi iki šiol. Per keletą dienų pareigūnai suėmė kelis tūkstančius protestuotojų, dalį jų jau paleido. Pranešama apie pareigūnų smurtavimą prieš juos.

Nuo rugpjūčio 13 dienos protestuoja ir streikuoja kai kurios Baltarusijos pramonės įmonės.

37 metų S.Cichanouskaja yra pareikalavusi valdžios paleisti visus sulaikytuosius, išvesti saugumo pajėgas iš gatvių ir iškelti baudžiamąsias bylas tiems, kas įsakė griežtomis priemonėmis slopinti protestus.

Ji taip pat yra sakiusi, kad organizuos naujus rinkimus, jei A.Lukašenka atsistatydins.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius