-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 17

Sausio 13-osios proga Kalifornijoje smėlio skulptūrą sukūrusio menininko patiktukai nedžiugina

Laisvės gynėjų dienos proga Kalifornijos Santa Kruzo paplūdimį smėlio skulptūra papuošęs Billas Lewisas socialiniame tinkle „Facebook“ sulaukė tūkstančių lietuvių paspaudimų „patinka“, tačiau dėl to nedžiūgauja. Lietuvių kilmės menininkas norėtų, kad prie tokių įrašų žmonės socialiniame tinkle galėtų reikšti ne simpatijas, o palaikymą.
Billo Lewiso skulptūra iš smėlio
Billo Lewiso skulptūra iš smėlio

15min pavyko susisiekti su šią savaitę interneto hitą sukūrusiu lietuvių kilmės menininku, nuo pat gimimo gyvenančiu Kalifornijoje. 

Smėlio skulptūras kuriantis B.Lewisas pasakojo, kad idėja kaip nors paminėti 25-ąsias Sausio 13-osios metines jam kilo pirmadienį. Tuomet jis perskaitė kelias žinutes apie artėjančią sukaktį ir iškart pradėjo kurti skulptūros eskizą. 

Po trijų dienų tas pats piešinys jau buvo perkeltas ant smėlio. Skulptūra Kalifornijos paplūdimį puošia iki šiol. 

https://www.facebook.com/SantaCruzSand/videos/1155221387836199/

Pats B.Lewisas daug apie save pasakoti nelinkęs, tačiau neslepia, kad Sausio 13-oji jam ypatingai svarbi. 

„Mano mama gimė Panevėžio apylinkėse. Jos mergautinė pavardė – Tumavičiūtė. Vėliau ji persikėlė gyventi į Ameriką. Aš pats gimiau ir augau jau Amerikoje. Šaltojo karo metu. Kas vakarą per televizorių žiūrėjome naujienas apie karą, o tėvai daug kalbėjo apie Lietuvą. Pats Lietuvoje apsilankiau tik kartą – 1993-aisiais, kai jau buvau vyresniųjų klasių mokinys“, – taip trumpai apie savo lietuvišką kilmę 15min papasakojo B.Lewisas.

Sureikšminamas nenorėjęs būti menininkas sako, kad jam svarbiau, kad žmonės visame pasaulyje sužinotų ne apie jo gyvenimą, o apie Lietuvos istoriją. 

„Lietuvos iškovota nepriklausomybė yra labai svarbus istorinis įvykis, kurio negalima pamiršti. Mano sukurta skulptūra sulaukė didelio populiarumo socialiniame tinkle „Facebook“. Tai tiesa. Galbūt taip atsitiko todėl, kad žmonėms lengviau paspausti „patinka“ prie skulptūros nuotraukos nei pasakyti, kad jiems „patinka“ tragiški 1991-ųjų sausio įvykiai. Norėčiau, kad „Facebook“ turėtų ir mygtuką „palaikyti“, nes patikti tokie įvykiai tiesiog negali“, – kukliai svarstė pašnekovas.

Džiaugiasi dėmesiu Lietuvos istorijai

B.Lewisas apgailestavo, kad daugybė kitų įrašų apie Sausio 13-ąją, kurie, jo nuomone, buvo daug svarbesni, vertingesni ir iškalbingesni, tokio populiarumo, kaip jo nuotrauka su smėlio skulptūra, nesulaukė.

„Smėlio skulptūra – smagus dalykas dėl galimybės protingai panaudoti tokią įprastą medžiagą. Tačiau nelaikau jos didelės meninės vertės kūriniu. Manau, kad dėmesys mano darbui svarbus todėl, kad pamatę ir susižavėję skulptūra žmonės kartu išreiškė palaikymą ir pagarbą tam, dėl ko gyveno ir kovojo mano protėviai ir Lietuvos laisvės gynėjai“, – 15min sakė B.Lewisas. 

Billo Lewiso skulptūra iš smėlio
Billo Lewiso skulptūra iš smėlio

Šią savaitę Kalifornijos paplūdimyje jo sukurtoje skulptūroje pavaizduotas rūpintojėlis, televizijos bokštas ir tankas bei angliškai parašyta „Laisvę Lietuvai“.

B.Lewisas atvirauja, kad rūpintojėlį nusižiūrėjo nuo Panevėžio rajone gyvenančios močiutės kieme stovinčio medinio koplytstulpio, kurio nuotrauką turėjo namuose.

Smėlio skulptūras kuriantis menininkas tikina, kad šis jo darbas vienas sunkiausių iki šiol atliktų. Skulptūrą kurdamas vyras sugaišo tris dienas.  

Tai ne pirmoji lietuviškos tematikos B.Lewiso skulptūra iš smėlio. Pernai vasarą Kalifornijos paplūdimį jis papuošė Vyčiu. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius