Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 06 22

Penkias dienas tuštumoje snaudžiantis pajūris nubunda savaitgalį

Lietuvos pajūris gyvena savaitgaliais – tai jau ne pirmus metus trunkanti tendencija. Taip yra ir šiemet. Penktą savaitės dieną visus pajūrio užkaborius tarsi kas pažadina iš miego.
Pėsčiomis pajūriu nuo Šventosios iki Palangos tilto
Pėsčiomis pajūriu nuo Šventosios iki Palangos tilto / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Penktadienio rytą Palangos pėsčiųjų bulvare – daug triukšmo. Mugės prekeiviai ir pirtininkai stato palapines kasmetiniam savo renginiui. Vėliau per garsiakalbius kažkas kelias valandas garsiai rėkia niekam neįdomų emocingą tekstą, sukeliantį šventės įspūdį, o vėliau paleidžia bumbsinčią muziką.

Šventoji savaitgaliais seka kadaise išmintomis Palangos pėdomis ir vieną gatvę pamažu verčia „basanke“ su „popsine“ muzika ir ant žarijų keptos mėsos aromatu.

Kuršių nerijoje kone visomis dienomis tvyro ramybė. Tik Nida kiek gausiau lankoma, tačiau Preila, Pervalka ir Juodkrantė – ramybės uostai. Vietos verslininkai blogio neįžvelgia, nes būtent ramybės čia žmonės ir ieško.

Tam, kad ryškiau įsivaizduotume Kuršių nerijos turizmo vakuumą, pakanka išvysti gana naują automobilį, kuris Juodkrantėje stovi nejudinamas jau keletą metų – visas apėjęs voratinkliais, tačiau vis dar blizgantis nuo kokybiško vaško. Preiloje riebus voratinklis apraizgė šulinį ir ant jo paliktą kibirą. Vila šalia – gyvenama.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Preila
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Preila

Palanga ir Šventoji, nors ir kiek pasiskirstę – vienur labiau šeimos, o kitur linksmybės – mielai dirbtų kiaurą savaitę. Triukšmautų, valgytų, šoktų, pramogautų. Kad tik kuo daugiau pinigų poilsiautojai paliktų.

Automobilis Juodkrantėje stovi nejudinamas jau keletą metų – visas apėjęs voratinkliais, tačiau vis dar blizgantis nuo kokybiško vaško. Preiloje riebus voratinklis apraizgė šulinį ir ant jo paliktą kibirą.

Taip nėra. Paprastą savaitės dieną kelionė pėsčiomis nuo Šventosios iki Palangos tilto viską aiškiai parodo.

Šventojoje vakarais pagrindine gatve vaikšto subrendusios poros. Kas su vaikais, kas jau be jų. Kai kuriose kavinėse groja niekam nežinomi gyvi atlikėjai. Pjauna ausį, bet vis ne „mp3“ formato vogti įrašai.

Prie tilto, kaip visada, poetiškai gražu. Iš naujo sutvarkytas praėjimas per kopas. Didžiulė kopa nukasta. Sako vietiniai, kad smėlis išvežtas prie Palangos tilto, kur visas smiltis pasiglemžė jūra.

Vienas kitas žmogus sportuoja. Apie 11 valandą vyrų, moterų ir nudistų pliažai visiškai tušti. Kam dar juos skirstė? Nė vieno žmogaus. Ką jau kalbėti apie tą pajūrį, kur gyvybės už žaliosios miško juostos dar mažiau.

Kai kur prie jūros džiūgauja šeimos. Mergytė bando verstis per galvą, o vaikinas, į smėlį įkasęs guminį kamuolį, išdarinėja tikrus akrobatinius triukus. Įsibėgėja, atsispiria ir verčiasi.

Kitur visa šeima drąsiai brenda į vandenį. Kitoje šeimoje tėvas nuo kranto akylai stebi besimaudančias atžalas. Yra ir vienišių, kurie tiesiog spinduliuoja ramybe. Net paukščiai prieina – ranka gali pasiekti.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Pėsčiomis pajūriu nuo Šventosios iki Palangos tilto
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Pėsčiomis pajūriu nuo Šventosios iki Palangos tilto

Prie Palangos žmonių šiek tiek pagausėja, tačiau toli gražu neprimena vasaros sostinės. Pajūriu keturračiu kursuoja rūstus gelbėtojas. Kelios šeimos mėgaujasi gana šiltu vandeniu – 16 laipsnių ir daugiau. Tokiomis dienomis tik paukščiai ir saulėlydžiai baisiai fotogeniški.

Būtent prieš saulėlydžius Palangos tiltas atgyja. Čia susirenka daugybė asmenukių mėgėjų. Vieni taškosi, kiti šokinėja ar laiko delne besileidžiančią saulę. Vis norisi save įkomponuoti į šią gamtos tobulybę.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Pėsčiomis pajūriu nuo Šventosios iki Palangos tilto
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Pėsčiomis pajūriu nuo Šventosios iki Palangos tilto

Palanga paprastomis dienomis vakarais turi šiek tiek gyvybės. Yra šen bei ten šmirinėjančio jaunimo, veikia užkandinės, pats metas paskraidyti elektriniais dviračiais. Žinoma, vietos verslininkams pelno iš tokio turizmo nėra, bet juk ateis savaitgalis ir viskas stos į vietas!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius