-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 18

Savaitgalis buvo šaltas: Vilniaus nakvynės namai perpildyti, medikų pagalbos prireikė ne vienam žmogui

Termometrų stulpeliams nukritus iki 20 ir dar daugiau laipsnių šalčio, savaitgalį darbo nestokojo ir medikai, ir Vilniaus nakvynės namų darbuotojai. Pastarieji tvirtina, kad filiale, kur priimami nakvoti bent vienai nakčiai visi atėjusieji, vietų nepritrūko, tačiau užimta buvo viskas ir dar teko kloti čiužinius.
Nakvynės namai
Nakvynės namai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė jau irgi pajuto, kad lauke šalta: dėl nušalusių galūnių į ligoninę buvo paguldyti keturi žmonės.

Bendrasis pagalbos centras BNS informavo, kad jam savaitgalį pranešta apie aštuonis, įtariama, mirtinai sušalusius žmones.

Šeštadienį pranešta apie tris, kaip manoma, nuo šalčio mirusius žmones: Vilniuje rasti du mirę benamiai, o Vilniaus rajone, Maišiagalos seniūnijoje, kaimynai rado sušalusį vyrą.

Sekmadienį pranešta apie penkis žmones, kaip manoma, galėjusius mirti nuo šalčio: Anykščiuose, Marijampolėje, taip pat Ignalinos ir Radviliškio rajonuose rasti mirę vyrai, Biržų rajone nekūrentuose namuose rasta mirusi moteris.

Taip pat gauta per 30 pranešimų apie sušalusius asmenis: šeštadienį jų buvo 13, sekmadienį – 24.

Nakvojančių daugiau nei lovų

Vilniaus nakvynės namų filialo Lenkų g. 1 (čia persikelta iš renovuojamo pastato A.Kojelavičiaus g., Naujojoje Vilnioje) vedėja Janina Kulienė irgi teigė, kad darbuotojai pajuto – savaitgalis tikrai buvo šaltas.

Filiale yra 54 lovos, tačiau nakvojančiųjų skaičius perkopė 60, tad buvo klojami čiužiniai.

„Tikrai užsipildėme ir tą pajutome jau penktadienį. Kai kurie atėjo patys, gal keturi kokie, sakė, kad miške gyvena arba nešildomose patalpose, sandėliukuose ar dar kažkur. Visus kitus iš ligoninių atvežė, turime ir dabar dar skambučių, nes patenka tie žmonės į ligonines, o paskui jau atveža pas mus, jeigu neturi pastovių namų, tai veža į mūsų įstaigas“, – sakė J.Kulienė.

Į ligoninę benamiai ne visada patenka sušalę, kartais ir dėl kokių nors žaizdų, pakilusios temperatūros, tad apžiūrėti, aptvarstyti jie išleidžiami, jeigu nėra priežasčių guldyti į stacionarą.

Tikrai užsipildėme ir tą pajutome jau penktadienį. Kai kurie atėjo patys, gal keturi kokie, sakė, kad miške gyvena arba nešildomose patalpose, sandėliukuose ar dar kažkur.

„Filiale Naujininkuose, Lenkų g. 1, turime 54 lovas, daugiau neįtalpinam, šiandien nakvojo 62 žmonės. Tai maždaug aštuoni žmonės gulėjo ant grindų, bet mes turime šiltas, vilnones antklodes, turime čiužinukus, tai manau, jie šiltai pernakvojo. Taip būdavo ir mūsų nuolatinėse patalpose A.Kojelavičiaus gatvėje, bet čia daugiau šilto vandens turime, daugiau galimybių palaikyti švarą žmonių. Ir maisto atveža.

Šiandien paprašiau, kad daugiau maisto porcijų atvežtų, nes reikėtų padidinti, kai žmonių daugiau, tik dar atsakymo negavau. Manau, visi bus pamaitinti, šiltai nakvoja, kurie nori. Kurie ne, tai nelaikome, jeigu žmogus juda, gali išeiti, tegu eina“, – kalbėjo J.Kulienė.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šaltis neišgąsdino: kai kurie šeštadienio popietę leido ant kalniukų
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šaltis neišgąsdino: kai kurie šeštadienio popietę leido ant kalniukų

Neišvaro ir dieną

Jos teigimu, nakvynės namuose visi atėjusieji gauna ir socialinio darbuotojo paslaugas, stengiamasi pasižiūrėti, kuo galima padėti konkrečiam žmogui.

Kai orai tokie šalti, nakvynės namai ir dieną nereikalauja išeiti.

Gyventojams leidžiama laiką leisti bendro naudojimo patalpose, tik prašoma dėvėti kaukes, stengiamasi, kad būtų išlaikomi atstumai, nors, kaip pripažino vedėja, tai gana sudėtinga, valytoja nuolat valo patalpas.

Medikų pagalbos atėjusiems į nakvynės namus, kaip sakė J.Kulienė, neprireikė, esą tie, kuriems reikia, paprastai pirma ir patenka į ligonines, o tik tada čia. Bet ji neatmetė, kad tokių atvejų dar gali pasitaikyti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus nakvynės namai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus nakvynės namai

„Dabar esantiems skubios pagalbos dabar nereikia, kviesti greitosios, temperatūra būtų aukšta ar dar kažkas. Mes stebime, bendraujame su visais. Lyg ramu, kaip ir įprasta, kažkokių ekstra dalykų ir neturime“, – tikino J.Kulienė.

Ji teigė pastebėjusi, kad žiemai benamiai nepasiruošę – rūbai per ploni, batai ne žieminiai:

„Matyt, žmonės labiau atsipalaidavę, negalvoja turbūt, kad čia bus labai šalta žiema. Ir batai visi lengvi, niekas su šiltais batais nevaikšto, benamiai irgi, daugiau tokie dermantininiai, kedukai. Pavojus tikrai yra realus sušalti.“

Iš viso nakvoja apie 400 benamių

Vilniuje benamiai apnakvindinami ne tik Lenkų g. 1 filiale, bet ir nakvynės namuose Vilkpėdės g. (170 apnakvindinimo vietų, paslaugos teikiamos iki 6 mėn.) bei T.Kosciuškos g. 8 nakvynės namų filiale „Sala“ – 30 vietų.

Vilniaus miesto savivaldybė taip pat iš dalies finansuoja Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ projektą „Vilniaus arkivyskupijos Caritas nakvynės namai“, kur teikiamos laikino apgyvendinimo paslaugos iki 65 socialinės rizikos asmenų per mėnesį, taip pat psichosocialinė pagalba, psichologo ir socialinių darbuotojų grupinio konsultavimo paslaugos, dienos užimtumo paslaugos benamiams asmenims.

Šiuo itin šaltu metu socialiai remtiniems gyventojams ir benamiams ne mažiau svarbios ir maitinimo paslaugos, kur sušalę gali gauti karšto maisto.

Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ labdaros valgykloje „Betanija“ M.K.Paco g. 4 per dieną pamaitinama 150 asmenų, kartą per ketvirtį išdalinama 250 ilgalaikio galiojimo maisto produktų.

Dviejose labdaros paramos fondo „Vilties centras“ valgyklose, įsikūrusiose Gerovės g. 29 ir Tyzenhauzų g. 18 laikinose modulinėse patalpose, kasdien pamaitinama apie 600 asmenų, dar 100 asmenų kas savaitę išdalinama maisto produktų rinkinių.

Nakvynės namuose Lenkų g. 1 nakvojantiems ir dėl ligos negalintiems nuvykti į labdaros valgyklas, bendroje salėje 6 kartus per savaitę tiekiami maisto produktų rinkiniai.

Atšils trečiadienį vakare

Kaip skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, traukiantis anticiklonui šalčio gniaužtai pamažu atsipalaiduoja.

Pirmadienis dar šaltas, aukščiausia temperatūra 10–15, tik vietomis vakariniuose rajonuose 6–9 laipsniai šalčio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naktiniame šaltyje paskendę Vilniaus kaminai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Naktiniame šaltyje paskendę Vilniaus kaminai

Ir antradienį nei naktį, nei dieną šiluma nelepins.

Sausio 19 d. daugelyje rajonų truputį pasnigs, vietomis pustys. Vėjas pietryčių, vidutinis.

Temperatūra naktį rytinėje šalies pusėje 17–22, vakarinėje – 11–16 laipsnių šalčio, dieną 6–11, Pietryčių Lietuvoje vietomis iki 14 laipsnių šalčio.

Sausio 20 d. naktį vietomis nedidelis sniegas, dieną snigs, pustys.

Vėjas gana stiprus pietryčių, vakare pereinantis į pietvakarių.

Temperatūra naktį 15–20, šalies vakaruose 9–14 laipsnių šalčio, dieną nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos.

Šilumos nuo trečiadienio vakaro žadama vis daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius