-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 07 /14:30

Savo algos mažintis neketinantis S.Skvernelis Lietuvos banko vadovo vietoje susiveržtų diržą

Seime registravus įstatymo projektą, kuriuo siūloma penktadaliu nurėžti darbo užmokestį Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkui Vitui Vasiliauskui, premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad jeigu uždirbtų tiek, kiek LB vadovas, algą susimažintų bent trečdaliu. „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis mano, kad centrinio banko vadovybės atlyginimai yra „beprotiškai dideli“. Tuo tarpu V.Vasiliauskas tvirtina, kad tokie pasiūlymai atskleidžia politikų požiūrį į viešąjį sektorių.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Opozicinei Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijai priklausantis parlamentaras Kęstutis Glaveckas parengė įstatymo projektą, kuriuo siūloma nustatyti mažesnį LB valdybos pirmininko atlyginimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

Siekiama, kad LB valdybos pirmininko alga būtų lygi keturiems (dabar lygi penkiems) piniginio tarpininkavimo įstaigų darbuotojų vidutiniams mėnesiniams darbo užmokesčiams, skelbiamiems Lietuvos statistikos departamento.

LB skelbiamoje informacijoje apie darbo užmokestį nurodyta, kad vidutinis nustatytas valdybos nario darbo užmokestis 2020 metų kovo mėnesį sudarė 10 994 eurų neatskaičius mokesčių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vitas Vasiliauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vitas Vasiliauskas

„Remiantis skaičiavimais, valdybos pirmininko alga gali sudaryti daugiau kaip 12 tūkst. eurų, kai 2011 metais priėmus analogiškas įstatymo pataisas, mažinančias valdybos pirmininko atlyginimą, šis dydis sudarė apie 19 700 litų (arba 5 705 eurų) iki mokesčių. Pažymėtina, kad 2019 metų ketvirtą ketvirtį vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje buvo 1 358,6 eurų, o prezidento alga yra 5 756 eurų atskaičius mokesčius“, – nurodoma įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Remiantis skaičiavimais, valdybos pirmininko alga gali sudaryti daugiau kaip 12 tūkst. eurų.

Mažinimų nesvarsto

Ketvirtadienį Seime paklaustas, ar pritartų siūlymui mažinti LB valdybos pirmininko algą, S.Skvernelis sakė:

„Jeigu aš gaučiau tokį atlyginimą, kaip LB valdybos pirmininkas, tai tikrai sutikčiau susimažinti bent trečdaliu.“

Kaip nurodo Vyriausybės kanceliarija, S.Skvernelio alga pirmąjį šių metų ketvirtį siekė 5766 eurus „ant popieriaus“.

15min rašė, kad koronaviruso pandemijos akivaizdoje valstybės vadovai algų mažintis neketina.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Tąsyk premjero patarėjas Tomas Beržinskas tvirtino, kad šiandien poreikio taupymui nėra, lėšų kompensacijoms ar kitoms išmokoms visiškai pakanka.

„Dėl šios priežasties Vyriausybė nesvarsto nei apie biudžetinio sektoriaus atlyginimų, nei apie pensijų, nei kompensacijų, nei apie kitų išmokų mažinimą. Vyriausybės požiūriu, šiandien būtina kalbėti ne apie mažinimą ir taupymą, bet apie ekonomikos skatinimą ir stimuliavimą visais įmanomais būdais, ką ir stengiamasi daryti“, – pabrėžė S.Skvernelio patarėjas.

Vyriausybės požiūriu, šiandien būtina kalbėti ne apie mažinimą ir taupymą, bet apie ekonomikos skatinimą ir stimuliavimą visais įmanomais būdais.

R.Karbauskis: nenormali situacija

Valdančiosios Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas R.Karbauskis mano, kad bendrai atlyginimų niekam nereikėtų mažinti. Esą krizės metu to daryti negalima.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Bet šnekant apie LB vadovybės atlyginimus, jie yra beprotiškai dideli, kelis kartus didesni nei Lietuvos prezidento, Vyriausybės vadovo, ir tai nenormali situacija“, – įsitikinęs jis.

Kartu R.Karbauskis teigė, kad siūlymas dėl LB vadovo atlyginimo mažinimo bus svarstomas.

V.Vasiliauskas: tai dalis požiūrio į viešąjį sektorių

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas ketvirtadienį žurnalistams tvirtina, kad jo atlyginimas yra apibrėžtas įstatyme.

„Jei įstatymo leidėjas mano, kad atlyginimas turi būti kitoks, tegu keičia įstatymus. Aš turiu dabartinį kontraktą, kuris remiasi dabartine įstatymo nuostata“, – sakė V.Vasiliauskas.

Pasak jo, 2011 metais vyko panaši situacija, kai jį paskyrus į Lietuvos banko valdybos pirmininko pareigas, likus kelioms dienoms iki pradedant dirbti, atlyginimas sumažėjo.

„Įstatymo leidėjas laisvas rinktis, bet turi būti logika, teisiniai vertinimai. Seimo Teisės departamentas pateikė savo išvadą. Man tai taip pat dalis požiūrio į viešąjį sektorių“, – sakė V.Vasiliauskas.

LB naujienų agentūrai BNS teigė nekomentuojantis Seimo narių iniciatyvos, tačiau teigė, kad dėl Lietuvos banko įstatymo pakeitimo privaloma konsultuotis su Europos centriniu banku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius