-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 30

Valstybės vadovai algų nesimažins: poreikio taupyti nemato

Kai kurių pasaulio šalių lyderiai solidarizuodamiesi su visuomene dėl koronaviruso pandemijos patirtų finansinių nuostolių susimažino atlyginimus ar dalį jų paskyrė labdarai. Prezidento Gitano Nausėdos ir premjero Sauliaus Skvernelio nuomone, kalbėti apie atlyginimų mažinimą viešajame sektoriuje nederėtų. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad palaikytų iniciatyvas teisės aktais krizės laikotarpiu sumažinti politikų algas.
Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda
Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda / LR Prezidento kanceliarijos / R.Dačkaus nuotr.

Solidarizuodamiesi su gyventojais, patyrusiais finansinių nuostolių dėl koronaviruso, pusmečiui 20 procentų atlyginimus susimažino Naujosios Zelandijos vyriausybės nariai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern

Vasario pabaigoje pranešta, kad solidarizuodamiesi su tautiečiais mėnesio atlyginimo atsisako Singapūro prezidentas, ministrų kabineto nariai ir kiti aukštas politines pareigas užimantys šios šalies pareigūnai.

Mėnesio algą labdarai paaukojo Honkongo vyriausybės nariai.

Nebūtų teisingas signalas

Kaip sakė G.Nausėdos atstovas žiniasklaidai Antanas Bubnelis, prezidentas skatina įvairias su koronaviruso sukeltais iššūkiais kovojančias organizacijas bei jas remia ne tik tiesiogiai ar netiesiogiai dalyvaudamas įvairiuose jų projektuose, bet ir finansiškai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Diana Nausėdienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Diana Nausėdienė

„Prezidento šeima balandžio pradžioje iš asmeninių lėšų parėmė Pal. Kun. Mykolo Sopočkos hospisą. Ši parama sudarė maždaug 15 proc. prezidento atlyginimo. O skaičiuojant kartu su prezidento žmonos skirta parama – 20 procentų. Paramą panašią veiklą vykdančioms organizacijoms prezidento šeima ketina skirti ir ateityje tęsiantis kovai su pandemija“, – nurodė A.Bubnelis.

Paramą panašią veiklą vykdančioms organizacijoms prezidento šeima ketina skirti ir ateityje tęsiantis kovai su pandemija.

Jis minėjo, kad, G.Nausėdos nuomone, finansinė parama ar prisidėjimas savanorišku darbu prie bendruomeniškumą ir pilietiškumą skatinančių organizacijų ir jų projektų šiuo metu yra paveikesnis ir tikslingesnis būdas nei dalies atlyginimo atsisakymas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

„Prezidento skiriama finansinė parama arba savanoriškas atlygio susimažinimas visų pirma yra ir pavyzdys kitiems valstybės tarnautojams. Didelė dalis jų šiomis savaitėmis dirba gerokai daugiau nei įprastai – todėl signalas apie būtinybę jiems mažinti atlygį nebūtų teisingas.

Šiame kontekste būtina kalbėti apie viešojo sektoriaus efektyvumo tolesnį didinimą ir prisitaikymą prie pandemijos sąlygų – tai leistų pasiekti ir didesnį finansinį taupymo efektą, ir sudarytų prielaidas greičiau atsigauti šalies ekonomikai“, – komentavo A.Bubnelis.

Reikia ne mažinti, o skatinti ekonomiką

Premjero S.Skvernelio patarėjo Tomo Beržinsko teigimu, finansiškai Vyriausybė yra pasiruošusi krizei, iš anksčiau sukaupusi nemažą rezervą.

Be to, anot jo, numačiusi galimybę skolintis itin palankiomis sąlygomis, kas palaipsniui ir yra daroma.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Todėl šiandien poreikio taupymui nėra, lėšų kompensacijoms ar kitoms išmokoms visiškai pakanka. Dėl šios priežasties Vyriausybė nesvarsto nei apie biudžetinio sektoriaus atlyginimų, nei apie pensijų, nei kompensacijų, nei apie kitų išmokų mažinimą.

Vyriausybės požiūriu, šiandien būtina kalbėti ne apie mažinimą ir taupymą, bet apie ekonomikos skatinimą ir stimuliavimą visais įmanomais būdais, ką ir stengiamasi daryti“, – pabrėžė T.Beržinskas.

Todėl šiandien poreikio taupymui nėra, lėšų kompensacijoms ar kitoms išmokoms visiškai pakanka.

Atsisakė reprezentacinių išlaidų

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atstovė spaudai Karolina Frolovienė aiškino, kad parlamento vadovas yra atsisakęs reprezentacinėms reikmėms skirtų lėšų, kurios bus grąžintos į valstybės biudžetą ir panaudotos ekonomikai skatinti bei pandemijos žalai mažinti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

„Seimo pirmininkas buvo vienas šios idėjos iniciatorių ir ją rėmė nuo pat pradžių, tikėdamas, kad politikai privalo solidariai prisidėti prie labiausiai ir stipriausiai krizę jaučiančių žmonių gerovės. Iniciatyvos teisės aktais krizės laikotarpiu sumažinti politikų algas taip pat būtų palaikomos“, – tikino V.Pranckiečio atstovė spaudai.

Iniciatyvos teisės aktais krizės laikotarpiu sumažinti politikų algas taip pat būtų palaikomos.

Pasak K.Frolovienės, šiandien visuomenės susitelkimas ir empatija yra svarbiausi elementai krizę išgyvenančiuose sektoriuose, o ypač priešakinėse linijose esančioje medicinos srityje, todėl Seimo pirmininkas aukoja pilietinėms akcijoms, skirtoms paremti medikus ir medicinos darbuotojus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo posėdis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo posėdis

„Iki šio kas mėnesį Seimo pirmininko šeima skirdavo apie 10 procentų savo pajamų įvairioms visuomeninėms organizacijoms ar pilietinėms akcijoms, aukoms. Prasidėjus pandemijai aukos dalis padvigubėjo ir tokia išliks krizės laikotarpiu. Seimo pirmininkas nuolat bendrauja su medikais ir ligoninių personalu ir stengiasi atliepti konkrečius jų poreikius“, – teigė V.Pranckiečio atstovė spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius