Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 06 /14:22

Seimas uždraudė Lietuvoje gaminti ir parduoti vaikišką šampaną

Nuo lapkričio Lietuvoje nebebus galima nei gaminti, nei parduoti maisto produktų, žaislų ir kitų vaikams bei paaugliams skirtų prekių, kurių dizainas imituoja alkoholinius gėrimus ir jų tarą.
Gėrimas vaikams
Gėrimas vaikams / Svajūno Stroino / 15min nuotr.

Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kurios uždraus vaikišką šampaną: už balsavo 53 Seimo nariai, prieš – 7, o susilaikė 13.

Po balsavimo kai kurie parlamentarai apgailestavo, kad kovoje prieš alkoholizmą nueinama „į kraštutinumus ir radikalizmą“, tačiau per mažai dėmesio skiriama švietimui ir šeimos auklėjimui, kiti sakė, kad alkoholinius gėrimus ir jų tarą primenančių prekių draudimas yra pateisinamas visuomenės gerovės atžvilgiu.

„Jeigu norėtume, kad mūsų vaikai nevartotų alkoholinių gėrimų, kad jiems nebūtų tam tikras elgesys suprogramuojamas nuo to amžiaus, kada jie savęs dar sąmoningai net ir neatsimena, manau yra logiška atsisakyti tokių prekių, juo labiau, kad tabako kontrolės srityje, tokie sprendimai galioja daugelį metų. Ir kai kas turbūt dar prisimenate šokoladines cigaretes, cigaretes, kurios imituodavo kramtomąją gumą“, – teigė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Pasak jo, nereikia vaikams nuo pirmų gyvenimo metų šventes susieti su gėrimu „pastatant jiems ant stalo butelį, (...) sudėliojant taures“.

„Daug prekių jau yra dingusios iš parduotuvių ir nemanau, kad kažkas jų pasigenda“, – sakė A.Veryga.

Sveikatos reikalų komiteto vadovė „valstietė“ Asta Kubilienė tvirtino, kad tam tikri draudimai formuoja mūsų elgesį: „Šiandien jau niekas nedrįsta vairuoti automobilio neprisisegęs saugos diržų, nes tai suformavo draudimas važiuoti neprisisegus saugos diržu“.

Ekonomikos komiteto narys konservatorius Andrius Kupčinskas prognozavo, kad pataisas visuomenė pateisins.

Jis be kita ko informavo, kad vaikiško šampano Lietuvoje per metus parduodama daugiau kaip 0,5 mln. butelių: „Vadinasi, vos ne kiekvieno vaiko gimtadienyje per metus atsiranda toks butelis“.

Tuo tarpu liberalas Simonas Gentvilas piktinosi, kad Lietuva uždraus gaminti prekes, kurias verslas galėtų eksportuoti.

„Vadinasi, Lietuvoje įmonės negali net kurtis ir gaminti eksportui dalykų. Iki kokio radikalumo reikia nueiti su savo mąstysena ir drausti eksportuoti? Taip mes norime apsijuokti prieš pasaulį?“– piktinosi jis.

„Man boulingo kėgliai panašūs į butelius, tai ir juos uždrauskime“, – replikavo konservatorius Edmundas Pupinis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad alkoholiniai gėrimai parduodami ir skardinėse: „Tai galbūt skardines išimkime“.

E.Pupinis siūlo labiau šviesti visuomenę apie alkoholio žalą, o ne „represinėmis priemonėmis“ drausti.

Seimo opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen pajuokavo, kad reikėtų priimti atskirą įstatymą, draudžiantį vaikams žaisti su imituojančiais šaunamuosius ginklus žaislais.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas ir Viktorija Čmilytė Nielsen atvyko į Prezidentūrą
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas ir Viktorija Čmilytė Nielsen atvyko į Prezidentūrą

Tokiam draudimui, dėl kurio Seime diskusijos vyksta nuo 2016 metų, neprieštarauja nei Europos Komisija, nei Pasaulio prekybos organizacija. Tačiau tam yra nepritarusi Vyriausybė bei kai kurie Seimo nariai, teigiantys, kad reikėtų imtis ne draudimų, o vaikų auklėjimo.

Vyriausybė pernai rugsėjį nepritarė siūlymui riboti vaikišką šampaną ar kitas pakuotes, kurios, pasak įstatymo rengėjų, skatina vaikus vartoti alkoholį. Premjeras Saulius Skvernelis tuomet teigė, kad jam trūksta argumentų, kurie įrodytų, jog vaikiškas šampanas gali paveikti vaikų elgesio įpročius.

Lietuvoje jau draudžiama parduoti žaislus, maisto produktus ir kitas prekes, kurios primena tabako gaminius ar jų pakuotes. Moksleivių parlamentas 2010 metais kėlė idėją drausti „vaikišką šampaną“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius