Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 26

Seimas ėmėsi pataisų, kad tautinių mažumų vaikai anksčiau pradėtų mokytis lietuviškai

Seimas šią savaitę ėmėsi pataisų, kad tautinių mažumų vaikai anksčiau pradėtų mokytis lietuviškai.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Švietimo įstatymo pataisos numato, kad ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programose ugdymui lietuvių kalba būtų skiriamos ne mažiau kaip penkios valandos per savaitę.

Šiuo metu priešmokyklinėse klasėse įstatymas numato keturias privalomas lietuviškas valandas, o ikimokykliniame ugdyme lietuvių kalba gali būti integruojama pageidaujant vaikų tėvams.

Pataisas pristatęs švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius sakė, kad jomis siekiama kuo anksčiau vaikus, kuriems lietuvių kalba nėra gimtoji, pra­dė­tų mo­ky­ti vals­ty­bi­nės kal­bos.

„Jau anks­ty­va­me am­žiu­je tu­ri bū­ti su­da­ro­mos pa­lan­kios są­ly­gos iš­mok­ti vals­ty­bi­nę kal­bą, in­teg­ruo­tis į ša­lies so­cia­li­nį ir kul­tū­ri­nį gy­ve­ni­mą“, – teigė ministras.

Pataisoms pritarta po pateikimo už balsavus 57, susilaikius trims parlamentarams. Toliau projektą nagrinės Seimo Švietimo ir mokslo komitetas, į Seimo salę svarstymui jis turėtų grįžti spalį.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščionių šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Vanda Kravčionok klausė ministro, ar regionuose bus kam mokyti vaikus lietuviškai.

„Tau­ti­nių ma­žu­mų mo­kyk­lo­se, švie­ti­mo įstai­go­se vi­sa­da bu­vo daug dė­me­sio ski­ria­ma vals­ty­bi­nės kal­bos mo­ky­mui­si, to pa­gei­dau­ja ir tė­vai, to no­ri ir įstai­gų va­do­vai, ta­čiau ne vi­sa­da no­rai su­tam­pa su ga­li­my­bė­mis. Kaip sprę­si­me pedagogų trū­ku­mo pro­ble­mą, ypač re­gio­nuo­se?“ – klausė parlamentarė.

A.Monkevičius atsakydamas pabrėžė, kad tai nebūtų atsiros lietuvių kalbos pamokos, o įvairios veikos abiem kalbomis – gimtąja ir lietuvių, o pedagogams ir šiuo metu privaloma mokėti lietuviškai.

„Ug­dy­to­jams, pe­da­go­gams svar­bu su­teik­ti la­biau me­to­di­nę kva­li­fi­ka­ci­ją. Jie ir šiaip ne­ga­li dirb­ti, ne­mo­kė­da­mi valstybinės kal­bos. Jie gal­būt dar pa­to­bu­lins vals­ty­bi­ne kal­bą, bet svar­biau­sias da­ly­kas yra me­to­di­niai da­ly­kai, kaip įvai­rio­se ug­dy­mo veik­lo­se var­to­ti lie­tu­vių kal­bą ir gim­tą­ją kal­bą, kaip tai de­rin­ti, kad abi kal­bos bū­tų, sa­ky­čiau, tobulai nuo pat pra­džių iš­moks­ta­mos“, – aiškino ministras.

Numatoma, kad Švietimo įstatymo pataisos įsi­ga­lio­tų nuo ki­tų me­tų rug­sė­jo 1 die­nos. Per metus tai papildomai kainuotų 640 tūkst. eu­rų, nurodė ministras.

Ikimokyklinis ugdymas vyksta vaikams nuo vienų iki penkerių ar šešerių metų, o priešmokyklinis – nuo penkerių arba šešerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius