Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 10 02

Seime – sumanymas keisti prekybos alkoholiu tvarką rugsėjo 1-ąjai esant savaitgalį

Seimas raginamas keisti alkoholio prekybą rugsėjo pradžioje, kai švenčiama naujų mokslo metų pradžia.
Alkoholis
Alkoholis / 123RF.com nuotr.

Šeši konservatoriai Seime registravo Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą, kuria siūlo uždrausti prekiauti alkoholiu kiekvienų metų rugsėjo 1-ąją, išskyrus tada, kai rugsėjo 1-oji sutampa su laisvadieniais. Tokiu atveju draudimas galiotų artimiausią darbo dieną, pirmadienį.

Draudimas ir toliau nebūtų taikomas alkoholiniams gėrimams, parduodamiems viešojo maitinimo vietose.

Naują prekybos alkoholiu rugsėjo 1-ąją tvarką siūlo konservatoriai Sergejus Jovaiša, Irena Haase, Valdas Rakutis, Vytautas Juozapaitis, Jurgita Sejonienė ir Edmundas Pupinis.

Prekyba alkoholiu Lietuvoje dabar draudžiama tik rugsėjo 1 dieną. Galiojantis įstatymas nenumato sąlygų, kurioms esant, šis draudimas būtų perkeliamas į kitas dienas.

Rugsėjo 1-ąjai sutapus su savaitgaliu, daugelis ugdymo įstaigų mokslo metų pradžios šventę perkelia į artimiausią darbo dieną. Todėl susidaro situacija, kai prekiauti alkoholiu draudžiama ne tada, kada realiai yra švenčiama mokslo metų pradžia.

Pavyzdžiui, 2019 metais rugsėjo 1-ąją, sekmadienį minėjo tik 20 šalies mokyklų, visos kitos šventę perkėlė į pirmadienį, kai prekyba alkoholiu buvo galima.

„Tai reiškia, kad tada rugsėjo 1-ąją alkoholis buvo tabu, o pirmadienį, oficialią mokslo metų pradžios dieną jau buvo galima įsigyti“, – sakė S.Jovaiša.

Pasak jo, dabar Lietuvoje yra virš 1000 mokyklų ir jeigu Seimas pataisą priimtų, Švietimo ministerija galėtų teikti rekomendacijas dėl oficialios mokslo metų pradžios minėjimo kitą dieną, kai rugsėjo 1-oji būna savaitgalį.

„Jeigu tik 20 atsidarė, tai kodėl nerekomenduoti, kad Lietuvos mastu visos atsidarytų po savaitgalio ir tada ribojimas dėl alkoholio palies visas“, – teigė parlamentaras.

Seimas 2006 metais priėmė pataisas, kuriomis rugsėjo 1 dieną iš viso uždraudė prekybą alkoholiu, siekiant užkirsti kelią moksleivių svaiginimuisi pradedant mokslo metus. Vėliau draudimas sušvelnintas – alkoholio rugsėjo 1-ąją negalima įsigyti tik parduotuvėse, bet juo galima prekiauti restoranuose, kavinėse, baruose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius