Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 16

Seimo Etikos komisija bus formuojama iš naujo

Seimo Etikos ir procedūrų komisija bus sudaroma iš naujo vadovaujantis naujais principais, antradienį nutarė Seimas.
Svarstant Visuomenės informavimo įstatymą Seime virė aistros
Seimas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Seimo narių elgesį vertinanti komisija bus sudaroma iš 11 parlamentarų. Seimo dauguma į komisiją siūlys penkis kandidatus iš mažumos, o mažumai priklausantys parlamentarai – šešis valdančiųjų atstovus. Ši pataisa įsigalios nuo jos paskelbimo.

Tikisi depolitizuoti

Pasak vieno iš projekto autorių Mišrios Seimo narių grupės nario Algirdo Patacko, šiais pakeitimais siekiama depolitizuoti komisiją, „pervesti ją iš politizuotos struktūros į kitą moralinę dimensiją“.

Konservatorius Jurgis Razma vylėsi, kad naujoji tvarka leis turėti Seime autoritetingą instituciją, kurios nutarimus visi gerbtų.

Tuo metu valdantiesiems priklausantis „tvarkietis“ Petras Gražulis tikino, kad dabartinė komisija „dirbo gana objektyviai, gana sąžiningai, racionaliai“.

„Tvarkietis“ Petras Gražulis tikino, kad dabartinė komisija „dirbo gana objektyviai, gana sąžiningai, racionaliai“

„(Komisijoje – BNS) yra atstovai ir iš opozicijos – ir Povilas Gylys, ir lenkų atstovas. Jeigu dvi parlamentinės grupės (konservatoriai ir liberalai – BNS) nepatenkintos, manau, kad komisija gali puikiausiai darbuotis. Manau, kad nešokinėkime pagal konservatorių ambicijas tuščias, pagal jų reikalavimus, o nuo kitos kadencijos performuokime komisiją“, – ragino jis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Jaroslavas Narkevičius tvirtino, kad siūlomi pakeitimai neužtikrins komisijos darbo kokybės ir autoriteto. Anot jo, naujoji Etikos ir procedūrų komisijos sudarymo tvarka naudingiausia didžiosioms frakcijoms – konservatoriams ir socialdemokratams.

Pakeitimų prireikė, kai paliko dauguma

Komisijos sudarymo tvarka keičiama po to, kai protestuodami prieš valdančiųjų balsais priimamus sprendimus ją paliko dauguma opozicijos atstovų, tarp jų ir komisijos pirmininkas konservatorius Valentinas Stundys.

Ši komisija sudaryta pagal paprastą frakcijų proporcinio atstovavimo principą, t. y. paskirsčius kvotas narius pasiūlė pačios frakcijos.

Etikos ir procedūrų komisijoje dirbantys opozicijos nariai jau pernai buvo paskelbę boikotą, bet sulaukę „darbietės“ Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės pažado inicijuoti komisijos sudarymo tvarkos pakeitimą, grįžo dirbti. Pakeitimų nepadarius, opozicija šį rudenį vėl protestuodama paliko komisiją, tuomet pradėtas svarstyti projektas dėl pertvarkos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius