Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 24 /18:59

Seimo kontrolierės išvada apie migrantų sąlygas Kybartuose: tai žemina žmones

Seimo kontrolierių įstaigos vadovė Erika Leonaitė paskelbė kankinimų prevencijos ataskaitą po apsilankymo Kybartų Užsieniečių registracijos centre. Kontrolierė atskleidžia, kad iš Baltarusijos į Lietuvą nelegaliai patekę migrantai Kybartuose laikomi žeminančiomis sąlygomis.

Atsižvelgusi į patikrinimų metu nustatytas aplinkybes, susijusias su Kybartų URC laikomų užsieniečių žmogaus teisių padėtimi bei į aktualius tarptautinius standartus ir Lietuvos Respublikoje galiojančius teisės aktus, ataskaitoje Seimo kontrolierė daro išvadą, kad Kybartų URC užsieniečiams taikomų sąlygų visuma prilygsta pagal Konvenciją prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ar baudimą draudžiamam nežmoniškam ar žeminančiam žmogaus orumą elgesiui.

Užsieniečiai laikomi kaip kalėjime

Seimo kontrolierė ataskaitoje pastebi, kad Kybartų URC apgyvendintiems užsieniečiams taikomų faktinių apribojimų pobūdis ir laipsnis (materialinės priėmimo sąlygos, priežiūros/kontrolės pobūdis, griežti judėjimo laisvės suvaržymai, apgyvendinimo trukmė ir kt.) prilygsta sulaikymo požymiams.

manoteises.lt/Augusto Didžgalvio nuotr./dr. Erika Leonaitė
manoteises.lt/Augusto Didžgalvio nuotr./dr. Erika Leonaitė

Seimo kontrolierė atkreipia dėmesį, kad Kybartų URC yra įrengtas buvusios pataisos įstaigos patalpose. Prieš šiose patalpose įsteigiant Kybartų URC, jos nebuvo iš esmės renovuotos atsižvelgiant į užsieniečių laikino apgyvendinimo vietų įrengimo specifiką. Patalpų infrastruktūra savo esme nesiskiria nuo laisvės atėmimo vietoms būdingos infrastruktūros.

Užsieniečiams Kybartų URC taikomi griežti judėjimo ribojimai – be pareigūnų leidimo nėra galimybės judėti tarp aukštų, nelydimiems ir be nustatyto pagrindo judėti erdvėje tarp skirtingų korpusų, išeiti už Kybartų URC ribų.

Dauguma užsieniečių į Kybartų URC 2021 m. rugsėjo-spalio mėnesiais atkelti iš Rūdninkų poligone veikusios palapinių stovyklos ir patikrinimų metu Kybartų URC buvo laikomi ilgiau nei du mėnesius.

Be to, užsieniečiams, įskaitant turintiems prieglobsčio prašytojo statusą, tinkamai nesuteikiama informacija apie jų teises ir pareigas, neužtikrinama galimybė tinkamai pasinaudoti teisine pagalba, taigi, jų galimybės pasinaudoti procedūrinėmis teisėmis, apsaugančiomis nuo pernelyg ilgos apgyvendinimo trukmės, yra itin ribotos. Svarbu ir tai, kad Kybartų URC prieglobsčio prašytojai ir šio statuso neturintys užsieniečiai nėra diferencijuojami nei materialinių sąlygų, nei taikomų ribojimų aspektu.

Neturi privačios erdvės

Kalbėdama apie materialines užsieniečių apgyvendinimo sąlygas Kybartų URC Seimo kontrolierė atkreipia dėmesį į A sektoriuje, kuriame apgyvendinta daugiausiai užsieniečių, ženkliai mažesnį, nei nustatytas minimalus, vienam asmeniui tenkantį gyvenamąjį plotą, privačios erdvės nebuvimą, griežtus judėjimo ribojimus bei higienos stoką.

Galimybė nusiplauti rankas šiltu vandeniu ar nusimaudyti po šiltu dušu, nusipirkti maisto produktų, pasigaminti maisto ar tiesiog išsivirti arbatos, čia esantiems asmenims yra tapę privilegija ir laukiamu įvykiu

Ataskaitoje rašoma, kad kiekviename A korpuso bendrabučio aukšte yra po 11 kambarių. Priklausomai nuo kambarių dydžio, 2021 m. gruodžio mėn. vykdytų patikrinimų metu kiekviename jų gyveno nuo 8 iki 18 asmenų.

A korpuse kiekvienam asmeniui tenkantis plotas gyvenamojoje patalpoje buvo neproporcingai mažas apgyvendintų asmenų skaičiui. Vadovaujantis Higienos norma, 36 m2 gyvenamojoje patalpoje gali gyventi 9 asmenys, tačiau tokio ploto patalpose buvo apgyvendinta 16 arba 18 užsieniečių. Mažiausia gyvenamoji patalpa yra apie 17 m2 ploto, joje gali būti apgyvendinti 4 asmenys, o buvo apgyvendinti 8.

Taigi, A korpuso bendrabučio tipo gyvenamosiose patalpose vienam asmeniui skiriamas plotas buvo dvigubai ar kone dvigubai mažesnis nei Higienos normoje HN 61:2020 nustatytas minimalus 4 m2 plotas vienam asmeniui gyvenamojoje patalpoje.

Kalbinti užsieniečiai skundėsi nuovargiu ir išsekimu, atsiradusiu dėl miego trūkumo, didelio žmonių skaičiaus kambaryje, privatumo stokos.

A korpuse esančiuose kambariuose pastatytos dviaukštės lovos, kurių daugumos apatiniai aukštai apdengti paklodėmis. Užsieniečių teigimu, paklodėmis siekiama atsiriboti nuo bendros erdvės, suteikti daugiau privatumo, ramybės.

Kalbinti užsieniečiai skundėsi nuovargiu ir išsekimu, atsiradusiu dėl miego trūkumo, didelio žmonių skaičiaus kambaryje, privatumo stokos. Apsilankymų metu kambariai visuomet buvo pilni gyventojų, buvo girdimas nuolatinis šurmulys, kambariuose trūko erdvės, skirtos poilsiui ir ramybei. Dviaukščių lovų antrame aukšte miegantys asmenys neturėjo net minimalaus privatumo.

Nešvara, tvaikas ir tik šaltas vanduo

A korpuso koridoriuose nebuvo suolų ar kėdžių, taip pat A korpuse nėra įrengtų poilsio / veiklos zonų (pavyzdžiui erdvių, kuriose užsieniečiai galėtų žaisti stalo žaidimus, skaityti, pasižiūrėti televizorių). Šios aplinkybės ir laisvos (lovomis neužimtos) erdvės kambariuose stoka lėmė, kad daugelis užsieniečių laiką leido gulėdami arba sėdėdami lovose. Televizoriaus nėra nei viename iš Kybartų URC korpusų.

Kiekviename A korpuso aukšte yra po patalpą, vadinamą virtuvėle, skalbimo kambarį, higienos patalpą (tualetų kabinos, pisuarai ir prausykla). Higienos patalpose ne visi santechniniai įrenginiai tvarkingi.

Prausyklos patalpose įrengta po 4 pusvones ir 8 praustuves, į kurias užtikrintas tik šalto vandens tiekimas. Patikrinimų metu A korpuso bendro naudojimosi patalpose bei higienos patalpose trūko švaros, tvyrojo nemalonus kvapas. Prausyklų kambariuose grindys buvo šlapios, jose vaikščioti buvo gana pavojinga dėl galimybės paslysti.

Tualetų kabinos buvo purvinos, aplink klozetus primėtyta šiukšlių, tvyrojo šlapimo tvaikas, pisuarai buvo kupini vandens, nuorūkų, ne prie visų praustuvių buvo skysto muilo, vienkartinių rankšluosčių ar elektrinis rankų džiovintuvas, šiukšlių dėžė, ne visuose tualeto kabinose buvo tualetinio popieriaus, šepetys unitazui valyti, šiukšlių dėžė. Virtuvėlėse trūko švaros, higienos, jautėsi rūkalų kvapas, stalų, spintelių paviršiai ir vidus buvo nešvarūs.

Ataskaitoje taip pat atkreipiamas dėmesys, kad užsieniečių teisė gauti informaciją apie savo teises ir pareigas, jų atžvilgiu priimtus sprendimus, galimybę gauti teisinę pagalbą nėra tinkamai užtikrinama, todėl dažnai užsieniečiai yra nežinioje.

Seimo kontrolierė E.Leonaitė atkreipia dėmesį, kad Europos komitetas prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ir baudimą yra aiškiai pasisakęs, kad neteisėtai į valstybę atvykusių migrantų sulaikymas neturi tapti bausme: „Tai, kad mums visiems savaime suprantama – galimybė nusiplauti rankas šiltu vandeniu ar nusimaudyti po šiltu dušu, nusipirkti maisto produktų, pasigaminti maisto ar tiesiog išsivirti arbatos, čia esantiems asmenims yra tapę privilegija ir laukiamu įvykiu“.

Migranto, gyvenančio Kybartų užsieniečių registracijos centre, Saffa nuotr./Valgykla Kybartų užsieniečių registracijos centre
Migranto, gyvenančio Kybartų užsieniečių registracijos centre, Saffa nuotr./Valgykla Kybartų užsieniečių registracijos centre

Pasisakydama dėl asmens orumą žeminančių sąlygų Seimo kontrolierė pastebi, kad valstybė privalo pasirūpinti, kad šiems žmonėms būtų užtikrintos bent minimalios, žmogiškąjį orumą atitinkančios sąlygos: „Su komanda lankydamiesi Kybartuose sutikome įvairių tautybių, kultūrų, išsilavinimo žmones, laikomus perpildytomis sąlygomis, neturinčius net minimalaus privatumo, kamuojamus netikrumo dėl ateities“.

Pareigūnai elgiasi draugiškai, bet žadina naktimis, spaudžia išvykti

Kybartų URC viršininko ir Kybartų URC Apsaugos skyriaus viršininko teigimu, smurto tarp Kybartų URC laikomų užsieniečių atvejai yra reti, nuo Kybartų URC veiklos pradžios buvo keli pavieniai ir nedideli tokie incidentai, kurie įvyko gyvenamosiose patalpose, kai dėl tarpusavio konfliktų susimušė jose laikomi užsieniečiai. Sunkesnių sužalojimų per tokius incidentus nėra pasitaikę.

Kybartų URC darbuotojai informavo, kad smurto atveju yra kviečiami policijos pareigūnai, kurie sprendžia, ar pradėti ikiteisminį tyrimą, o Kybartų URC pareigūnai patys tyrimų neatlieka. Kilus konfliktams tarp užsieniečių Kybartų URC pareigūnai bando tarpininkauti ir juos spręsti taikiai, esant poreikiui konfliktuojantis užsienietis perkeliamas į kitą A korpuso aukštą arbą į B korpusą.

Patikrinus Kybartų URC įvykių žurnalus, pastebėti tik keletas pavienių fiksuotų užsieniečių tarpusavio konfliktų ir policijos pareigūnų iškvietimo atvejų. Panašiai situaciją apibūdino ir apklausti užsieniečiai. Dauguma jų nurodė, kad gyvenant kartu pasitaiko konfliktų dėl buities, pvz. naudojimosi virtuvėlėmis, patalpų valymo, tvarkos gyvenamuosiuose kambariuose, tarpusavio santykių ir pan., tačiau šiuos konfliktus jie sprendžia taikiai, muštynių ar kitokio fizinio smurto nepasitaiko. Keletas užsieniečių nurodė, kad pasitaikonedidelių smurto atvejų – suduoti pavieniai smūgiai, apsistumdymai, tačiau į pavojingesnį smurtą jie neperauga.

Kybartų URC viršininkas ir Kybartų URC Apsaugos skyriaus viršininkas nurodė, kad nuo Kybartų URC veiklos pražios nėra buvę nei vieno atvejo, kad užsieniečius prižiūrintys pareigūnai prieš juos būtų panaudoję prievartą, šaunamuosius ginklus ar specialiąsias priemones (dujas, elektrošoką, surišimo priemones).

Tai patvirtina ir apklaustų užsieniečių parodymai. Negautas nei vienas nusiskundimas apie pareigūnų panaudotą smurtą ar grasinimą jį panaudoti. Priešingai, daugelis apklaustųjų nurodė, kad paprastai pareigūnai elgiasi mandagiai, draugiškai ir profesionaliai.

Daugelio kalbintų užsieniečių skundai dėl pareigūnų elgesio buvo susiję su naktiniais patikrinimais ir kasdieniais raginimais grįžti į jų kilmės valstybes. Kalbinti užsieniečiai skundėsi, kad pareigūnai nakties metu ateina į gyvenamuosius kambarius ir tikrindami, ar kambario gyventojai yra lovose, ryškiai šviečia žibintuvėliais, taip pažadindami miegančius ir trikdydami poilsį.

Daugumos kalbintų užsieniečių teigimu, kartais tokie naktiniai patikrinimai vykdomi kelis kartus per naktį, todėl jie neišsimiega, dėl to patiria papildomą nuolatinį stresą ir nerimą. Kybartų URC viršininkas anksčiau šios problemos nežinojęs ir patikino, kad patikrinimus galima būtų organizuoti ne nakties metu, tačiau atkreipė dėmesį, kad atnaujintus kiekvienos dienos duomenis apie realų užsieniečių skaičių jie turi pateikti VSAT administracijai iki 7 valandos ryto.

Kalbinti užsieniečiai pažymėjo kasdien ir nuolat sulaukiantys pareigūnų klausimų, kada gi jie apsispręs pagaliau grįžti į savo kilmės valstybes, raginimų kuo greičiau apsispręsti tai padaryti, gąsdinimų, kad Kybartų URC ar panašiomis sąlygomis jie bus laikomi dar pusmetį, metus ar apskritai neterminuotą laiką, t. y. iki kol jie apsispręs palikti Lietuvos teritoriją ir grįžti namo.

Be to, informacija, kuria užsieniečiai raginami grįžti į savo kilmės valstybes už tai jiems siūlant vienkartinę 1000 Eur sumą, įvairiomis kalbomis iškabinta informacinėse lentose. Kalbinti užsieniečiai šį pareigūnų elgesį ir apskritai šią praktiką įvardijo koordinuotu ir nuolatiniu užsieniečiams daromu spaudimu.

Seimo kontrolierės bei Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro tarnautojų kankinimų prevencijos vizitai Kybartų URC buvo vykdomi 2021 m. gruodžio 14–16, gruodžio 22–23 bei 2022 m. sausio 12 dienomis.

Visą Seimo kontrolierės ataskaitą galite rasti čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius