TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 03 09 /20:46

Gediminas Kirkilas dėl VSD informacijos apie Mindaugą Bastį: padėtis labai rimta

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ketvirtadienį paragino iš Seimo vicepirmininko pareigų atsistatydinti socialdemokratą Mindaugą Bastį. Šis tikina, kad VSD pateiktoje medžiagoje nieko tokio nėra.
Mindaugas Bastys
Mindaugas Bastys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

V.Pranckietis tokį raginimą išsakė, susipažinęs su Valstybės saugumo departamento (VSD) pateikta informacija apie parlamentarą.

„Vertindamas gautą informaciją iš VSD, raginu Seimo narį trauktis iš Seimo vadovybės.

Turima informacija kenkia ne tik Seimo darbui, bet ir įvaizdžiui. Tolesnius sprendimus dėl M.Basčio turės priimti socialdemokratų frakcija. Turime užtikrinti stabilų Lietuvos žmonių pasitikėjimu grindžiamą Seimo ir valdančiosios koalicijos darbą“, – pranešime spaudai teigė V.Pranckietis.

M.Bastys 15min yra sakęs, kad paprašė leidimo dirbti su slapta informacija, būtino einant Seimo vicepirmininko pareigas. Jis tikėjosi, kad leidimas bus išduotas.

Kas rašoma VSD pateiktoje informacijoje, skaitykite čia.

20.46 val. G.Kirkilas: padėtis labai rimta

Valdančiųjų socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas sako, kad socialdemokrato Seimo vicepirmininko Mindaugo Basčio padėtis po pateiktos Valstybės saugumo departamento informacijos apie jo ryšius – labai rimta.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

„Padėtis rimta. Ką čia vertinti. Labai rimta“, – BNS ketvirtadienio vakarą sakė G.Kirkilas.

Paklaustas, ar M.Bastys neturėtų trauktis ir iš Seimo, G.Kirkilas atsakė: „Manau, jam pačiam reikia spręst, nes neabejotinai, kad čia opozicija nesėdės rankų sudėjus“.

Padėtis rimta. Ką čia vertinti. Labai rimta, – sakė G.Kirkilas.

Jis teigė pats su Seimo pirmininkui pateikta VSD informacija dar nesąs susipažinęs, tačiau žada tai padaryti artimiausiu metu.

„Aiškinsimės situaciją, kiek čia yra rimta ir tikra.(...) Rytoj kviečiasi Seimo pirmininkas iš pat ryto, manau, kalbėsimės būtent apie tai“, – sakė vienas socialdemokratų vadovų.

Anot G.Kirkilo, situaciją dėl M.Basčio, kurį Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis jau paragino atsistatydinti iš Seimo pirmininko pavaduotojų, artimiausiu metu svarstys ir Socialdemokratų partijos vadovybė.

M.Bastys yra vienas iš aštuonių kandidatų į Socialdemokratų partijos pirmininko postą. Partijos lyderio rinkimai vyks šių metų gegužę.

G.Kirkilas teigė iki šiol žinojęs tik prieš kelerius metus žiniasklaidoje skelbtą informaciją apie M.Basčio tarpininkavimą organizuojant tuometinio Seimo pirmininko Vydo Gedvilo susitikimą su Rusijos atominės energetikos bendrovės „Rosatom“ atstovais.

Kitų VSD minimų duomenų apie M.Basčio ryšius ir kontaktus su nusikaltėliais ar buvusiais KGB darbuotojais G.Kirkilas teigė iki šiol nežinojęs.

19.56 val. G.Landsbergis: „M.Bastys privalo nedelsiant trauktis iš pareigų“

M.Bastį nedelsiant trauktis iš Seimo vadovybėje užimamų pareigų paragino ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Nėra jokios abejonės, jog po VSD informacijos M.Bastys turi kuo skubiau pasitraukti iš Seimo vicepirmininko pareigų. Klausimas, į kurį turime atsakyti, kaip šis politikas apskritai galėjo būti skiriamas į tokias atsakingas pareigas“, – pranešime spaudai cituojamas G. Landsbergis.

„Esame pasirengę Seime nuodugniai ištirti šį atvejį. Jei nuogąstavimai pasitvirtins, kelsime klausimą, ar M. Bastys nesulaužė Seimo nario priesaikos ir ar apskritai gali būti Lietuvos Respublikos Seimo narys“, – teigė G.Landsbergis.

VSD išvada – neigiama

Nei Seimas, nei Valstybės saugumo departamentas argumentų, kodėl priimta neigiama išvada, kol kas nedetalizuoja.

„VSD vadovaudamasis Valstybes tarnybos ir paslapčių įstatymu atliko Seimo nario patikrinimą dėl galimybės dirbti su įslaptinta informacija. Atsižvelgiant į patikrinimo metu surinktą informaciją bei jos vertinimą, VSD priėmė neigiamą išvadą“, – 15min sakė VSD atstovė spaudai Aurelija Katkuvienė.

Pasak jos, išvada nėra draudimas dirbti su slapta informacija. Tai, kad leidimo Seimo narys negaus, nusprendė Seimo pirmininkas, gavęs VSD informaciją.

Pasak A.Katkuvienės, šioje kadencijoje kol kas niekas daugiau nėra gavęs neigiamos išvados. Per metus apie dešimt žmonių, kuriems reikalingi leidimai dirbti su įslaptinta informacija, sulaukia neigiamos išvados.

A.Katkuvienė nepatvirtino, kad neigiama išvada priimta dėl M.Basčio ryšių su „Rosatom“.

Tačiau, pasak jos, VSD Seimo pirmininkui pateikta išvada nėra slapta, todėl jis gali paviešinti jame išdėstytus argumentus.

Tačiau V.Pranckietis iki šiol to nėra padaręs.

M.Bastys: nieko ten nėra

M.Bastys sako esąs supažindintas su VSD pažyma ir teigė, jog savo sprendimą priims tik pasitaręs su frakcija.

„Su VSD pažyma esu susipažinęs ir sprendimus, susijusius su mano galimybe eiti pareigas aš viduje jau turiu, tik dar turėsiu aptarti tą klausimą su frakcija, jos vadovybe ir priimti galutinius sprendimus“, – sakė Seimo vicepirmininkas M.Bastys.

Jis neatskleidė, kokius motyvus nurodė VSD, atsisakęs suteikti jam leidimą dirbti su slapta informacija.

„Tai turėtų aiškinti VSD. Šiuo atveju iš tiesų ten nieko tokio nėra, dėl ko būtų galima reikšti man nepasitikėjimą. Tik tiek, kad VSD galimai vadovaujantis įstatymais turi tokią subjektyvią teisę priimti tokį sprendimą. Jie jį ir priėmė. Šiuo atveju matau sistemines problemas (dėl leidimų dirbti su slapta informacija), jas ateityje reikės analizuoti aiškintis“, – kalbėjo M.Bastys.

Paklaustas, ar VSD pažymoje minimi jo galimi ryšiai su užsienio valstybių verslo grupių atstovais, M.Bastys sakė to nesąs pasirengęs komentuoti. Visus atsakymus jis žadėjo pateikti spaudos konferencijoje.

„Rosatom“ šešėlis

Dar prieš skiriant M.Bastį Seimo vicepirmininku buvo primintas prieš trejus metus jo surengtas tuometinio Seimo pirmininko Vydo Gedvilo susitikimas su Rusijos energetikos milžinės „Rosatom“ antrinės įmonės „Rusatom Overseas“ viceprezidentu Aleksandru Mertenu.

Pats M.Bastys teigė, kad susitikimas su Rusijos įmonės atstovu neturėjo įtakos jo paties sprendimui pritarti referendumui dėl atominės elektrinės statybos Visagine. Po šio referendumo atsisakyta planų Lietuvoje statyti branduolinę jėgainę.

Apie V.Gedvilo ir A.Merteno susitikimą pranešusiam dienraščiui „Lietuvos žinios“ V.Gedvilas tvirtino, kad susitikimas buvo neformalus ir trumpas, o svečias kalbėjo apie Rusijos Karaliaučiaus srityje ir Baltarusijoje statomas atomines jėgaines bei teiravosi apie Lietuvos galimybes. M.Bastys tuomet teigė, kad A.Mertenui svarbiausia buvo išgirsti apie galimybę „Rosatom“ prisidėti prie darbų Visagino atominės elektrinės projekte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius