Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 24 /11:25

Šeimų gynėjo retorika privertė suklusti: pagrasino nušluoti visą Seimą, parlamentarus išvadino necenzūriniu žodžiu

Gegužės viduryje mitingą „Didysis šeimos gynimo maršas“ planuojančių aktyvistų retorika ėmė stebinti – socialiniame tinkle dalijamasi protesto akcijos vedėju ir scenaristu įvardijamo Artūro Orlausko pareiškimais, kuriais jis grasina „nušluoti „nafig“ visą tą Seimą“, parlamentarus vadina necenzūriniu žodžiu, ragina apsupti Seimą, kol šis nepaklus reikalavimams. Policija problemos dėl to nemato, o kiti mitingo iniciatoriai patikina, kad tikrai neskatina nuversti valdžios.
Artūras Orlauskas
Artūras Orlauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Gerbiama Čmilyte – kol kas dar sakom gerbiama, sugrįžkit į sveiką protą ir pradėkit mąstyt. Nes nušluosim nafig visą tą Seimą“, – tokiu A.Orlausko pareiškimu feisbuke pasidalijo žurnalistė Indrė Makaraitytė.

„Jie nusispjovė ant visos tautos ir jeigu jie iki penktadienio nepadarys to, to ir to – tai mes padarysim taip. Jeigu jie iki kito pirmadienio nepadarys to, tai bus apsuptas Seimas, pastatysim palapines, deginsim laužus, nei iš vieno neišeisim. Parašai, kaip sakė Raimundas, nebus nusiųsti, o bus kiekvienam Seimo nariui atvežti į namus ir į dantis įkišti. Jeigu nepaims jisai – žmona paims. Jeigu nepaims jisai, kopiją įkišim vaikui daržely, mokykloj – bet kur. Tėvus surasim, senelius, gimines, kiekvieno gandono 141 surasim gimines“, – kalbėjo A.Orlauskas visuomenininko Andriaus Tapino pasidalintame vaizdo įraše.

Tokie pareiškimai ėmė kelti aistras socialiniuose tinkluose.

Vieniems jie verti juoko, tačiau kiti čia įžvelgė kur kas daugiau.

Žinomas teisininkas Justinas Žilinskas 15min teigė, kad kai kurie A.Orlausko pareiškimai balansuoja ties Baudžiamojo kodekso riba.

„Žinoma, politikų kritikos ribos yra labai plačios, tačiau tokie pareiškimai kaip „nušluosim tą Seimą nafig“, ypač planuojamos masinės akcijos kontekste, kaip kvietimas veiksmui, vargu ar yra kvietimas į demokratinį rinkimų procesą, greičiau – tai, apie ką rašo Baudžiamojo kodekso 122 straipsnis – „Vieši raginimai smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą“.

O ypač arti atsakomybės yra kalbos apie tai, kad bus einama pas politikų vaikus į mokyklas ir darželius, čia jau BK 167 straipsnis – „Neteisėtas informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimas“ (juk tuos vaikus reiks kažkaip surasti, juolab, yra ir sunkinanti aplinkybė – asmenys juk nepilnamečiai). Mano manymu, tokie planavimai, ypač vieši, jau yra pakankamas pagrindas „prevenciniams pokalbiams“, kuriuos mūsų teisėsauga kartais vykdo ir už mažesnius pasisakymus. Net ir humoristas turėtų tai suprasti“, – sakė jis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./15min studijoje – MRU profesorius Justinas Žilinskas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./15min studijoje – MRU profesorius Justinas Žilinskas

Ar verta nuogąstauti dėl tokios retorikos?

Valstybės saugumo departamento (VSD) Strateginės komunikacijos skyrius 15min atsiųstame atsakyme teigė nekomentuojantis politikų ir visuomenės veikėjų viešų pareiškimų.

„Turėdami informacijos apie vidaus ar išorės grėsmes valstybės saugumui mes teisės aktų nustatyta tvarka pateikiame tokią informaciją sprendimų priėmėjams ir kompetencijos ribose imamės veiksmų. Esant poreikiui, informaciją perduodame teisėsaugos institucijoms“, – pabrėžė departamentas.

Policija nieko blogo A.Orlausko pareiškimuose nemato.

Frazė ir yra frazė, tokių frazių yra daug Lietuvoj pasakoma.

„Frazė ir yra frazė, tokių frazių yra daug Lietuvoj pasakoma. Kol kas nėra tokio sprendimo dėl frazės tyrimą pradėti“, – 15min komentavo Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Su sistemine žiniasklaida nebendrauja

Pokalbis su A.Orlausku nebuvo malonus.

Jis 15min pokalbio pradžioje pareiškė negalintis kalbėti, nes yra užimtas – valgo.

Kodėl dabar jūs manot, kad aš turiu telefonu su kažkuo kalbėti?

Į klausimą, kada galės kalbėti, jis atsakė klausimu: „Kodėl dabar jūs manot, kad aš turiu telefonu su kažkuo kalbėti? Jūs galit būt žurnalistė, jūs galit būt policininkė, jūs galit būt iš kalėjimo – iš kur norit. O aš galiu būti ne Orlauskas – nu ir ką?“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Orlauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Orlauskas

Galiausiai pašnekovas net neišgirdęs klausimų atsisakė kalbėti pareiškęs, kad jam nepatinka 15min.

Protesto akcijos vadovu ir iniciatoriumi pristatomas Raimondas Grinevičius taip pat kalbėti nesutiko. Jis patikino, kad „su sistemine žiniasklaida nebendrauja“, tačiau maloniai pasiūlė pakalbinti Šeimų sąjūdžio portalą administruojantį Arvydą Daunį.

Vienas „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ iniciatorių R.Grinevičius neseniai pagarsėjo kita iniciatyva – rinko parašus, kad parlamentaras Tomas Vytautas Raskevičius trauktųsi iš Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigų.

Prie protesto akcijos organizavimo prisidedantis portalo Infa redaktorius ir administratorius A.Daunys, komentuodamas A.Orlausko pareiškimus, 15min patikino, kad versti Seimo organizatoriai tikrai neskatina.

„Seimas turi savo šeimas – dauguma žmonių iš ten esančių, manau, atsižvelgs į mūsų reikalavimus. Jeigu jie neatsižvelgs niekaip – nei šiaip, nei anaip, mes, aišku, savo reikalavimus pakoreguosime tam tikra linkme, kad jie į juos atsižvelgtų. Bet kaip pakoreguosime, kol kas nežinome, nes neturime atsakymo iš paties Seimo“, – aiškino A.Daunys.

Leido protestuoti 7 tūkstančiams žmonių

Numatomo mitingo aprašyme nurodoma, kad numatoma vienytis prieš „ideologinio karo metodais vykdomą agresyvią genderistinę propagandą ir valdančiosios daugumos rengiamus įstatymus“.

Mitingo dieną automobilių kolona vyks iš Klaipėdos į Vilnių, pakeliui prisijungiant kitų regionų dalyviams. Galiausiai visi susitiks Vingio parke.

Nemažai nuostabos šią savaitę sukėlė Vilniaus miesto savivaldybės sprendimas išduoti leidimą protesto akcijai Vingio parke 7 tūkst. žmonių, nors atlaisvinus karantiną leidžiami renginiai iki 150 žmonių.

Tačiau savivaldybės atstovai patikino negalintys drausti protestuoti, o organizatoriai esą nurodė, kad tai ir bus protestas, o ne renginys.

Susibūrime – nei kaukių, nei atstumų

Nuogąstavimai dėl skriaudžiamos tradicinės šeimos, Stambulo konvencijos demonizavimas ir homofobija neretu atveju eina sykiu su skepsiu dėl koronaviruso pandemijos.

Kalbėdamas su 15min A.Daunys problemos dėl to, kad susirinkus keliems tūkstančiams žmonių gali išplisti COVID-19, nematė.

„Ką, jūs gal gatvėse matėte mirštančius žmones? (...) Dabar visi bijo koronaviruso, kurio niekas net nematė, ane? Žinau, kad su juo miršta – tai taip, bet kad nuo jo miršta, nesu įsitikinęs. Kad galbūt galbūt kažkas miršta nuo jo... Bet netikiu, kad masiškai visi miršta nuo koronaviruso“, – aiškino jis.

Vis dėl to laisvas požiūris į virusą ir saugumą mitingo organizatoriams gali ir atsirūgti. Feisbuke šiomis dienomis paplito vaizdo įrašai iš mitingo organizatorių susitikimo, kuriame nebuvo dėvimos kaukės, niekam nerūpėjo laikytis saugaus atstumo.

Dėl to policija yra gavusi skundą.

Pagal karantino reikalavimus, šiuo metu lauke leidžiama susitikti dviejų šeimų ūkių nariams, o po stogu neleidžiama ir to.

Nepaisant to, tyrimo policija kol kas nepradėjo.

R.Matonis 15min sakė, kad šiuo metu policija renka medžiagą apie susitikimą.

„Patikslinsime aplinkybes ir bus matyti, jei paaiškės, kad iš tikrųjų yra pažeidimas, pradėsime administracinę teiseną, jei paaiškės, kad ne, tai nepradėsime“, – sakė jis.

Tuo metu A.Daunys pabrėžė, kad jokio pažeidimo čia nebuvo, nes tai buvo laidos filmavimas.

Buvo viskas surežisuota, suplanuota ir filmuojama laida.

„Pas Tomkų („Respublikos“ vyriausiąjį redaktorių Vitą Tomkų – aut.) buvo filmuojama laida – joks ne susitikimas. Buvo viskas surežisuota, suplanuota ir filmuojama laida. Tai nereikia ten kalbėti apie kažkokius susirinkimus be kaukių ir taip toliau, mes pagal įstatymus elgėmės“, – patikino jis.

Paklaustas, kur ši laida buvo transliuota, A.Daunys teigė, kad V.Tomkus ją patalpino „Youtube“.

Mitingui skirtame puslapyje nurodomi ir kiti „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ organizatoriai.

Mitingo komunikacijos vadovas Viktoras Jašinskas buvo tarp asmenų, rinkusių parašus ir reikalavusių, kad V.Raskevičius trauktųsi iš Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigų. Pernai rudenį V.Jašinskas buvo vienas mitingo, nukreipto prieš karantino suvaržymus, iniciatorių.

Protesto akcijos iždininku pristatomas Algimantas Rusteika, partijos „Nacionalinis susivienijimas“ valdybos narys.

Vytauto Radžvilo vadovaujama partija nesėkmingai dalyvavo Seimo rinkimuose. Jos programoje buvo įrašytas siekis panaikinti Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą, Konstitucinį Teismą, konstituciškai įtvirtinti šeimos tarp vyro ir moters sampratą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius