Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 22 /21:42

Sekmadienį vakare Lietuvą pasiekė 5 tūkst. reagentų siunta – jų pakaks vos savaitei

Sekmadienį vakare Lietuvos kariuomenės „Spartan“ lėktuvu iš Belgijos Lježo oro uosto atskraidinta 5 tūkst. reagentų siunta. Tiesa, jų, skaičiuojama, pakaks vos savaitei. Anot sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, su Kinija pasirašytos sutartys dėl dar 200 tūkst. reagentų.
Atskraidinti reagentai
Atskraidinti reagentai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Spaudos konferenciją apie į laboratoriją pristatomus reagentus iš Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos prieigų žiūrėkite čia:

Šiuo metu likusių reagentų būtų pakakę vos 700 tyrimų. Todėl naujos siuntos buvo labai laukiama, kad tyrimai nesutriktų.

Iš Belgijos parskraidino „Spartan“

Lietuvos karinių oro pajėgų transporto lėktuvas „Spartan“ su 5 tūkst. reagentų, reikalingų koronaviruso tyrimams, sekmadienį nusileido Vilniuje.

„Nusileido Vilniuje 20 val. 18 min.“, – BNS sakė krašto apsaugos ministro patarėja Vita Ramanauskaitė.

Karinių oro pajėgų orlaivio įgula, laikydamasi visų saugumo reikalavimų ir rekomendacijų, skrydį atliko šiandien maršrutu Šiauliai – Lježas – Vilnius – Šiauliai. Pakilę iš Karinių oro pajėgų aviacijos bazės Šiauliuose, tūpė Belgijos Lježo oro uoste, kur paėmė viruso identifikavimo tyrimams skirtą specialų krovinį. Šią savaitę tai jau trečias skrydis, kurį Lietuvos kariuomenė atliko gavusi Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) prašymą skirti Karinių oro pajėgų lėktuvą C-27J „Spartan“.

Premjero patarėjas Lukas Savickas atgabenta siunta džiaugėsi kaip asmeniniu nuopelnu.

„Beveik visą savaitgalį praleidau gaudydamas Lietuvos reagentų ir kitų būtinų prekių užsakymus, išsibarsčiusius po skirtingus žemynus. Esu giliai sujaudintas aviacijos industrijoje dirbančių lietuvių atsidavimo, kurie, nepaisydami savo įsipareigojimų ir negailėdami laiko, žadino savo vadovus, peržiūrėjo tarptautinės logistikos grandines ir surado artimiausią tašką Europoje siuntos perdavimui mūsų kariškiams“, – feisbuke sekmadienio vakare rašė į ekonomikos ir inovacijų ministro postą siūlytas premjero patarėjas.

Reagentai į laboratoriją buvo pristatyti prieš 21 val. pilnu prikrautu lengvuoju automobiliu ir išsinuomota priekaba.

Visgi tikėtasi, kad dar sekmadienį Lietuvą pasieks ir kita 32 tūkst. reagentų siunta, tačiau ji užstrigo ir nėra pristatyta.

A.Šešelgis: algoritmus sugalvojome ne mes

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis sakė, kad į Kauno ir Vilniaus laboratorijas reagentai bus išvežioti jau šiąnakt.

Pasak jo, kada daryti tyrimus sprendžia medikai, o bendra nuostata yra daryti jų tiek, kiek reikia. Visgi jis toliau mano, kad bet kam, neturint simptomų ir kontaktų su viešėjusiais užsienyje, tyrimų nereikia.

„Na, jeigu norėčiau išsitirti be jokios priežasties, tai gal būtų keistoka“, – sakė viceministras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Šešelgis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Šešelgis

Jis nesutiko, kad buvo padaryta klaida, kai tiriami buvo tik užsienyje buvę ir tik simptomus pajutę asmenys. Esą viskas buvo daryta gerai.

Viceministro teigimu, visi tyrimai turi būti atliekami valstybinėse laboratorijose, o privačiai išsitirti dėl koronaviruso galimybių nebus, nes to esą nereikia.

A.Šešelgio teigimu, kitą savaitę Lietuvą turėtų pasiekti dar 10 tūkst. reagentų.

Apsaugos priemonių pakanka dviem mėnesiams

Viceministras, klausiamas, kaip prognozuoja ligos plitimą, nenorėjo to daryti.

„Pasakyti, kas bus rytoj, yra labai sudėtinga. Viskas priklausys ne tik nuo valdžios, o nuo kiekvieno“, – kalbėjo A.Šešelgis.

Anot viceministro, situacija kol kas kinta į blogąją pusę, tačiau vis dar tikimasi išvengti Italijos scenarijaus.

Jis tikino, kad apsaugos priemonių iš valstybės rezervo medikams pakaktų dviem mėnesiams. Tiesa, ne visiems medikams, o tik tiems, kurie dirba infekcinių ligų skyriuose penkiose pagrindinėse šalies ligoninėse, kuriose gydomi koronavirusu užsikrėtę asmenys.

Visgi jau ne vienas medikas užsikrėtė šiuo virusu kelionėse arba darbe ir galėjo užkrėsti pacientus, su kuriais dirbo be apsauginių priemonių.

„Užsikrėsti gali ir turėdamas priemonių. Tai, kad užsikrėtė, nereiškia, kad neturi priemonių“, – aiškino viceministras.

Klausiamas, ar nedalinti respiratorių visiems medikams, o ne tik tiems, kurie dirba infekcinių ligų skyriuose, nebuvo klaida, A.Šešelgis kalbėjo, kad tai ne ministerijos, o įstaigų vadovų reikalas.

„Kiekviena įstaiga pati apsirūpina apsaugos priemonėmis. Dabar jiems reikia daugiau nei pagal užsakymų planus yra numatyta. Joms yra padedama. Tai daroma valandų eigoje“, – teigė A.Šešelgis.

Buvo įsigyta ir neveikiančių reagentų

Laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas tikino, kad laboratorija yra užsakiusi 100 tūkst. reagentų.

Klausiamas, kada buvo pasirašytos sutartys dėl sekmadienį atskraidintų reagentų, V.Zimnickas negalėjo tiksliai pasakyti.

Anot jo, Lietuva buvo viena pirmųjų valstybių, stojusių jų pirkti.

„Kada buvo pradėta reaguoti į situaciją pasaulyje, mes įsigijome pirmuosius reagentus. Deja, jie buvo nesėkmingi, neveiksnūs ir nieko verti. Bijau pameluoti, kada“, – teigė V.Zimnickas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Zimnickas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Zimnickas

Vėliau jis visgi patikslino, kad jau kokybiški reagentai buvo įsigyti vasarį. Jų buvo „tūkstančiai“. Kiek konkrečiai, laboratorijos vadovas nepasakė.

Jis tik aiškino, kad Pasaulio sveikatos organizacija anksčiau pati nerekomendavo tyrimų atlikinėti visiems, sergantiems įtartinomis pneumonijomis.

Dabar tai jau vyksta, todėl tyrimų atliekama daugiau.

Anot V.Zimnicko, šiuo metu galima atlikti 1500 tyrimų per dieną, tačiau jau po dešimties dienų, įdiegus naują Lietuvoje ir JAV nusipirktą įrangą, kasdien būtų galima atlikti 4 tūkst. tyrimų per dieną.

Lietuva kitą savaitę laukia ir pusės milijono greitųjų koronaviruso testų, sakė Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas.

„Aš labai tikiuosi, kad rytoj arba vėliausiai antradienį jie turėtų būti čia. Daug, pusę milijono (...), pirmiausia prioritetas yra medikams“, – teigė V.Zimnickas.

Anot V.Zimnicko, šie testai keliauja iš Europos. Tačiau jis įspėjo, kad šių ir kitų priemonių koronavirusui nustatyti nepavyksta gauti laiku, kaip planuota, dėl „trūkinėjančių logistikos grandinių“.

SAM: laukiame 25 tūkst. reagentų

SAM nurodo, kad šįvakar pasiekusi reagentų siunta – dalis užsakymo, kiti daugiau nei 25 tūkst. reagentų taip pat, planuojama, netrukus pasieks Lietuvą.

Ministro Aurelijaus Verygos teigimu, reagentai nedelsiant bus paskirstyti pagrindinėms laboratorijoms, tad tyrimai bus atliekami kaip numatyta.

„Dedamos maksimalios Sveikatos apsaugos ministerijos, Vyriausybės ir premjero komandos, Krašto apsaugos ministerijos pastangos, kad užsakyti reagentai kuo greičiau pasiektų laboratorijas ir būtų galima ištirti dar daugiau žmonių. Ir tai ne pabaiga. Šiąnakt Lietuvos užsakymas, kurį sudarys 6 tūkstančiai reagentų, pajudės iš dar vienos tolimos šalies, o ryt dieną dar kitas užsakymas – per 3500 reagentų – pajudės iš Europos ir greitu metu nauji kiekiai pasieks mūsų šalies laboratorijas“, – sako ministras A. Veryga.

Užteks savaitei

Sekmadienį į Lietuvą atskraidintų 5 tūkst. reagentų užteks savaitei, sako Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas.

„Penkioms dienos tikrai turėtų pakakti. Visai Lietuvai“, – BNS sekmadienį sakė jis.

Pasak V.Zimnicko, dabar į Lietuvą atgabenti kiniški reagentai.

„Šiomis dienomis, pirmomis kitos savaitės dienomis laukiame ir naujų siuntų tikimės bus, kad jos bus. Užteksime nebe tik kad penkioms dienoms, o pastoviai stabiliai turėsime. Užsakyti tikrai dideli kiekiai“, – sakė laboratorijos vadovas.

Penkioms dienos tikrai turėtų pakakti. Visai Lietuvai.

„Mums reikėjo pramušti tą butelio kamštuką, to kaklelio. Tikėkimės, kad jis bus pramuštas ir, manau, nebebus tokios situacijos ir tokios įtampos, kas susieta su reagentais“, – teigė V. Zimnickas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Zimnickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Zimnickas

Anot jo, kitą savaitę laukiama dar reagentų.

„Šiąnakt turėtų išeiti korėjietiškas krovinys. Kai gausime kelionės dokumentus, tada bus matyti, kur jis važiuoja ir kaip. Rytoj labai tikimės, kad ir angliškas krovinys bus, irgi gal pavyks paimti. Labai tikimės. Turime bent kelis tiekėjus iš kelių šaltinių“, – kalbėjo laboratorijos direktorius.

Daugiau reagentų laukiama penktadienį

Premjeras Saulius Skvernelis dieną teigė, kad atsigabenus šią 5 tūkst. reagentų siuntą, tyrimus dėl koronaviruso bus galima daryti aktyviau nei pastarosiomis savaitėmis.

Reagentai bus paskirstyti po visas koronaviruso tyrimus atliekančias laboratorijas Lietuvoje.

Premjeras pripažįsta, kad 5 tūkst. reagentų mažoka.

„Tačiau per kelias artimiausias dienas turime atsigabenti dar keliasdešimt tūkstančių. Iš viso šiai dienai esame užsakę beveik 200 tūkstančių. Tai, žinoma, ne pabaiga. Situacija netenkina, bet darome viską, kas įmanoma“, – teigė S.Skvernelis.

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius sekmadienio vakarą BNS žadėjo, kad kitą savaitę iš Kinijos išskraidinti reagentai koronaviruso tyrimams Lietuvą pasieks penktadienį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius

Kitą savaitę iš Kinijos reagentai koronaviruso tyrimams ir apsaugos priemonės į Lietuvą turėtų būti skraidinamos dar penkiais reisais. Respiratoriai ir kitos priemonės Lietuvą pasieks ne anksčiau nei kitos savaitės vidury, reagentus žadama pargabenti penktadienį, sako susisiekimo ministras J.Narkevičius.

„Dabar dirbame dėl Kinijos logistikos, nes čia sudėtingiausia, nes užsakytos prekės yra užsakytos skirtinguose šalies regionuose“, – BNS sekmadienį sakė ministras.

Pasak jo, kai kurie kroviniai Lietuvą pasieks „su persėdimais“.

„Iš oro uosto Kinijoje pirma prekių siunta išskris kovo 26 dieną, tūps Frankfurte, krovinys bus perkrautas į kitą lėktuvą, ir tos pačios dienos vėlų vakarą ar naktį tas lėktuvas bus Vilniuje. Per naktį bus galima priemones išvežioti po visą Lietuvą“, – kalbėjo J.Narkevičius.

Šiame siuntinyje, ministro žiniomis, nebus reagentų, o tik apsaugos priemonės.

„Tik apsaugos priemonės, kurias užsakė visos ministerijos, o reagentai atskris kitais reisais“, – žada jis.

J.Narkevičius pranešė apie suplanuotus dar keturis skrydžius – po du kovo 27-ąją ir kovo 28-ąją.

„Kovo 27-ąją vienas iš karto bus didelis krovinys į Vilnių, nusileis naktį. Kitas iš Kinijos pakils irgi 27 dieną, o Vilniuje bus 29 dieną, su stotele“, – sakė ministras.

Vienu kovo 27-osios reisu bus atskraidintos ir apsaugos priemonės, ir reagentai, o kitu – tik apsaugos priemonės.

Pasak J.Narkevičiaus, ar kovo 28-ąją įvyks antras skrydis, priklausys nuo to, ar pavyktų išvakarėse į Lietuvą skrisiančius lėktuvus sutalpinti visus Lietuvos užsakymus.

„Vienas tikrai bus, o kitam, pažiūrėsime, kiek liks (užsakymų – BNS)“, – sakė ministras.

Vienas iš šių penkių skrydžių valstybei nieko nekainuos, bet, kas prekių pristatymą finansuos, ministras neatskleidė, nes, pasak jo, tai nesuderinta.

Sveikatos apsaugos ministerija BNS anksčiau yra nurodžiusi, kad koronavirusui tirti skirtų reagentų siuntos ir apsisaugojimo priemonės perkamos Kinijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Pietų Korėjoje.

Premjeras subūrė dvi darbo grupes

Sekmadienio vakare Vyriausybė pranešė, kad siekiant išteklių įsigijimo ir atvežimo į šalį procedūras padaryti sklandesnes, premjeras S.Skvernelis į dvi darbo grupes buria pareigūnus iš skirtingų institucijų.

S.Skvernelio potvarkiu sudarytos darbo grupės klausimams, susijusiems su materialinių išteklių aprūpinimu ir sklandžiu mokėjimų užtikrinimu valstybės lygio ekstremaliosios situacijos dėl koronaviruso metu, koordinuoti ir spręsti.

Materialinių išteklių aprūpinimo darbo grupei pavesta koordinuoti valstybės institucijų ir įstaigų veiksmus, organizuojant ir užtikrinant sklandų būtinųjų išteklių, tokių kaip apsaugos priemonės, reagentai ir kt. įsigijimą ir pristatymą į Lietuvą.

Taip pat darbo grupė teiks siūlymus Vyriausybei, Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijai ir valstybės ekstremaliosios situacijos operacijų vadovui dėl priemonių, kurių reikia materialinių išteklių aprūpinimui užtikrinti. Darbo grupei vadovaus Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Stončaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Stončaitis

Darbo grupei klausimams, susijusiems su sklandžiu mokėjimų užtikrinimu, koordinuoti ir spręsti vadovus finansų viceministras Darius Sadeckas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Darius Sadeckas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Darius Sadeckas

Į šią darbo grupę įtraukti finansų, susisiekimo, sveikatos apsaugos, Lietuvos banko atstovai ir kiti atsakingi pareigūnai.

Darbo grupei pavesta koordinuoti valstybės institucijų ir įstaigų veiksmus, siekiant užtikrinti sklandų mokėjimų už būtinuosius materialinius išteklius įvykdymą valstybės lygio ekstremaliosios situacijos metu.

Pavestoms užduotims vykdyti leista pasitelkti nepriklausomų ekspertų, valstybės ir (ar) savivaldybių institucijų, įstaigų ir (ar) organizacijų atstovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius