Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 05 21 /17:28

Sekmadienis dar neatėjo, o rinkimų organizavimo klaidos jau bado akis

Antradienį iš anksto balsavęs buvęs Vilniaus miesto tarybos narys, Didžiosios Britanijos pilietis Markas Adamas Haroldas gerokai nustebo – jam be Europos Parlamento rinkimų biuletenio sostinės savivaldybėje buvo ištiestas ir prezidento rinkimų biuletenis, nors jo gauti jis neturi teisės. Tai – ne vienintelė pastarųjų dienų rinkimų organizavimo klaida. 15min antradienį jau skelbė, kad kai kurie užsienio lietuviai gavo biuletenius be antspaudo ir nors Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė ramina, kad tai – nieko tokio, buvęs VRK narys Jonas Udris cituoja įstatymą, kuris teigia jie – negaliojantys.
Laura Matjošaitytė
Laura Matjošaitytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie gautą prezidento rinkimų biuletenį M.A.Haroldas paskelbė feisbuke.

Jis, kaip Europos Sąjungos šalies pilietis, Lietuvoje gali balsuoti Europos Parlamento rinkimuose, tačiau nebūdamas Lietuvos piliečiu teisės rinkti Lietuvos prezidentą neturi.

Nepaisant to, antradienį Vilniaus miesto savivaldybėje jis gavo prezidento rinkimų biuletenį ir jei nebūtų grąžinęs, būtų lengvai nubalsavęs.

„Ta prasme, nesuteiksit man antros pilietybės dėl terorizmo rizikos, bet jūsų nuostabiai prastai dirbanti VRK davė man balsuot per klaidą anyway. Stebuklų šalis“, – stebėjosi jis.

M.A.Haroldas 15min teigė, jog tai – ne pirmas toks kartas, prezidento rinkimuose jam balsuoti buvo leista ir 2015 metais, tačiau ir tada jis biuletenį grąžino.

„Man atrodo, kad VRK turėtų būti svarbiausia institucija Respublikoje, turėtų ten dirbti geriausi profesionalai, kurie supranta kaip organizuot ne tik alaus festivalius, o ir svarbiausią valstybės procesą. Kai yra tokių klaidų – iškart vadovė turėtų atsistatydint, jei turi savigarbą“, – 15min piktinosi jis.

Vilniaus miesto rinkimų apygardos rinkimų komisijos pirmininkė Eugenija Ibianskienė 15min teigė jau girdėjusi apie šį atvejį, tačiau nieko pakomentuoti negalinti.

„Žinokit, čia tiesiog ne mūsų gal kliurka. Gal į VRK tiesiai skambinkit. Nežinau, ten su registracijomis kažkokie dalykai. Aš nedalyvavau, nežinau ir irgi tiek pat girdėjau“, – teigė ji.

Biuleteniai be antspaudų – negaliojantys

Antradienį 15min skelbė, kad lietuviai Didžiojoje Britanijoje ir Prancūzijoje gavo rinkimų komisijos antspaudais nepažymėtus biuletenius.

L.Matjošaitytė 15min sakė, kad tai įvyko dėl žmogiškos klaidos ir patikino, jog ir neantspauduotus biuletenius gavusių rinkėjų balsai bus užskaičiuoti.

Tačiau į tokį paaiškinimą dėmesį atkreipė buvęs VRK narys, teisininkas Jonas Udris.

Udris.lt nuotr. /Jonas Udris
Udris.lt nuotr. /Jonas Udris

Jis pabrėžė, kad Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymas numato, kad negaliojančiais biuleteniais laikomi neantspauduoti rinkimų komisijos antspaudu gauti balsavimo vokais biuleteniai.

Prezidento rinkimų įstatyme tokios griežtos formuluotės nėra.

„Neantspauduotas biuletenis negalioja. Taškas ir jokių išimčių“, – sakė jis.

J.Udris pabrėžė, kad rinkimų teisė yra labai formali – VRK gali spręsti tik tuos klausimus, kuriuos įstatymas jai leidžia. Tuo metu, anot jo, biuletenių galiojimo ir negaliojimo klausimą sprendžia ne VRK ir ne komisijos pirmininkė, o ta apylinkė, į kurią tie balsai paklius.

„Tos apylinkės rinkimų komisija, kuri skaičiuos balsus, jie turės vadovautis ne VRK pirmininkės išaiškinimu, o įstatymu, kuriame parašyta, kad negaliojančiais pripažįstami biuleteniai nenustatytos formos, neantspauduoti, kuriuose pažymėtas daugiau kaip vienas kandidatas ir taip toliau“, – pabrėžė jis.

J.Udrio teigimu, tie keliasdešimt balsų gali lemti rinkimų rezultatą, o jei pralaimėjęs kandidatas nuspręs kreiptis į teismą, jam nebus sunku įrodyti, kad buvo užskaityti negaliojantys biuleteniai.

„VRK įstatyme parašyta, kad VRK neturi teisės aiškinti rinkimų įstatymų ir juos privalo besąlygiškai vykdyti. Kadangi rinkimai yra labai jautrus konstitucinis institutas, labai aiškiai įstatymo leidėjui kyla pareiga formuluotes taikyti. Ir šioje vietoje – atsiprašome, suklydome... Turėtų prisiimti organizacinę atsakomybę. Šie biuleteniai privalo būti pripažinti negaliojančiais“, – pabrėžė jis.

J.Udris taip pat svarstė, kad jei VRK leidžia užskaityti neantspauduotus biuletenius, kur garantija, kad tokių neantspauduotų biuletenių iš kažkur neatsiras daugiau.

Apie tai, kad Europos Parlamento rinkimų įstatymas nenumato galimybės užskaityti neantspauduotų biuletenių paklausta L.Matjošaitytė antradienį 15min teigė, jog „taip, įstatymas numato, kad neantspauduotas rinkimų biuletenis laikytinas negaliojančiu.“

„Tačiau tuo atveju, kai balsavimo komisijos užsienyje žino, kiek, kokių ir kam išsiuntė rinkimų biuletenių, kai tiksliai žinomos priežastys, ir kai nėra fiksuota piktnaudžiavimo atvejų, Komisijos surašo aktą, kuriuo ir nusprendžia, ar neantspauduotus rinkimų biuletenius pripažinti negaliojančiais. Tais atvejais, kai biuletenių neantspaudavimo priežastys nėra žinomos, vadovaujamasi įstatymu ir tokie biuleteniai neužskaitomi“, – teigiama jos atsakyme.

Tačiau 15min Europos Parlamento rinkimų įstatyme nepavyko aptikti tokių išimčių.

Jame tik rašoma, kad „sprendimą dėl rinkimų biuletenio pripažinimo negaliojančiu, kai kyla komisijos narių ginčas dėl biuletenio žymų įvertinimo, priima apylinkės rinkimų komisija balsavimu“, tačiau šioje vietoje kalbama apie komisijos narių išsiskyrusias nuomones dėl biuletenio žymėjimo, o ne akivaizdų dalyką, kad biuletenis nėra pažymėtas.

K.Žukauskas: referendumo rezultatų skaičiavime radau 9 klaidas

Sostinės mero patarėjas Karolis Žukauskas antradienį feisbuke pasidalijo daugiau keistų dalykų, susijusių su rinkimais ir VRK.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./15min studijoje – po Šiaurės Korėją keliavęs Karolis Žukauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./15min studijoje – po Šiaurės Korėją keliavęs Karolis Žukauskas

Jis teigia referendumo dėl Seimo narių mažinimo rezultatų skaičiavime aptikęs net 9 klaidas.

„Kai visa šalis, praktiškai visos apylinkės, net ir Vilniuje, ryškia persvara balsuoja „už“ Seimo narių skaičiaus mažinimą, atsiranda kelios apylinkės per Lietuvą, kurių rezultatai atrodo kaip anomalija – gal ten tikrai gyvena tokie sąmoningi piliečiai ir nepalaiko populistinio referendumo? Beveik neabejoju, kad ne – tai tėra VRK darbo brokas“, – rašo jis ir pateikia konkrečius pavyzdžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius