Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 23 /2022 08 24

Seksizmu kaltinamas Plungės meras: „Tai dūmų uždanga“

Antradienį nuotolinę spaudos konferenciją surengęs Plungės rajono meras Audrius Klišonis teigė apgailestaująs dėl savo gan aštraus pasisakymo, įvertinto kaip seksistinė užuomina. Tačiau kartu pabrėžė, kad skandalas tėra „tik dūmų uždanga, slepianti nekompetenciją“. Tuo metu kaltinimus jam metusi įmonės vadovė teigė, kad iš mero pastabų ir nepagrįstos kritikos sulaukusi ne kartą ir kreipėsi į Seimo pirmininkę.

Spaudos konferenciją A.Klišonis surengė po to, kai praėjusią savaitę žiniasklaidoje pasirodė publikacijos, nagrinėjančios gana įtemptą situaciją tarp rajono vadovo ir Plungės šilumos tinklų direktorės Margaritos Charitonovos. Antrus metus Plungės šilumos ūkiui vadovaujanti moteris teigė nuolat patirianti A.Klišonio žeminimą, girdinti jos pastabas, kuriomis jis sumenkina jos gebėjimą vadovauti, akcentuodamas ir jos lytį. Nuskambėjo ir A.Klišonio citata, kuri skambėjo šitaip: „Tai, kad jūs esate Šilumos tinklų direktorė, o aš – meras, nereiškia, kad turime gulėti vienoje lovoje“.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Plungės Laisvės alėja
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Plungės Laisvės alėja

Spaudos konferencijoje A.Klišonis neišsigynė šių žodžių, apgailestavo, kad „išsireiškė per stipriai“, tačiau pabrėžė, kad nebuvę jokių minčių apie seksizmą – diskriminavimą pagal lytį.

Liberalų sąjūdžiui atstovaujantis politikas, buvęs sveikatos apsaugos viceministras, Seimo narys pabrėžė, kad Plungės rajone yra ne viena vadovė moteris ir gyrė jų drąsą bei kompetenciją.

Kompetencijos trūkumas, anot jo, ir tapo žiežirba, sukėlusia skandalą.

„Natūralu, kad po „Me too“ skandalo, ėjusio per pasaulį, kartais po tokia šmėkla bandoma uždengti nekompetenciją“, – teigė meras ir priminė, kad istorija prasidėjo dar liepos 6-ąją.

Po pasisakymų – pas etikos sargus

Minint valstybės dieną Plungėje buvo surengta diskusija, kurioje dalyvavo tiek meras, tiek administracijos vadovas Mindaugas Kaunas, vadovaujantis visuomeninei organizacijai „Vieninga Plungė“. Su šia organizacija siejama ir M.Charitonova.

Diskusijos metu buvo aptarta ir šilumos situacija rajone.

Klausimas opus, nes šildymas čia – vienas brangiausių šalyje. Plungiškiai, mero pateiktais duomenimis, mokėjo brangiau nei sostinės gyventojai.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Plungės rajono savivaldybė
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Plungės rajono savivaldybė

Diskusijoje išsakyti mero žodžiai buvo apskųsti vietos etikos komisijai.

A.Klišonis teigė analizuodamas savo žodžius dar kartą peržiūrėjęs vaizdo įrašą, komisijai nusiuntė atsakymus.

Politikas pabrėžė, kad jo išsakyta frazė buvusi tik iliustracija minčiai, kad meras neprivalo palaikyti vadovo veiksmų, jei mano, kad jie – neteisingi.

Pavadino dūmų uždanga

A.Klišonis žurnalistams teigė, kad ši situacija – tik dūmų uždanga, kuria bandoma pridengti opias problemas. Ir priminė, kad dar praėjusių metų rudenį išsakyta niūri prognozė, jog šildymo kaina rajone, kur šildyta tik dujomis, drastiškai kils, išsipildė. Štai praėjusiais metais rugpjūtį šilumos kaina už kWh siekė 6,2 cnt, o šiemet kilo iki 12,3 cnt.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos puslapyje pateikti duomenys rodo, kad už plungiškius daugiau moka vos kelių savivaldybių šilumos ūkių vartotojai. O štai „Kauno energijos“ klientų mokama kaina – 5,24 ct/kWh.

Meras dar kartą išsakė kritiką vadovei dėl esą nepadarytų darbų, kurie galėjo lemti didesnękainą rajono gyventojams: vėlavo jungtis tarp dviejų katilinių – V.Mačernio ir Lentpjūvės gatvėse; vengta bendradarbiauti su nepriklausomu biokuro gamintoju, pasirenkant gaminti energiją tik iš gamtinių dujų, kurių kaina augo; neturėjimas jokio rezervo; vėluota sumontuoti modernius katilus.

Spaudos konferencijoje meras priminė, kad praėjusiais metais Plungės šilumos tinklai generavo nuostolius. Atkreipė dėmesį, kad šiemet įmonė pabrėžia dirbanti pelningai. Tačiau tai, mero teigimu, pasiekta monopolinei įmonei padidinus kainas.

„Rajone vykdoma tęstinė „Vieningos Plungės“ politika eliminuoti „Plungės Bioenergiją“, sukuriant dirbtines kliūtis“, – teigė meras, patikinęs, kad jei ne jo pastangos ir VERT įsikišimas, rajonas ir toliau būtų šildomas vien dujomis.

A.Klišonio tikinimu, šis skandalas, jo pavadintas „dūmų uždanga“, yra tik bandymas išvengti atsakomybės ir ruošimasis savivaldos bei mero rinkimams. Jis akcentavo ir „Vieningos Plungės“ ryšius su „Vičiūnų“ bendrove, kurios adresu ir registruota asociacija. Bendrovės bendrasavininkis – Liudas Skierus – yra ir Plungės tarybos narys.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Plungė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Plungė

Kreipsis į Seimo pirmininkę

Plungės rajone politinė įtampa jau senokai žaižaruoja. Ypač ji aštri socialiniuose tinkluose tarp administracijos direktoriaus Mindaugo Kauno ir A.Klišonio.

Beje, pastarajam oponentai taip pat turi argumentų ir primena, kad „Plungės Bioenergijos“ vadovas Gediminas Šumskas priklauso Liberalų sąjūdžiui ir 2019-aisiais dalyvavo savivaldos rinkimuose.

Etikos komisija, nagrinėjusi M.Charitonovos skundą, jį atmetė.

15min pakalbinta Plungės šilumos tinklų vadovė teigė, kad komisija – nepajėgi objektyviai išspręsti tokio pobūdžio situacijos.

Anot M.Charitonovos, dar tapusi įmones valdybos nare ji susidūrė su priešiškumu. Į išsakytas pastabas iš pradžių bandė nekreipti dėmesio, ieškojo konstruktyvių bendradarbiavimo būdų. Tačiau, kai, anot jos, skleidžiama iškraipyta, dažnai tikrovės neatitinkanti informacija, imta kenkti įmonei, demotyvuoti darbuotojus, nusprendė nebetylėti.

Teisininkė, Plungės šilumos tinklų vadovė M.Charitonova teigė ketinanti kreiptis ir į Liberalų sąjūdžio lyderę Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen. „Manau, kad ji pajėgi įvertinti situaciją, nes aktyviai ir nuolat pasisako lygių galimybių tema“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji įsitikinusi, kad rajone galioja dvigubi standartai. Pati iš mero ji ne kartą girdėjo pastabą, kad šilumos tinklams ėmė vadovauti laimėjusi „konkursą iš vieno kandidato“. Bet Plungės ligoninei vadovauja Remigijus Mažeika, taip pat konkurse buvęs tik vienas kandidatas.

„Ligoninės vadovas surinko 9,27 balo, aš – 9,8 ir mano atranka įvardyta kaip konkursas iš vieno kandidato, tuo metu ligoninės direktorių meras įvertino kaip puikų kandidatą, kai konkurencijos irgi nebuvo“, – dvi situacijas lygino pašnekovė.

Ji pabrėžė, kad visas energetinis sektorius susiduria su krize, ir apgailestavo, kad tokiu metu tenka dar „gintis nuo dezinformacijos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius