-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 22

Šešėlinis finansų ministras V.Ąžuolas socialiniuose tinkluose puolė dalintis klastote prieš COVID-19 suvaržymus

Seimo narys, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS) priklausantis Valius Ąžuolas socialiniame tinkle „Facebook“ puolė skleisti suklastotą naujieną. Parlamentaras pasidalino vaizdo įrašu, kuriame neva rodomi protestai prieš COVID-19 suvaržymus Ispanijoje. Paaiškėjo, kad visa tai – melas, o įraše užfiksuoti protestai vyko beveik prieš dvejus metus.
Valius Ąžuolas
Valius Ąžuolas / 15min nuotr.

„Tai, ko neparodo naujienos. Protestai Madride prieš pandemijos suvaržymus“ – anglų kalba skelbia prierašas po vaizdo medžiaga, kuria su sekėjais pasidalino V.Ąžuolas.

„Facebook“ nuotr./Valiaus Ąžuolo pasidalintas įrašas
„Facebook“ nuotr./Valiaus Ąžuolo pasidalintas įrašas

Apsigavusių ne vienas – vartotojai pasidalino šiuo videofilmuku per dešimtį tūkstančių kartų. Iš jų 9 vartotojai tą padarė iš V.Ąžuolo paskyros.

Pernai metų spalį ėmęs plisti įrašas neva vaizduoja masinius protestus prieš suvaržymus, kuriuos Ispanija ir likęs pasaulis turėjo įvesti siekiant suvaldyti pandemiją.

Iš tiesų šis įrašas nufilmuotas 2019 metų vasarį. Jame užfiksuoti protestai dėl Katalonijos politikos, juos inicijavo šalies premjeras Pedro Sanchezas.

Kamera iš paukščio skrydžio rodo didelę susirinkusią minią.

Dešimtys tūkstančių žmonių mojuoja raudonomis ir geltonomis Ispanijos vėliavomis, fone girdimas Ispanijos himnas „La Marcha Real“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valius Ąžuolas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valius Ąžuolas

Šis įrašas jau suklaidino daugybę vartotojų ne tik Lietuvoje, bet ir Vokietijoje, Vengrijoje, Sakartvele, Lenkijoje, Serbijoje.

Įrašo originalas platformoje „Youtube“ įkeltas dar 2019 metų vasario 10 dieną.

Įrašą išplatinęs naujienų portalas pavadino jį „Tūkstančiai žmonių užpildo Plaza de Colón ir aplinkines gatves, reikalaudami visuotinių rinkimų“.

2019 metų vasario 10 dieną, gerokai prieš koronaviruso krizės pradžią, dešimtys tūkstančių žmonių Madride iš tikrųjų išėjo į gatves protestuoti prieš premjero P.Sánchezo politiką Katalonijoje.

2017 metų spalio 1 dieną Katalonijos separatistų surengtas neteisėtas ir visuomenę suskaldęs referendumas dėl regiono atsiskyrimo nuo Ispanijos.

Katalonijos nepripažino nė viena šalis ir Ispanijos valdžia greitai paleido Katalonijos parlamentą, nuvertė regiono prezidentą Carlesą Puigdemont'ą bei paskelbė naujus vietos rinkimus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius