-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 09

Šiaulių administracijos direktorius paaiškino, kodėl vaikai nebus ugdomi pigiau

„Mus gąsdina, kad negalime dalyvauti savivaldybės projekte, nes sugriausime ministerijos projektą ir reikės grąžinti pinigus“, – rašė pasipiktinusi vaiko, turinčio specialiųjų poreikių, mama. Jos nuomone, savivaldybė galėjo numatyti savo projektui galimybę lankyti ne visą, o pusę laiko už pusę kainos – visi būtų patenkinti. Administracijos direktorius teigia, kad viskas yra kitaip.
Antanas Bartulis
Antanas Bartulis / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Šiaulių miesto administracijos direktorius Antanas Bartulis spaudos konferencijoje patikslino, dėl ko kilo konfliktas dėl Šiauliuose vykdomų projektų vaikų, turinčių didelių ir labai didelių specialiųjų poreikių, priežiūrai vasaros metu.

Tokius vaikus auginančių šeimų nariai pasipiktino, jog vienu metu vyksta du projektai, iš kurių jie yra verčiami būtinai rinktis. Negalima dalyvauti abiejuose.

Du skirtingi projektai

Vienas jų finansuojamas savivaldybės, o kitas – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Pastarasis trunka devynis mėnesius penkias valandas per dieną, o kitas – dešimt valandų, tačiau tik pusantro mėnesio – vasarą.

Už savivaldybės organizuotą vasaros laisvalaikį jie privalės susimokėti visą sumą – net jei dalyvaus tik pusę laiko.

Tėvai, kurie norėjo dalyvauti abiejuose projektuose, buvo nemaloniai nustebinti, jog savivaldybės organizuotą vasaros laisvalaikį jie privalės susimokėti visą sumą – net jei dalyvaus tik pusę laiko.

Taryba patvirtino 35 eurų mėnesio mokestį (be maitinimo) vienam vaikui, nepriklausomai nuo to, ar jis visą dieną praleis įstaigoje, ar joje bus trumpiau, neatsižvelgiama ir į tai, ar vaikas joje bus visas dienas, ar tik, tarkime, dalį mėnesio.

Direktorius patikslino, kad situacija iškart buvo pateikta kiek netiksliai ir suveltai, todėl ir įvyko nesusikalbėjimas, konfliktai su tėvais, nepagrįsti kaltinimai miesto valdžiai ir tarybai. Šiuo metu stengiamasi, kad abu projektai veiktų visavertiškai.

A.Bartulis priminė, kad projektą, trunkantį devynis mėnesius, vykdo Šiaulių kūdikių namai. Jie gavo iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansavimą organizuoti dvylikai minėtų vaikų veiklą devynis mėnesius po penkias valandas per dieną. Projekto vertė – 10,4 tūkst. eurų.

Tuo metu savivaldybė išsiaiškino, kad tokia paslauga ypač vasarą būtų labai reikalingai žymiai didesnei vaikų grupei. Todėl buvo sukurtas atskiras projektas, kurį kuravo jau kita įstaiga – Socialinio ugdymo centras.

Pastarojo projekto sąmata – per 6,3 tūkst. eurų ir trunka pusantro mėnesio vasaros metu, per visą laikotarpį tokią paslaugą gaus 34 vaikai. Direktorius akcentavo, kad tikrasis poreikis realiai yra dar didesnis – tokios veiklos vasarą reikėtų bent pusšimčiui vaikų.

„Veikla labai panaši, tačiau finansavimo šaltinis – kitas. Šie projektai nėra niekaip susiję. Mūsų tikslas, kad tokį ugdymą gautų kuo daugiau vaikų, kuriems to reikia“, – priminė direktorius.

Dėl godumo gali žlugti projektai

Jis paaiškino, kad išeidami iš ministerijos projekto žmonės padaro dvigubą žalą – žlugdo vieną projektą, o kitame – atima vietą iš kito vaiko. Jo manymu, ministerija, neradusi savo projekte vaikų, turi teisę pareikalauti sugrąžinti projektui skirtus tūkstančius.

Dubliuoti abiejų projektų tėvams nederėtų, ką jau kalbėti apie reikalavimą sumažinti įkainį, jei lankai tik pusę laiko.

Jo manymu, dubliuoti abiejų projektų tėvams nederėtų, ką jau kalbėti apie reikalavimą sumažinti įkainį, jei lankai tik pusę laiko.

„Išeina primesta diskusija – aš jau pusę laiko gavau nemokamai vienoje vietoje, tai man kitur duokite pusę laiko už pusę kainos. Jei patikrinimo metu vaikų projekte nebūtų – reikėtų grąžinti finansavimą“, – kalbėjo A.Bartulis, primindamas, jog savivaldybė abiejuose projektuose nemenkai prisideda savo lėšomis.

Ministerijos projekte jie moka darbuotojams atlyginimą, o savivaldybės projekte prie kiekvieno vaiko ugdymo prisideda daugiau kaip 300 eurų.

„Iš pradžių svarstėme, kad tėvai turėtų prisidėti bent 50 eurų, tačiau taryba galutinai patvirtino kiek mažesnę sumą. Mūsų projekte apie laiko dalinimą nebuvo kalbos – vaikas būna tiek, kiek reikia – nors ir visas dešimt valandų“, – skaičiavo A.Bartulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius