Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 25

Siekdami įrodyti pasaulinį sąmokslą, griebėsi cituoti prancūzų knygų autorių J.Attali: jis teigia niekada to nerašęs

Konspirologai, siekdami pagrįsti savo kuriamas teorijas, griebiasi keisčiausių „įrodymų“. Šį kartą pasauliniu sąmokslu sumažinti žmonijos populiaciją bandoma įtikinti, pasitelkiant prancūzų ekonomisto Jacques'o Attali bestselerį. Tiesa, pats autorius kratosi jam priskiriamų žodžių ir aiškina nieko panašaus nerašęs.
Jacques Attali
Jacques Attali / Imago / Scanpix nuotr.

Prancūzų rašytojas, ekonomistas J.Attali pastaruoju metu atsidūrė sąmokslo teorijų kūrėjų dėmesio centre.

Į lietuvių kalbą prastai išverstu, rašytojui priskiriamu tekstu pasidalijo daugybė interneto vartotojų.

Jis, esą, įrodo, kad J.Attali turėjo planų „mažinti vyresnių pasaulio gyventojų skaičių“, nuspėjo „pasaulinį sąmokslą“ ir sukūrė pandemiją.

Tiesa, dėl vertimo klaidos konspiracijos teorijų kūrėjai ėmė cituoti ne to autoriaus kūrinį.

Melagienoje rašytojui priskiriamos citatos neva yra iš jo 2006 metais išleistos knygos „Trumpa ateities istorija“ (pranc. Une brève histoire de l'Avenir) .

Iš tiesų panašūs J.Attali teiginiai nuskambėjo kitame kūrinyje, panašiu pavadinimu – „Gyvenimo ateitis“ (pranc. L'avenir de la vie).

Tai 1981 metais išleistas Michaelo Salomono interviu rinkinys.

Jame J.Attali su žurnalistu kalbasi ne apie būtinybę naikinti 65 metų ir daugiau sulaukusius visuomenės narius, kaip teigiama melagienoje, bet apie orią senatvę šiuolaikinėje visuomenėje.

„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama melagiena

Eutanazijos nesiūlė

„Ateityje reikės surasti būdą, kaip sumažinti gyventojų skaičių. Pradėkime nuo senųjų, nes kai jie viršija 60–65 metus, jie gyvena ilgiau nei gamina, o tai yra brangu visuomenei

Silpni, nenaudingi, kurie nieko neatneša į visuomenę, nes jų bus vis daugiau ir, galų gale, kvailų. Eutanazija nukreipta į šias grupes. Eutanazija visais atvejais turėtų būti svarbi priemonė mūsų būsimoms visuomenėms. Žinoma, mes negalime įvykdyti mirties bausmės žmonėms ar statyti stovyklų“, – dėl šių melagienoje pateiktų neva jo paties žodžių, J.Attali pastaruoju metu nuolat priverstas teisintis. (Kalba netaisyta).

Iš tiesų, M.Salomono knygoje „Ateities istorija“ yra panaši citata, tačiau joje neminimos mirties stovyklos ir nekalbama apie priverstinę eutanaziją.

Filosofas ir ekonomistas J.Attali atsakė į žurnalisto klausimą, ar įmanoma ir pageidautina, kad žmogaus gyvenimo trukmė būtų 120 metų.

„Kai tik amžius viršija 60/65 metus, žmogus gyvena ilgiau, nei gamina, todėl jis ima brangiai kainuoti visuomenei. Taigi, manau, kad remiantis pačia industrinės visuomenės logika, tikslas bus ne ilginti gyvenimo trukmę, o užtikrinti, kad tam tikrą gyvenimo trukmę žmonės gyventų kuo geriau, bet taip, kad sveikatos išlaidos būtų kuo mažesnės, kiek įmanoma atsižvelgiant į bendruomenės patiriamas išlaidas“, – į M.Salomono klausimą knygoje atsakė J.Attali.

Pilną J.Attali interviu „Ateities istorijoje“ galima rasti čia.

Knygos „L'avenir de la vie“ ištrauka
Knygos „L'avenir de la vie“ ištrauka

Nepriklausomi AFP faktų tikrintojai „Factuel“ susisiekė su J.Attali. Jis teigė nesakęs nieko panašaus į melagienoje naudojamą manipuliaciją.

„Šis tekstas yra visiškai sugalvotas. Jis yra dar labiau nutolęs nuo realybės nei ankstesnis šmeižikiškas tekstas. Jis jokiu būdu nėra artimas pradiniam tekstui. Tai tarsi sakyti, kad aš parašiau „Mein Kampf“, – faktų tikrintojams kalbėjo J.Attali.

Jis pasidalino faktų tikrintojų publikacija savo „Twitter“ paskyroje. „Saugokitės šios melagingos citatos apie senjorų eutanaziją“, – įraše pridūrė J.Attali.

Išgalvotos citatos

Į lietuvių kalbą išverstoje dezinformacijoje J.Attali taip pat melagingai primetami ir kiti žodžiai.

„Mes rasime ar sukelsime ką nors, pandemiją, nukreiptą į konkrečius žmones, realią ekonominę krizę ar net virusą, kuris užkrės senus ar riebius, nesvarbu, silpnieji tam pasiduos, išsigandusi ir kvaila valia tuo tiki ir leidžiasi gydomi. Mes įtikinsime, kad gydymas bus suteiktas, gydymas bus sprendimas. Idiotų atranka vyksta savaime: jie patys eina į skerdyklą“, – taip esą kalbėjo buvęs Prancūzijos prezidento François Mitterrand'o patarėjas J.Attali.

Tačiau panašių pareiškimų jis niekada nėra sakęs. J.Attali nuolat priverstas kovoti su dezinformacija, kurios taikiniu labai dažnai tampa.

„Twitter“ nuotr./Socialiniame tinkle „Twitter“ platinama melagiena apie J.Attali
„Twitter“ nuotr./Socialiniame tinkle „Twitter“ platinama melagiena apie J.Attali

Vasario pabaigoje socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodė melagingai J.Attali priskiriama citata apie koronavirusą. Ji netruko išplisti ir socialiniame tinkle „Facebook“.

„Koronavirusas yra puiki galimybė atkurti tam tikrą pusiausvyrą Europos šalių amžiaus piramidėje“, – dezinformacijoje neva cituojamas J.Attali.

Melagienoje pažymima, kad šiuos žodžius prancūzų ekonomistas neva pasakė duodamas interviu savaitiniam leidiniui „Le Pont“, tačiau tokio interviu nevyko.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Tinklai „Twitter“ ir „Facebook“
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Tinklai „Twitter“ ir „Facebook“

Iškraipė interviu tekstą

Melagienoje cituojami J.Attali žodžiai iš jo interviu, kurį ekonomistas praėjusių metų gruodį davė meksikiečių informacinei agentūrai Confabulario.

Atpasakojant mąstytojo žodžius nevengta manipuliacijų.

Teigiama, kad J.Attali kalbėjo apie JAV nuosmukį, kurį jis prognozavo savo knygoje „Trumpa ateities istorija“. Tai – tiesa. Autorius išties kalbėjo apie tokius ateities spėjimus.

Tačiau jis nieko neužsiminė apie tai, kad neva „Pasaulinė restruktūrizacija lenkia „grafiką“. Vyksta atviras sąmokslas“.

Originali J.Attali interviu citata skambėjo taip:

„Prieš 15 metų išleidau knygą „Trumpa ateities istorija“. Joje rašiau, kad artimiausiu metu mūsų laukia penki svarbūs etapai. Pirmasis – JAV nuosmukis. Kitas etapas – Europa ir Kinija bandys užimti JAV vietą. Trečiasis – didelių korporacijų, tokių kaip „Google“ ar „Amazon“ dominavimas tarptautinėse rinkose. (...) Pirmasis etapas jau baigtas. Einame link antro ir trečio pradžios“, – taip skambėjo J.Attali atsakymas agentūros žurnalistui.

Taikiklyje nuolat

Jacques'as Attali – prancūzų ekonomistas, rašytojas, socialinis teoretikas. 1981–1991 m. dirbo buvusio Prancūzijos prezidento Françoiso Mitterrand'o vyresniuoju patarėju. 1991 m. tapo vienu Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko įkūrėjų.

Pastaruoju metu jis gana dažnai atsiduria melagienų kūrėjų dėmesio akiratyje.

Jis smerkia dezinformacijos kūrimą, kurį laiko pavojingu procesu ir dideliu iššūkiu visuomenei.

Lietuvių kalba viena dažniausiai pasitaikančių melagienų apie J.Attali skelbia, kad jis neva „pasauliniu lygmeniu koordinuoja masonų visuomenės evoliucijos scenarijus“, dar jis vadinamas „aukščiausio pašventinimo laipsnio masonu“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius