-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 06 01

Šimtmečio dovana Lietuvai – „Bekelės vilkų“ 2 000 km žygis šalies pasieniu

Birželio 9 dieną startuos viena iš atkurtos Lietuvos šimtmečio iniciatyvų – „Bekelės vilkų“ žygis keturračiais po Lietuvą, gražiausius jos kampelius. Taip aktyvaus laisvalaikio entuziastai siekia ir kitus užkrėsti bendruomeniškumu bei noru pažinti savo šalį. „Bekelės vilkai“ įveiks 2 000 km ir yra suplanavę per 12 stotelių įvairiose kaimo bendruomenėse, kur su vietiniais iškleis simbolinę Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio inicijuotos pilietinės akcijos „Lietuvos vėliava“ trispalvę.
„Bekelės vilkų“ kelionės
„Bekelės vilkų“ kelionės / Manto Beinorto nuotr.

Šimtmečio dovana

Keturratininkų klubas „Bekelės vilkų“ gyvuoja nuo 2013 metų. Jau kone penkerius metus bendraminčiai susitelkę įvairiapusei veiklai – skatinti aktyvų gyvenimo būdą, pažintinę veiklą, keliones po įdomiausius Lietuvos kampelius, šalies kraštovaizdžio tausojimą, tačiau vienas svarbiausių klubo „atributų“ – keturračiai. Bendraminčiai kiekvienais metais organizuoja įvairias iniciatyvas, renginius gamtoje, keliauja pažintiniais turais po lankytinas Lietuvos vietas, grožisi užsienio gamta garsindami Lietuvos vardą, suburia šeimas leisti laiką kartu gryname ore.

„Mes esame tikrai išskirtinis klubas dėl kelių priežasčių. Mus vienija savanoriška kelionių veikla, mūsų klubo nariai yra iš visų Lietuvos kampelių, tai reiškia, kad klubo geografija plati. O galiausiai, mes savo veiklą vykdome keliaudami tik keturračiais“, – kalbėjo vienas iš klubo entuziastų Darius Čirvinskas.

Manto Beinorto nuotr./„Bekelės vilkų“ kelionės
Manto Beinorto nuotr./„Bekelės vilkų“ kelionės

O šiemet Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga „Bekelės vilkai“ sumanė ypatingą žygį, kuris truks kone dvi savaites ir apims pačius atokiausius ir mažiausiai matytus šalies kampelius. „Kaip kilo mintis organizuoti žygį per Lietuvą? Tiesiog pagalvojome – ką mūsų klubas galėtų padovanoti Lietuvai šimtmečio proga? Prieš kelerius metus esame važiavę į trumpesnį žygį, ne po visą Lietuvą, po tam tikrus regionus, ir jau tada supratome, kad reikia daryti kažką didesnio, o šimtmetis – puiki proga tam. Tai proga ir mums patiems pamatyti Lietuvą iš arti, kokia ji graži, pakviesti ir kitus prisijungti prie to, keisti požiūrį į keturračius ir į Lietuvą – skatinti žmones ją pažinti, keliauti“, – kalbėjo D.Čirvinskas.

Klubo „Bekelės vilkai“ vadovas Remigijus Gančierius pasakoja, kad sudėlioti tokią kelionę – nepaprastas uždavinys. „Mūsų tikslas aplankyti tokias vietas, prie kurių taip paprastai galbūt net ir neprivažiuosiu, sakykim, automobiliu. Norime pažinti kitokią Lietuvą ir parodyti ją žmonėms, skatinti mylėti savo šalį, būti jos patriotais. Aišku, taip pat norime atkreipti dėmesį ir į savo bendruomenę, gal labiausiai – į keliones keturračiais bei pačią transporto priemonę. Kartais manoma, kad keturračiais važinėjantys žmonės lyg kokie chuliganai, o iš tiesų būtent mūsų klubas siekia keisti požiūrį – tai puiki transporto priemonė, kuri kartais kelionėse leidžia pamatyti daugiau nei automobilis“, – pasakojo vadovas.

Maršrutas, anot pašnekovo, rengtas gerą pusmetį. Nuolat stengiamasi apžiūrėti vietas, įsitikinti, koks kelias, kad nebūtų daroma žalos nei paties važiuojantiems, nei gamtai. Šį kartą, šimtmečio proga organizuojamo žygio metu „Bekelės vilkai“ ketina aplankyti 10 kaimo bendruomenių. Bus stengiamasi važiuoti kuo arčiau Lietuvos.

„Tos bendruomenės yra Lietuvos pakraščiuose, pasienio zonose, gal kartais kiek primirštos, tai mes labai norime parodyti joms dėmesį. Mes jas aplankysime, jos papasakos apie savo gyvenimą, gal kiek apie istoriją, taip dar labiau pažinsime savo Lietuvą“, – pridūrė D.Čirvinskas.

Manto Beinorto nuotr./„Bekelės vilkų“ kelionės
Manto Beinorto nuotr./„Bekelės vilkų“ kelionės

Visas atkurtos Lietuvos šimtmečiui skirtas maršrutas sieks apie 2 000 km. Planuojama, kad visą trasą bandys įveikti apie 16 keturračių, tačiau keliauninkai nuolat sulauks palaikymo iš skirtingų miestų entuziastų, kurie kartu įveiks ne visą, o tam tikrą dalį suplanuoto maršruto.

„Bekelės vilkų“ planas aplankyti Ignalinos atominę elektrinę Visagine, Stelmužės ąžuolą Zarasuose, Truikinų kaimą bei Žemdirbio muziejų Skuodo rajone, Ventės ragą Šilutės rajone, Rusnės salą, Rambyno kalną Pagėgių rajone, Bunkerio muziejų Kalvarijoje, taip pat Švenčionių rajono Adutiškio miestelio, Rokiškio rajono Juodupės miestelio, Joniškio rajono Žagarės miesto, Skuodo rajono Lenkimų seniūnijos, Šilutės rajono Rusnės seniūnijos bei Varėnos rajono Dubičių krašto bendruomenes ir Kalvarijos Vaikų ir jaunimo klubą „Arka“.

Sulaukė Vyriausybės palaikymo

„Bekelės vilkų“ žygis aplink Lietuvą yra įtrauktas į vieną iš svarbiausių atkurtos Lietuvos šimtmečio projektų – „Šimtmečio dovanos“. Juo siekiama skatinti visuomenę burtis į bendruomenes, skirti laiko Lietuvai, dovanoti šaliai savanorystės iniciatyvas ir prisidėti prie esamų. D.Čirvinskas pasakoja, kad žygio aplink Lietuvą idėją palaiko ir Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, kuris žygio entuziastams padovanos šalies trispalvę.

Ją „Bekelės vilkai“ ketina iškelti kiekvienoje aplankytoje bendruomenėje, sugiedoti himną, o vėliau Lietuvą apkeliavusią trispalvę simboliškai parvežti atgal ir įteikti Vyriausybei. D.Čirvinskas kvietė visus būti drąsesniems ir švęsti šalies šimtmetį ryžtingomis iniciatyvomis – nebūtinai tokiomis, į kurias dėmesį atkreiptų visa Lietuva, juk jos gali būti labai svarbios ir reikšmingos vienai ar kitai bendruomenei, bendraminčiams ar kolegoms, o tai, kad žmonės vienijasi ir veikia ką nors prasmingo – jau šimtmečio dovana Lietuvai.

Veiklą vykdo ištisus metus

Pasakodamas apie visus metus vykdomą veiklą – inkilų kėlimą į medžius, kalėdines akcijas vaikams, apsilankymus krizių centruose – vadovas pabrėžia, kad daugiausia ji vis dėlto susijusi su kelionėmis po Lietuvą keturračiais, tačiau visos kelionės būna skirtingos. Vadovas džiaugiasi, kad kartais pavyksta įtraukti ir visuomenės kiek primirštas socialines grupes – visai neseniai „Bekelės vilkai“ organizavo kelionę keturračiais pakviesdami į ją ir neįgaliuosius, veždami juos, aprodydami Lietuvos gamtą.

Manto Beinorto nuotr./„Bekelės vilkų“ kelionės
Manto Beinorto nuotr./„Bekelės vilkų“ kelionės

Aktyviausia „Bekelės vilkų“ veikla vyksta nuo rudens iki vėlyvo pavasario. Gerokai įsivasarojus jau gali būti per karšta, sako vadovas. Maršrutus organizuojantis Remigijus Gančierius pasakoja kiekvienoje kelionėje turintis vieną tikslą – aplankyti bent vieną iš Lietuvos apžvalgos bokštų, kurių šalyje Europos Sąjungos lėšomis šiuo metu įrengta 32. Per metus entuziastai išsirengia į 5–6 išvykas, o visa veikla vykdoma tiesiog savanoriškais pagrindais, todėl prisijungti kviečiami visi, kam artimas toks laisvalaikio praleidimo būdas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius