-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 07 09

Šimtus tonų pavojingų atliekų saugo Ramygalos bedarbiai

Ramygalos gyventojų ramybę ir sveikatą jau mažiausiai penkerius metus nuodija didžiulė ferma. Vos už poros kilometrų nuo miestelio, bebaigiančiame ištuštėti Juodikonių kaime, pagal gudrią schemą vyksta nešvarūs atliekų utilizavimo procesai. Apie tai pranešime rašo TV3.
Sąvartynu virtusi ferma
Sąvartynu virtusi ferma / TV3 nuotr.

Vaizdai pribloškia: krūvos padangų, išardytų automobilių dalys, panaudoti tepalai, buitinės elektronikos detalės ir tonos supresuotų pakuočių atliekų sugrūstos į seniai nebeveikiančią fermą. Ramygalos gyventojai šaukiasi pagalbos ir liūdnai juokauja – matyt reikia gaisro, tokio, kaip Alytuje, kad smarvę pajustų visa Lietuva.

TV3 nuotr./Sąvartynu virtusi ferma
TV3 nuotr./Sąvartynu virtusi ferma

Vietiniai kone dešimtmetį šaukiasi pagalbos, tačiau pažaboti pažeidėjus sudėtinga ir patiems aplinkosaugininkams – nuolat keičiasi fermų savininkai, jie piktybiškai vengia mokėti baudas. Aplinkosaugininkų skaičiavimais, čia esančio sąvartyno žala gamtai gali siekti iki 8 mln. eurų.

Aplinkiniai gyventojai pasakoja, kad nuo fermos pusės dažnai pasmirsta degančia plastmase. Žmonės baiminasi, kad čia bet kada gali kilti gaisras, toks, koks pernai kilo Alytuje.

TV3 nuotr./Sąvartynu virtusi ferma
TV3 nuotr./Sąvartynu virtusi ferma

TV3 laidos „Žalioji byla“ žurnalistams pavyko surasti dabartinį fermos savininką. Vietiniam bedarbiui įsigyti apgriuvusią fermą pasiūlė, anot jo, „žmonės iš Vilniaus“. Įtikinėjo, kad turės naudos.

„Kai pirkau, tiek šiukšlių čia nebuvo, suvežė man nematant“ – teigė vyras. Aplinkosaugininkai jį įpareigojo išvežti atliekas iš fermos. Bedarbiui gresia bauda, be to gali tekti atlyginti aplinkai padarytą žalą – 8 milijonus eurų!

TV3 nuotr./Sąvartynu virtusi ferma
TV3 nuotr./Sąvartynu virtusi ferma

Dar vieną pavojingų atliekų sąvartyną žurnalistai aptiko pačioje Ramygaloje. Automobilių detalės, padangos, maišai smulkintos plastmasės, kalnai degėsių, tepalais persismelkusi žemė. Eugenijumi prisistatęs šios gatvės gyventojas atskleidė skandalingą faktą. Už leidimą Panevėžio rajono savivaldybei priklausančioje žemėje išpilti atliekas, neaiškūs tipai jam moka pinigus: po du šimtus eurų už išverstą sunkvežimį. Eugenijus patenkintas – kai kurias atliekas galima pelningai parduoti ir taip užsidirbti dar.

Kas baudžiamas už valdiškos žemės teršimą pavojingomis atliekomis? – Panevėžio rajono savivaldybė. Nes tai – jos žemė, šalia kurios gyvenantiems įvairaus likimo žmonėms – ekologija, kaip ir baudos, rūpi mažiausiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius