Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 21 /16:27

V.Benkunskas rado dar vieną sąvartyną Vilniuje, aplinkosaugininkai ketina kreiptis į teismą

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas penktadienį paskelbė nuotraukas iš dar vienos šiukšlėmis užverstos Vilniaus vietos. Įmonė „Švarus kiemas“ nesigina prikaupusi šiukšlių, tačiau jos vadovė Romena Kučinskienė tikina, jog tai laikina, nes vyksta įmonės restruktūrizavimas. Neveiklumu vicemero apkaltintas Aplinkos apsaugos departamentas su priekaištais nesutinka, nes įmonė daug kartų tikrinta, bausta, be to, ketinama kreiptis į teismą dėl įpareigojimo išsikuopti.
V.Benkunskas šiukšlyne
V.Benkunskas šiukšlyne

„Jei kas paskutiniu metu kilo ar leidosi Vilniaus oro uoste iš pietų pusės (praskrendant Salininkus), per lėktuvo langą galėjo pamatyti atliekų kalnais „papuoštą“ teritoriją. Tokį vaizdelį skrisdamas pastebėjau prieš kelias savaites. Visa tai galite rasti Gamyklos g. 16, Salininkuose“, – feisbuke penktadienį rašo vicemeras.

V.Benkunsko aptiktas šiukšlynas Salininkuose
V.Benkunsko aptiktas šiukšlynas Salininkuose

Anot jo, teritorijos nuomininko teisėmis veikia tokia UAB „Švarus kiemas“.

„Kiek pavyko išsiaiškinti, įmonė užsiimdavo atliekų surinkimu ir sutvarkymu. Tačiau pastaraisiais metais šiukšlės į teritoriją būdavo tik atvežamos, bet nebetvarkomos ir neišvežamos. Įmonės nurodytais kontaktais niekas neatsiliepia. Panašu, kad įmonė veiklos nebevykdo, o „Sodra“ prieš kelis mėnesius inicijavo bankroto bylos iškėlimą“, – teigia politikas.

V.Benkunsko aptiktas šiukšlynas Salininkuose
V.Benkunsko aptiktas šiukšlynas Salininkuose

Pasak konservatoriaus, šita istorija prasidėjo, kai Aplinkos apsaugos agentūra dar 2015 m. išdavė šiai įmonei taršos leidimą atliekų apdorojimo ir laikymo veiklai. Jo duomenimis, Aplinkos apsaugos departamentas 2019 m. gegužės mėn. atliko patikrinimą, kurio metu rado krūvą pažeidimų. Juos liepė ištaisyti, bet situacija iš esmės nepasikeitusi iki šiandien – Vilniaus mieste turime apleistą sąvartyną, kuriame guli tūkstančiai tonų visokiausių atliekų.

O kas toliau?

„Tobulame pasaulyje įmonė, kuri gauna taršos leidimą atliekų tvarkymo veiklai, turi pateikti garantą, kad veiklos nutraukimo, nemokumo ar bankroto atveju, valstybės institucijos, panaudodamos garantą, galėtų sutvarkyti visą jų paliktą jovalą. Tačiau šiuo metu garanto pateikimo procesas yra toks neapibrėžtas, kad dažnu atveju įmonės lengvai jį apeina ir realus jo panaudojimas yra fikcija“, – piktinasi jis.

Dar graudžiau, pasak V.Benkunsko, atrodo aplinkosauginės institucijos šioje istorijoje: AA agentūra lengvai išduota verslui taršos leidimą, tačiau nieko nedaro, kad jį panaikintų.

„Greičiausiai dėl to, kad tai gali padaryti tik teisminiu keliu, o ir nelabai žino apie nustatytus pažeidimus. Tuo tarpu AA departamentas, taršos leidimų prižiūrėtojas, atlieka teritorijos patikrinimą, nustato pažeidimus, paprašo įmonės juos ištaisyti ir... 9 mėnesius daugiau nieko nedaro. Va taip „veikia“ sistema“, – rašo jis.

V.Benkunskas teigia kreipęsis į abi šias aplinkosaugines institucijas tiek dėl taršos leidimo naikinimo inicijavimo, tiek dėl to garanto panaudojimo. Nes iš miesto pozicijų alternatyvos sutvarkyti šį sąvartyną visų vilniečių sąskaita arba palikti likimo valiai ilgiems metams nėra priimtinos.

„O šiaip tai gerai vienas klasikas neseniai pasakė – „Kiaulės, jūs kiaulės““, – rašo jis.

Įmonės vadovė: vyksta restruktūrizacija, dėl to nieko negalime daryti

Registrų centre nėra informacijos apie įmonei „Švarus kiemas“ „Sodros“ keliamą bankroto bylą.

Pernai gruodžio 23 dieną teisme buvo iškelta bendrovės restruktūrizavimo byla.

Iš bylos duomenų matyti, kad įmonė užsiima statybinių atliekų išvežimu, pastatų griovimu ir valymu Vilniaus mieste bei rajone.

Įmonė teismui nurodė susidūrusi su laikinais finansiniais sunkumais, tačiau nesanti nemoki. Prasti laikai bendrovę užklupo dėl nestabilių klientų atsiskaitymų, apyvartinių lėšų trūkumo ir pan.

Vienintelė įmonės akcininkė bei „Švaraus kiemo“ direktorė Romena Kučinskienė 15min penktadienį sakė, kad toje teritorijoje yra ne vienas, o keli sąvartynai.

Vienas iš jų – jai priklausančios įmonės.

„Mes juo nesinaudojame, kadangi savininkas yra uždėjęs šlagbaumą, o įmonė yra restruktūrizuojama (...) Šiukšlės yra mūsų“, – kalbėjo ji.

R.Kučinskienė teigė, kad įmonė ateityje šias atliekas sutvarkys, tačiau dabar tai neįmanoma.

„Jūs kaip žurnalistai pasidomėkit, kaip vyksta restruktūrizacija, kai metai laiko įmonei uždėti areštai ant sąskaitų. Tada automatiškai nieko negali daryti. Turime tą, ką turime. Kol įmonė vėl nepradės – metai, dveji, dirbti, restruktūrizacijos projektai... Supraskite, kol negaliu prieiti prie sąskaitų, tol negaliu valyti sąvartyno“, – kalbėjo įmonės vadovė.

„Kadangi savininkas yra labai protingas – uždėjo areštus, tai ir viskas. Jei įmonė neveiksni, automatiškai nieko ir nedarai“, – teigė įmonės vadovė.

Ji pabrėžė, kad laikui bėgant šiukšlynas bus iškuoptas.

„Mes nebūtume kreipęsi dėl restruktūrizacijos, būtumėm skelbę bankrotą, bet mes taip nepasielgėme“, – pabrėžė R.Kučinskienė.

AAD: dėl įmonės kreipėmės į teismą

Aplinkos apsaugos departamento atstovė spaudai Ieva Krikštopaitytė 15min atsiųstame atsakyme teigė, 2019 metų balandį buvo atliktas bendrovės „Švarus kiemas“ neplaninis patikrinimas. Nustatyti pažeidimai: įmonė surinktų atliekų nerūšiavo; neužtikrino, kad į veiklavietę nepatektų pavojingos atliekos (neturėdama leidimo surinko statybines medžiagas, turinčias asbesto (asbestinis šiferis)), naudoti nebetinkamos padangos, biologiškai skaidžios atliekos; dalį atliekų laikė neuždaroje patalpoje, nesilaikant nustatytų atliekų laikymo zonų.

Taip pat, anot jos, patikrinimo metu nustatyti šie pažeidimai:

  • Veiklavietėje užfiksuotos 2 atliekų deginimo vietos, kuriose buvo metalinės statinės su degiomis atliekomis. Atliekos įmonėje buvo deginamos metalinėse statinėse, neturint nustatyta tvarka išduoto leidimo.
  • Dalis atliekų, sumaišytų su gruntu, laikoma už veiklavietės ribų.
  • Taip pat nustatyta, kad įmonė Vieningoje gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinėje sistemoje (GPAIS) nepateikė surenkamų atliekų apskaitos ketvirtinių suvestinių, metinės ataskaitos už 2018 m. GPAIS 2019 m. vykdoma atliekų apskaita neatitinka nustatytų reikalavimų: nepildomi atliekų susidarymo apskaitos žurnalai, pateikiami netikslūs duomenys.

2019 m. gegužės 15 d. įmonei surašytas rašytinis įspėjimas minėtiems pažeidimams pašalinti iki 2019 m. birželio 15 d. Iki įspėjime nustatyto termino įmonė reikalaujamų pažeidimų nepašalino. Už tai 2019 m. rugpjūčio 13 d. įmonei surašytas „Juridinio asmens padaryto aplinkos apsaugą ir gamtos išteklių naudojimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimo protokolas“ ir įteiktas 2019 m. rugpjūčio 13 d. privalomasis nurodymas nustatytiems pažeidimams pašalinti iki 2019 m. rugsėjo 13 d. Įmonei per nustatytą terminą neįvykdžius privalomojo nurodymo reikalavimų, surašytas administracinio nusižengimo protokolas ir 2019 m. spalio 11 d. įteiktas pakartotinis privalomasis nurodymas.

Pasak AAD atstovės, 2019 m. lapkričio 22 d. atlikus įmonės veiklavietės patikrinimą nustatyta, kad įmonė neįvykdė pakartotinio privalomojo nurodymo reikalavimų. Atsižvelgiant į tai, įmonei buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas ir byla perduota teismui.

Vilniaus apylinkės teismas įmonės atsakingam asmeniui skyrė 600 eurų baudą dėl privalomojo nurodymo nevykdymo. Šiuo metu Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) ruošiasi kreiptis į teismą dėl įpareigojimo sutvarkyti atliekas.

„Taigi, teigti, kad po nustatytų pažeidimų AAD nesiėmė jokių veiksmų yra klaidinga“, – pabrėžė departamento atstovė.

V.Benkunsko aptiktas šiukšlynas Salininkuose
V.Benkunsko aptiktas šiukšlynas Salininkuose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius