Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 09

Sklypą Vilniuje įsigijęs vyras: savivaldybę palietęs STT tyrimas dėl korupcijos – lyg apie mane

Sklypą Vilniaus pakraštyje gali įsigyti, tačiau iki namo statybų per 3 metus net nepriartėsi. Taip nutiko žmogui, kuris čia įžvelgia Vilniaus savivaldybės darbuotojų kaltę – jie reikalauja detaliojo plano, nors projektuotojai, o ir pats sostinės vyriausiasis architektas yra pasakę, kad jo nereikia. Tačiau neigiami atsakymai toliau plaukia. Savivaldybė komentuoti šią situaciją iš viso atsisakė.
Vakarinis skrydis oro balionu virš Vilniaus
Vakarinis skrydis oro balionu virš Vilniaus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prieš kelias savaites viešąją erdvę apskriejo žinia, kas Specialiųjų tyrimų tarnyba kartu su prokurorais vykdo ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos korupcijos statybų priežiūros srityje.

Tyrimas vyko ilgiau nei metus, kratų metu rasta per 300 tūkst. eurų grynųjų pinigų. Pirminiais duomenimis, buvo tiriama daugiau nei 150 nusikalstamų veikų, jas padaryti galėjo daugiau nei 60 įtariamųjų, tarp jų – šešių valstybės tarnybų darbuotojai.

Įsigijo 2019 metais

Gediminas (tai nėra tikras šio vyro vardas, tikrieji vyro vardas ir pavardė redakcijai žinomi, tačiau pašnekovo prašymu jų neskelbsime) sklypą Vilniaus pakraštyje įsigijo 2019 metais, tada ir kreipėsi į savivaldybę dėl sąlygų projektui rengti. Kaip sako, tikėjosi, kad nebus sudėtinga, tačiau nutiko kitaip.

„Nusipirkau sklypą ir norėjau pradėti statyti namą, pradėjau visas tas procedūras. Paklausiau savivaldybės, nes to reikėjo architektei, kokios yra galimybės statyti namą toje vietoje – techninės sąlygos. Gavau atsakymą, kad negalima, reikia rengti visos teritorijos detalųjį planą.

Tada aš nusamdžiau įmonę, kad parengtų man tą detalųjį planą. Įmonė, išnagrinėjusi visus dokumentus, pasakė, kad man jo rengti nereikia.

Įspėjo mane, kad galbūt mano nurodytas namo plotas (buvo apie 180 kv. m) yra per didelis pagal to sklypo užstatymą. Aš tuomet šitą eilutę keičiau, net ir iki vos 70 kv. m, teikiau gal keturis ar penkis kartus, tačiau mano prašymus visą laiką atmesdavo, argumentuodami, kad reikia detaliojo plano“, – pasakojo Gediminas.

Nusipirkau sklypą ir norėjau pradėti statyti namą, pradėjau visas tas procedūras. Gavau atsakymą, kad negalima, reikia rengti visos teritorijos detalųjį planą.

Atsakymas visada tas pats

Iš Vilniaus miesto savivaldybės Gediminas nuolat gaudavo tą patį atsakymą, kad jo valdomam sklypui galioja „Vilniaus verbų etnokultūrinio kraštovaizdžio draustinio specialiojo plano sprendiniai, šio plano sprendinių reglamentai gali būti taikomi tik esant kompleksinio išplanavimo zonoms, o ne pavieniams, ją sudarantiems sklypams, t. y. kai šiai teritorijai parengtas detalusis planas“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė

Gediminas sako neapsikentęs ir parašęs skundą Vilniaus miesto vyriausiajam architektui Mindaugui Pakalniui.

„Turiu žemės sklypą Vilniuje. Esu vienas ir trijų bendrasavininkių. Sklypo plotas beveik 1,5 ha, bet man priklauso 0,75 ha. Noriu statyti namą man priklausančiame sklype (turiu bendrasavininkių sutikimus), bet niekaip negaliu gauti sąlygų projekto rengimui.

Mano prašymas yra atmetamas su komentarais, kad reikia parengti detalųjį planą, bet niekaip nesuprantu, kuo yra remiamasi, nes pagal bendrąjį ir specialųjį planą ten galima statyti namą, taip pat nėra jokio reikalavimo, kad būtina rengti detalųjį planą.

Žinau, kad specialistė supainiojo mano sklypą su kitu sklypu, nes pateikti komentarai ne mano sklypui, kuris patenka į U7 zoną, o ne K2 ar U7d“, – buvo teigiama skunde.

Mano prašymas yra atmetamas su komentarais, kad reikia parengti detalųjį planą, bet pagal bendrąjį ir specialųjį planą galima statyti namą, taip pat nėra reikalavimo rengti detalųjį planą.

Atsakymas, kaip pripažįsta Gediminas, jį maloniai nustebino: „Gavau labai gerą jo išaiškinimą, kad taip nutiko ir dėl koronaviruso, darbuotojai gal nesuprato, gal įvyko nesusipratimas. Viskas paneigta, ko iš manęs reikalaujama, ir galutinai nurodyta, kad man tikrai nereikia detaliojo plano, turėčiau gauti visus leidimus ir viskas bus gerai, tereikia kreiptis dar kartą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius