Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 14

Socialinis eksperimentas: 15min žurnalistas išbandė, ką reiškia atsidurti neįgaliojo vežimėlyje

Vilniuje pamatyti neįgaliojo vežimėlyje judantį žmogų – retenybė. 15min žurnalistas, pats kelioms valandoms atsisėdęs į neįgaliojo vežimėlį, patyrė tiek kuriozų, susidūrė su tiek netikėtų kliūčių, kad jau nesistebėjo, kodėl. Sveikas jaunas vyras konstatavo, kad tokiai kelionei reikia didžiulio fizinio pasirengimo, o vietomis – beprotiškos drąsos arba savisaugos instinkto, nes galima ir užsimušti.

Jau pirmame socialiniam eksperimentui pasirinktame viešame objekte – stotyje – žurnalistas pasijuto bejėgis be aplinkinių pagalbos: perėjos su aukštais bordiūrais, statūs pasikėlimai ir nusileidimai, kuriais lengva nudardėti. O ką jau kalbėti apie ištrupėjusias šaligatvio plyteles, kuriomis judėti – neįmanoma misija, stringama ties kiekvienu judesiu, ir jau po kelių minučių atrodo, kad kelias valandas rankomis akmenis nešiojai – skausmas nepakeliamas. Laimė, kad žmonės Vilniuje, pasirodo, geranoriški neįgaliesiems.

Bene ekstremaliausias epizodas – požeminė perėja. Vienoje iš lankomiausių požeminių perėjų prie „Europos“ prekybos centro įrengtas liftas neįgaliesiems, tačiau nežinia, kada buvo naudotas pastarąjį kartą. Šalia šios perėjos yra platūs laiptai upės link, šalia jų – taip pat platus nusileidimas ratuotiems miestiečiams. Čia 15min žurnalistui teko ne tik pasinaudoti kito žmogaus pagalba, bet ir užsidėti šalmą. Mat nebuvo tikras, ar pagalbininkas išlaikys vežimėlį.

Kuo viskas baigėsi, žiūrėkite 15min komandos parengtame vaizdo reportaže.

VIDEO: Eksperimentas: ar lengva su neįgaliojo vežimėliu judėti Vilniaus gatvėmis?

Ne ką geriau – senamiestyje. Pėsčiomis nuo Filharmonijos Aušros Vartus pasiektume per keletą minučių, tačiau nelygiu grindiniu į kalną judantis 15min žurnalistas, dar turintis prasilenkti ir su automobiliais, konstatavo, kad tikslą įveiktų per 1–2 valandas. Be to, neužeisi nė į vieną parduotuvę, nė į vieną kavinę, jokios galimybės pasinaudoti tualetu.

Stokholme teko sutikti vokiečių žurnalistę, turinčią judėjimo negalią. Nors moteris nepasikelia iš neįgaliojo vežimėlio, tiek po patį Stokholmą, tiek po kitus Vakarų Europos miestus ji juda be niekieno pagalbos. Kaip parodė eksperimentas, Vilniuje tai būtų neįmanoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius