TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 11 08

6 vaikų motinos mirtis kelia aistras: kas iš tiesų įvyko Panevėžyje?

Socialiniuose tinkluose aistras kaitina Antano Kandroto, dar vadinamo Celofanu, pasakojama kraupi istorija. Vaizdo įraše jis dėsto, esą Panevėžyje gyvenanti moteris susidūrė su instituciniu smurtu, kuomet iš jos buvo atimti visi 6 jos vaikai, žadėta juos išsiųsti įvaikinimui į užsienį. Neištvėrusi moteris esą nusižudė. Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (VTAĮT) patvirtino 15min, kad toks skaudus įvykis buvo, tačiau nurodė kitas jo aplinkybes.
Depresija
Depresija. Asociatyvi nuotr. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaltina instituciniu smurtu

Išplatinto vaizdo įrašo prieraše teigiama, kad Panevėžio rajone VTAĮT pareigūnai iš motinos atėmė 6 vaikus, kuriuos ji augino kartu su sugyventiniu.

Sužinojusi, jog vaikus planuojama išskirstyti, o kelis net ir įvaikinti užsienyje MAMA NUSIŽUDĖ“, – teigiama „Celofanas Live“ pavadintos grupės įraše.

Pasakodamas situaciją, A.Kandrotas atskleidė, kad vyriausiam moters vaikui buvo 15 metų, mažiausiam – dveji.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Antanas Kandrotas-Celofanas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Antanas Kandrotas-Celofanas

Pasak jo, paėmus vaikus iš moters, VTAĮT specialistai jai atskleidė, kad juos planuojama perduoti įvaikinimui, kai kuriuos – išsiųsti į užsienį. Esą tą sužinojusi motina neatlaikė ir pakėlė prieš save ranką.

Vaizdo įrašas sulaukė daugybės patiktukų ir dar daugiau pagiežingų komentarų. Dalis internautų atvirai ragino susidoroti su VTAĮT specialistais, atstatydinti Seimą ir priversti šalies prezidentą „pasiaiškinti“.

Nelaimė tikrai įvyko

15min išsiuntus užklausą, Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja patvirtino, kad lapkričio 5 dienos vakare policija sulaukė pranešimo apie nelaimę.

„Policijoje buvo gautas pranešimas apie moters mirtį. Šiuo metu, siekiant išsiaiškinti visas aplinkybes ir nustatyti mirties priežastį, yra pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – teigiama komentare.

Tačiau išsamiau panagrinėjus šeimos situaciją aiškėja, kad A.Kandroto pasakojime pateikiamas ne visas kontekstas.

Bandė padėti šeimai

15min šaltinių duomenimis, šeima buvo žinoma VTAĮT specialistams jau ne vienerius metus – moteriai ir jos vaikams labai ilgai bandyta padėti.

„Šiuo minimu atveju, vaiko teisių gynėjai jau kurį laiką bendravo su šeima, o socialiniai partneriai rūpinosi, kad šeimai būtų siūloma ir teikiama visa reikalinga pagalba.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Smurtas prieš vaikus
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Smurtas prieš vaikus

Atsižvelgiant į susiklosčiusias aplinkybes šeimoje, pastaruoju metu buvo priimtas sprendimas užtikrinti vaikams saugumą ir pasirūpinti jų gerove nustačius laikinąją globą, kuriai leidimą suteikė teismas.

Tad šiuo metu visi minimos šeimos vaikai yra saugioje aplinkoje, o jiems teikiama kompleksinė pagalba, kuria rūpinasi socialiniai partneriai“, – komentavo Panevėžio apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Žaneta Ginaitė.

Paėmimas iš šeimos – tik kraštutiniu atveju

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančius įstatymus, vaikas gali būti atskirtas nuo šeimos tik įstatymų numatytomis aplinkybėmis. Šios aplinkybės yra tokios:

  • Vaiko vystymuisi, sveikatai ar gyvybei gresia pavojus dėl tėvų nesirūpinimo vaiku ar nepalankių aplinkybių.
  • Vaikas padarė nusikaltimą ir dėl to jam skirta laisvės atėmimo bausmė.
  • Vaikas kelia rimtą grėsmę savo sveikatai, vartodamas alkoholį ar narkotikus.
Giulia Bertelli /Unsplash nuotr./Paauglys
Giulia Bertelli /Unsplash nuotr./Paauglys

Gavę informacijos apie galimą vaiko teisių pažeidimą, vaiko teisių gynėjai vyksta į šeimą, vertina aplinkybes, bendrauja su vaiku, išklauso jo nuomonę, o esant būtinybei – perkelia vaiką į saugią aplinką, atlieka vaiko situacijos vertinimą.

Kaip minėjo ir pats A.Kandrotas, tarp moters vaikų vyriausiajam buvo jau suėję 15 metų – pakankamas amžius, kad galėtų adekvačiai vertinti situaciją namuose.

Svarbu akcentuoti, jog vaiko perkėlimas į saugią aplinką yra taikomas tik kaip kraštutinė priemonė, kai jau būna išnaudotos visos kitos galimybės, ir tik gavus teismo leidimą.

Plačiau skaitykite: Vaiko teisių specialistai: kokiais kraštutiniais atvejais vaikai atskiriami tėvų?

Tarnyba pabrėžia, kad A.Kandroto pareiškimai apie neva planuojamą vaikų įvaikinimą užsienio šalyse neatitinka tiesos – VTAĮT specialistai moteriai nekalbėjo apie planuojamą įvaikinimą. Pagal numatytus įstatymus ir galiojančias procedūras, net ir paėmus vaikus iš namų, motina vis dar galėjo susigrąžinti vaikus, pakeitusi savo gyvenimo būdą.

Siūlė gyventi su vaikais

Pasak Ž.Ginaitės, gavus pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą, jei išaiškėja realus ir tiesioginis pavojus vaiko fiziniam arba psichiniam saugumui, gyvybei ar sveikatai, siekiama situaciją išspręsti įvairiais būdais.

„Pirmiausia ieškoma galimybių vaikui nustatyti laikinąją priežiūrą – tėvams išlaikant visas teises, paskiriamas vaiką laikinai prižiūrėsiantis žmogus, kurį nurodo tėvai ir kuris galėtų jiems padėti tinkamai pasirūpinti vaiku ir užtikrinti jam saugią aplinką.

Jeigu tokio, laikinai galinčio padėti, žmogaus tėvai negali nurodyti, tuomet abiem tėvams ar vienam iš jų, kartu su vaiku, siūloma apsigyventi socialinę priežiūrą teikiančioje socialinių paslaugų įstaigoje, kurioje laikinoji priežiūra gali būti taikoma iki 12 mėn.“ – aiškinama komentare.

Apsigyventi krizių centre buvo pasiūlyta ir daugiavaikei mamai. Čia jai ir vaikams būtų suteikta visa reikalinga pagalba, specialistų padedama galėtų tobulinti savo motinystės įgūdžius. Tačiau motina to nepanoro.

Nėra vienos priežasties

Kaip 15min jau anksčiau komentavo Vilniaus universiteto Suicidologijos tyrimų centro mokslo darbuotojas, psichologas, lektorius dr. Saidas Dadaševas, savižudybių priežastys yra kompleksinės, daugiasluoksnės – nėra vienos priežasties, dėl ko žmogus nusprendžia pasitraukti iš gyvenimo.

„Vienas dažnų mitų – manymas, kad yra vienintelė savižudybės priežastis. Pvz., jei žmogus išgyveno nelaimingą meilę ir nusižudė, tai neva įvyko dėl nelaimingos meilės. Netiesa. Savižudybė – daug įvairių įvykių, situacijų, patirčių apimanti problema. Niekada nebūna vienos savižudybės priežasties“, – paaiškino specialistas.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba
Jei reikia pagalbos vaiko teisių klausimais
Skambinkite pagalbos telefonu 8 800 10 800 arba rašykite žinutę Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pokalbių laukelyje „Pasikalbėkime“. Pranešti apie pažeidimą galima vaiko teisių apsaugos skyriuose, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje, arba skambinti telefonu 112.

15min verdiktas: trūksta konteksto. A.Kandrotas, pasakodamas apie šeimą neužsimena, kad jai bandyta padėti ne vieną kartą. netiesa, kad vaikus, vos paėmus iš šeimos, planuota atiduoti įvaikinti – moteris dar galėjo juos susigrąžinti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius