-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 10

Sostinės savivaldybė atrėžė SAM: prielaidų ekstremaliai situacijai Vilniuje nėra ir nebus

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ketvirtadienį įspėjo, kad Vilniuje gali prireikti skelbti ekstremalią situaciją dėl netinkamai tvarkomų atliekų. Sostinės savivaldybė, atsakydama į tai, tvirtina, kad nieko tokio grėsmingo nėra, o SAM tik užsiima panikos kurstymu.
Surenkamos šiukšlės S.Dariaus ir S.Girėno g. kieme
Surenkamos šiukšlės S.Dariaus ir S.Girėno g. kieme / Luko Balandžio / 15min nuotr.

SAM teigimu, NVSC kreipėsi į Vilniaus savivaldybę prašydamas kuo skubiau spręsti neišvežamų šiukšlių problemą. Po NVSC specialistų patikrinimų paaiškėjo, kad mieste netrukus gali tekti skelbti ekstremalią situaciją, keliančią pavojų žmonių sveikatai.

Plačiau skaitykite čia: SAM įspėjo: Vilniuje gali tekti skelbti ekstremalią situaciją dėl netinkamai tvarkomų atliekų

Gąsdina žiurkėmis

NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė SAM pranešime teigia, kad situacija, kuri gali turėti neigiamos įtakos visuomenės sveikatai, negali ilgiau tęstis: „Pažymėtina, kad patikrintuose namuose gyvena daugiau kaip 500 gyventojų ir buitinių atliekų šalinimo sutrikimas trunka ilgiau nei 24 valandas. Situaciją taip pat komplikuoja šilti orai. Pasak direktorės, buitinėse atliekose yra daugybė pavojingų užkrečiamąsias ligas sukeliančių mikroorganizmų, kurie, esant šiltiems orams sparčiai dauginasi, todėl kelia tiesioginį pavojų gyventojų sveikatai tiek dėl tiesioginio kontakto, tiek gali būti pernešami ir platinami įvairių nariuotakojų, graužikų ir beglobių gyvūnų, kuriuos pritraukia susikaupusios atliekos.“

Daugiausia skundų NVSC gavo iš Karoliniškių, Lazdynų ir Fabijoniškių gyventojų.

Žiurkėmis Vilnių gąsdina ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbęs graužikų nuotraukų.

Prielaidų nėra ir nebus

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad paskelbta informacija, jog Vilniuje reikia skelbti ekstremalią situaciją, neturi pagrindo.

„Tokiu pranešimu norima sukelti paniką visuomenėje ir ministerijos elgesį mes vertinam kaip visiškai neatsakingą ir politiškai motyvuotą. Prieš kelias dienas Visuomenės sveikatos centro atstovai kartu su savivaldybės įmone „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA) važiavo ir tikrino gyventojų skundus, ieškojo vietų, kur šiukšlės neišvežtos. Patikrinimo metu pažeidimų nenustatė, tačiau pritempė prie to, kad neva konteinerių šachtose yra blogas kvapas ir mėtosi viena kita šiukšlė. Tuo pagrindu ir siūlo skelbti ekstremalią situaciją“, – kalbėjo direktorius.

Jo teigimu, situacija su atliekų išvežimu Vilniaus mieste nuo gegužės 1 d. yra sutrikdyta reformos ir pereinamasis laikotarpis užsitęsė, bet yra sprendžiama. „Prielaidų ekstremaliai situacijai sostinėje nėra ir nebus“, – užtikrino P.Poderskis, pasiūlęs galbūt nepatenkintiems SAM darbuotojams ar pačiam ministrui kreiptis dėl jų atliekų išvežimo – grafikus vis dar galima pakeisti.

VASA direktorius Rimantas Juknevičius teigė, kad situacija yra stebima ir jeigu bus matoma, kad atliekų vežėjai netinkamai atlieka savo darbą, jiems bus taikomos sankcijos, numatytos sutartyse. Tačiau kol kas vis dėlto piniginėmis baudomis niekas niekam negrasina.

Pirmadienį žadėjęs, kad per savaitę situacija Vilniuje susinormalizuos, ir ketvirtadienį R.Juknevičius šių žodžių neišsižada – po kelių dienų, anot jo, tikrai miestas esą atrodys geriau.

Iš buvusių keturių įmonių, kurios vežė šiukšles Vilniaus mieste, po reformos liko trys: bendrovės „Ecoservice“, „Ekonovus“ ir „VSA Vilnius“. Miestas suskirstytas į penkias zonas ir laikinų nesklandumų, kaip tai įvardijo R.Juknevičius, pasitaiko visose jose.

Dažniausiai pasitaikantys nesklandumai yra grafiko neatitikimai, dėl atsiradusių naujų vartotojų, kurie iki šiol iš viso nemokėjo už atliekų vežimą, grafikus ir maršrutus teko keisti.

Kaip skelbia BNS, kitą trečiadienį dėl šiukšlių išvežimo problemų Vilniuje šaukiamas specialus Seimo Aplinkos apsaugos ir Sveikatos reikalų komitetų posėdis.

„Vilniaus mieste pradėta komunalinių atliekų tvarkymo reforma nevaldoma ir kyla grėsmė susidaryti rimtai aplinkosauginei situacijai“, – pareiškė Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas „valstietis“ Kęstutis Mažeika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius