TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 12 28

Sparčiau plintančio koronaviruso atmaina jau galėjo pasiekti Lietuvą: Santaros klinikose įtariami 7 atvejai

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose gydomi septyni pacientai, kurie, įtariama, galėjo užsikrėsti mutavusiu COVID-19 virusu. Apie tai pranešė klinikų direktorius Feliksas Jankevičius, kurį cituoja naujienų portalas Delfi.
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu / Vidmanto Balkūno nuotr.

„Santaros klinikose šiandien identifikavome tokius kelis žmones – yra 7 tokie atvejai, kur galima būtų įtarti. Atliekame sekoskaitą, kol kas galutinių tyrimų, kurie patvirtintų tą mutaciją, neturiu. Jei ji pasitvirtins, o tą sužinosime šiandien arba rytoj, tada ieškosime kontaktų ir bandysime užkirsti kelią mutacijos plitimui“, – naujienų portalas Delfi cituoja F.Jankevičių.

Kaip vėliau išplatintame pranešime nurodė Santaros klinikos, dėl per pastarąsias savaites Jungtinėje Karalystėje stebėto spartaus naujų COVID-19 atvejų skaičiaus didėjimo, šios šalies mokslininkai atliko epidemiologinius bei viruso tyrimus.

„Viruso genomo sekoskaitos tyrimais nustatyta nauja viruso atmaina, kuri pasižymi neįprastai dideliu mutacijų skaičiumi. Minėtos mutacijos gali paskatinti greitesnį viruso plitimą, tačiau nėra duomenų, kad dėl jų virusas sukeltų sunkesnę ligą, prasčiau pasiduotų gydymui priešvirusiniais vaistais ar dėl to prasčiau veiktų vakcinos“, – teigiama Santaros klinikų pranešime.

Vadovaudamiesi laboratoriniais tyrimo ypatumais, pagal tam tikrus laboratorinius požymius, Santaros klinikų specialistai atrinko septynis viruso mėginius genomo sekoskaitos tyrimams.

Šie tyrimai patvirtins arba paneigs minėtos naujos viruso atmainos paplitimą Lietuvoje.

Tyrimų rezultatų tikimasi po maždaug dviejų savaičių. Apie rezultatus visuomenė bus informuota.

Skelbta, kad pasaulyje fiksuojamos koronaviruso infekcijos atmainos. Jos registruotos, tarkime, Pietų Afrikos Respublikoje, Nigerijoje, taip pat keliose Europos šalyse.

Dėl Jungtinėje Karalystėje siaučiančios itin sparčiai plintančios koronaviruso atmainos Lietuva uždraudė tiesioginius keleivinius skrydžius iš šios šalies.

Jie buvo uždrausti nuo gruodžio 21 dienos 4 valandos ryto iki gruodžio 31 dienos 24 valandos.

Sustabdyti tik keleiviniai skrydžiai, krovininiai ir toliau gali patekti į Lietuvą. Taip pat nėra stabdomi skrydžiai iš Lietuvos į Jungtinę Karalystę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius