Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 01 /13:24

Prezidentūroje lankėsi ministras L.Kukuraitis: G.Nausėda tikisi ryžtingų veiksmų

Ketvirtadienį priešpiet su prezidentu Gitanu Nausėda susitiko socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis. Susitikimo metu ne kartą nuskambėjo žodis „lyderystė“, teigė ministras, o būtent jos L.Kukuraičio darbe anksčiau ir pasigedo prezidentas. Jis su socialinės apsaugos ir darbo ministru diskutavo apie senjorų, vaikų ir neįgaliųjų skurdą, paslaugų prieinamumą. Ministro galimybės tęsti darbą atnaujintoje Vyriausybėje, anot prezidento patarėjo, nebuvo aptartos.
Linas Kukuraitis ir Gitanas Nausėda
G.Nausėdos susitikimas su Linu Kukuraičiu / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Susitikimo pagrindinis tikslas buvo pakalbėti apie problemas šiame sektoriuje, jų tikrai netrūksta. Pagal socialinę atskirtį, esame Europos Sąjungos valstybių dugne, ir tikrai turime, ką spręsti.

Kalbėta apie senyvo amžiaus žmonių, pensininkų skurdą ir būtinybę spręsti tą problemą. Kalbėta apie vaikų skurdą ir neįgaliųjų skurdą, ir būtinybę žymiai labiau integruoti neįgaliuosius į darbo rinką“, – po L.Kukuraičio vizito prezidentūroje kalbėjo G.Nausėdos vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Krėpšta
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Krėpšta

Prezidentas, anot jo, susitikimo metu išsakė lūkestį dėl konkrečių žingsnių ir priemonių, kurių reiktų imtis nurodytose srityse iki 2020-ųjų Seimo rinkimų.

„Prezidentas akcentavo problemas ir kad jas būtinai reikia spręsti. Apie priemones taip pat buvo kalbėta. Turbūt konkrečiau jas pristatys ministras“, – dėstė S.Krėpšta, paklaustas, ar G.Nausėda pasiūlė priemonių pats.

Neaišku, ar prezidentą tenkino L.Kukuraičio atsakymai

Vyriausiasis patarėjas tikino, kad susitikimo tikslas nebuvo nuspręsti, ar L.Kukuraitis gali tęsti darbą atnaujintame ministrų kabinete: „Buvo koncentruojamasi į problemas. Pagrindinis dalykas – prezidento lūkestis – imtis konkrečių žingsnių tas problemas pajudinant iš mirties taško.“

„Lėšos, skiriamos socialiniai atskirčiai, yra mažos. Ir čia yra akcentas, kaip surasti galimybių padidinti finansavimą socialinėms reikmėms, kurios yra maždaug 2 kartus mažesnės lyginant su Europos Sąjungos vidurkiu. Yra daugybė priemonių tam pasiekti. Labai svarbu, kad ministras darytų žingsnius savo mandato ribose, bet ir taip pat svarbu, kad imtųsi lyderystės ir kalbėtųsi su kitomis ministerijomis. Visų pirma su Finansų ministerija“, – dėstė S.Krėpšta.

„Paliesta ir daug kitų temų. Tarp jų ir socialinės paslaugos – ne tiek finansinė pusė, bet ir paslaugų pusė. Čia yra didelių regioninių skirtumų. Pavyzdys – regionuose darželius lanko labai mažai vaikų ir skirtumas su miestais yra didžiulis, ir tai tam tikra užprogramuota galimybių nelygybė“, – išskyrė jis.

Šioje srityje, kur turime daug problemų, lyderystė ypač svarbi.

Kalbėdamas apie lyderystę, patarėjas tvirtino, kad socialinės apsaugos srityje ji ypač svarbi: „Visiems ministrams reikia lyderystės, ypač šiuo laikotarpiu, iki rinkimų likus nedaug laiko. Bet, be abejo, šioje srityje, kur turime daug problemų, lyderystė ypač svarbi, jos turi būti imtasi būtinai.“

Teiraujantis, ar prezidentą tekino L.Kukuraičio atsakymai, patarėjas tiesaus atsakymo nepateikė.

„Tikimės, kad ministras tikrai ryžtingai imsis konkrečių veiksmų“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

Ieškos finansų

Kalbėdamas apie G.Nausėdos patarėjo išvardytas problemas – senjorų, neįgaliųjų ir vaikų skurdą – L.Kukuraitis teigė, kad šios visuomenės grupės nepriteklių patiria skirtingai.

Senjorų skurdą, anot jo, mažins augančios pensijos: „Jeigu kalbame apie pensininkų ir bendrai senjorų ateitį, senstančios visuomenės ateitį, sprendimai turi būti labai finansiniai. Tai reiškia, kad turi augti pensijos – tiek bazinė dalis, tiek individualioji. Taip pat reikia ieškoti resursų ir užtikrinti finansavimo ir paramos iš apačios mažiausioms pensijoms, kad ištrauktume tuos, kurie turi būtinąjį stažą, iš absoliutaus skurdo ribos ir tą galime padaryti jau ir kitais metais.“

VIDEO: L.Kukuraitis po susitikimo su prezidentu: mano lyderystė yra daugiau darbai negu buvimas pirmuosiuose puslapiuose

L.Kukuraitis nurodė su prezidentu taip pat aptaręs paslaugų trūkumo problemą – per dešimtmetį 4 kartus išaugo globai skiriamų lėšų poreikis.

„Senstančioje visuomenėje finansinius, pensijų klausimus turime spręsti paraleliai su paslaugų ir globos-slaugos klausimais. Jie turi būti išspręsti per šiuos ir kitus metus“, – dėstė ministras ir teigė šioje srityje sieksiantis partijų susitarimo, prezidento įsitraukimo.

Kalbėdamas apie neįgaliuosius, L.Kukuraitis pabrėžė, kad Lietuvoje, lyginant su skaičiais Europoje, jų turime daug.

„Reikalinga peržiūrėti neįgalumo nustatymą. Mes šiuo metu su Europos Komisijos ekspertais darome neįgalumo nustatymo reformą.

Tačiau antroji dalis, tai, kad būtų vertinami ne tik medicininiai, bet ir socialiniai aspektai – [...] nurodomos gairės savivaldybėms ir Užimtumo tarnybai, ką jos turi padaryti, kad žmogus neišgyventų kliūčių dalyvauti visuomenėje. Antroji dalis to turi būti skatinamoji sistema. Kai yra nustatoma negalia, žmogus, dalyvaujantis visuomenėje [...], jeigu aktyviai dalyvauja, turėtų būti skatinamas net finansiškai“, – komentavo socialinės apsaugos ir darbo ministras bei vylėsi, kad modelis bus parengtas kitų metų pirmojoje pusėje.

Regionuose – vaikų darželiai nepopuliarūs

Ministras tikino, kad vaikų skurdas mažėja. „Jeigu 2020 metais dar padidinsime vaiko pinigus, skurdą būsime praktiškai jau sumažinę iki Europos vidurkio“, – aiškino L.Kukuraitis ir tikino, kad vaikai nuo pirmųjų gyvenimo metų stokoja vienodų galimybių.

Kaip pavyzdį jis paminėjo vaikų darželius: „Į vaikų darželius miestuose eina 90 proc. Čia mes turime krizę, trūksta darželių būtent miestuose [...]. Tuo tarpu regionai tyli, nors ten vaikų į darželius eina tik 36,7 proc. Tai reiškia, kad apie šešiasdešimt keli procentai vaikų į mokyklas ateina visiškai skirtingomis galimybėmis [...].“

Vaikų darželių lankymo klausimas, anot L.Kukuraičio, turėtų būti sprendžiamas kartu su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei savivaldybėmis.

„Visuose šituose klausimuose ir kituose, kuriuos aptarėm, džiaugiuosi, kad daugiau mažiau yra matomas bendras sutarimas. Esam pasižymėję keletą artimų perspektyvų, renginių, kur galim kartu dalyvauti ir gal net ir kartu priimti sprendimus. Tikrai matau, kad galim nemažai prisidėti prie gerovės valstybės kūrimo ir skurdo bei nelygybės mažinimo“, – kalbėjo ministras.

L.Kukuraitis teigė susidaręs įspūdį, kad prezidento ir jo požiūris į pasiūlytas priemones panašus.

Atsakydamas į G.Nausėdos kritiką dėl lyderytės stokos, ministras tikino, kad ji reiškiasi per darbus.

Aš pripažįstu: mano lyderystė yra daugiau darbai negu įšokimas į trasą būti pirmuoju ir pirmuosiuose puslapiuose.

„Diskusijoje ne kartą buvo lyderystės terminas naudojamas. Aš pripažįstu: mano lyderystė yra daugiau darbai negu įšokimas į trasą būti pirmuoju ir pirmuosiuose puslapiuose. Mano lyderystė yra tai, kad ministerija dirbtų ir padarytų rezultatus“, – kalbėjo L.Kukuraitis.

Jis leido suprasti, kad – kaip ministras – nori tęsti pradėtus darbus.

Transliacija iš prezidentūros:

Socialinės apsaugos ministerijos geidė „socialdarbiečiai“

G.Nausėda dar prieš tapdamas prezidentu teigė, kad socialinės apsaugos ir darbo ministrui klausimų turi daugiau nei įprasta. Vėliau jis nurodė, kad L.Kukuraičiui trūksta lyderystės.

„Kai kuriose srityse tikrai matyti, kad žmogus ir pažangą padaręs, ir tikrai įsigilinęs į situaciją, bet, ypač socialinės globos įstaigų srityje, net ir tam tikro nenuoseklumo būta praeityje ir dėl vaikų teisių apsaugos įstatymo peripetijų, leidžia manyti, kad vis dėlto lyderystės šitam ministrui stinga“, – birželio pabaigoje LNK žinioms sakė G.Nausėda, tikinęs, kad L.Kukuraičio „lygis“ jo kol kas netenkina.

2019-ųjų I–II ketvirčių duomenimis, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, vykdžiusiai Vyriausybės programos įgyvendinimo planą, pavyko realizuoti visus tris suplanuotus veiksmus. 2017–2018 metais ministerija iš 40 veiksmų vėlavo įvykdyti du.

Po derybų dėl naujos koalicijos socialinės apsaugos ir darbo ministro portfelis teko „valstiečiams“, nors jo gviešėsi „socialdarbiečiai“.

Koalicijos partneriai sutarė keisti mažiausiai tris ministrus, L.Kukuraičio tarp jų nėra.

Šią savaitę prezidentūroje taip pat lankėsi sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga bei kandidatas į žemės ūkio ministrus Andrius Palionis.

Penktadienį prezidentūroje lankysis finansų ministras Vilius Šapoka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius