Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 31

„Stebuklinga“ Viktoro Uspaskicho apsauga nuo koronaviruso: kas yra struktūrizuotas vanduo?

Vandenį apsaugai nuo koronaviruso siūlantis Darbo partijos lyderis europarlamentaras Viktoras Uspaskichas tvirtina pats sugalvojęs jo pagerinimo technologiją, o ją ištobulinti patikėjęs specialistams. Tačiau vandenį struktūrizuojančios įrangos galima nesunkiai įsigyti internete ir naudoti namie. Kilus triukšmui dėl esą gydomųjų savybių turinčio ir už nemažą kainą pasiūlyto gėrimo, politikas žada jį kol kas dalinti nemokamai. 15min aiškinosi, kas yra struktūrizuotas vanduo.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tačiau nuo klausimų, kokiu būdu gerina vandenį taip, kad juo būtų galima gydyti net COVID-19, politikas išsisukinėja aiškindamas, kad ne žurnalistams suprasti šį procesą.

Platintojų prireikė informacijai rinkti?

Savo tinklalapyje V.Uspaskichas patalpino netrumpą įrašą, kuriame išdėstė, kodėl sugalvojo siūlyti stiprinti imunitetą vandeniu ir kodėl jam nustatė keliskart didesnę kainą nei ta, už kurią tokio paties vandens esą galima įsigyti parduotuvėje. Bet, negailėdamas įžeidinėjimų žurnalistams ir tuo, kas slepiasi už šio vandens, susidomėjusiems žmonėms, taip ir neatskleidė, dėl kokių tiksliai cheminių ar kitų savybių tas vanduo ypatingas.

DP lyderis priminė Japonijos verslininką, knygų autorių, pseudomokslininku vadinamą Masaru Emoto, kuris tvirtino, kad žmogaus sąmonė gali paveikti vandenį – esą „parodė visam pasauliui, kokias unikalias savybes turi vanduo, kaip galima į jį įrašyti informaciją, kaip jis struktūrizuojasi, kokį poveikį toks vanduo gali daryti sveikatai, būviui, lavinimui ir visai egzistencijai“. Mokslininkai, pavyzdžiui, biochemijos profesorius Williamas Rewille’is, tvirtina, kad toks poveikis vandeniui vargiai įmanomas.

Nuotr. iš „Facebook“/Viktoro Uspaskicho siūlomo vandens kaina - 1,5 euro už buteliuką
Nuotr. iš „Facebook“/Viktoro Uspaskicho siūlomo vandens kaina - 1,5 euro už buteliuką

„Mūsų komanda jau dešimtmetį naudojasi panašia technologija ir ją tobulino, tik buitiniais būdais ruošdama savo poreikiams preparatus ir taip padėdama sau sukurti imunitetą praktiškai nuo daugumos virusų ir bakterijų, kurie egzistuoja mūsų gyvenime, – rašo V.Uspaskichas. – Tad mūsų komanda, matydama didelę tragediją, susijusią su koronavirusu, iškėlė sau uždavinį sukurti programą ir struktūrizuoti vandenį masiniam vartojimui.“ Šiai komandai, kurios nariai neįvardyti, esą pavyko sukurti aparatą ir programą, kuri struktūrizuoja vandenį. Šis esą paruošia organizmą kovai su COVID-19.

Europarlamentaras išreiškė viltį, kad ateityje pasirodys daugiau tokio vandens rūšių, padedančių, pavyzdžiui, nuo erkių platinamų ligų, gripo virusų, bakterijų.

„Pati vandens struktūrizavimo idėja nors ir mano, nes aš tokia technologija naudojuosi jau 11 metų ir tuo labai džiaugiuosi, dar nėra paruošta masiniam naudojimui, – aiškina politikas. – (…) šita technologija mane išgelbėjo nuo visų buvusių sveikatos problemų, o tai ir vidaus organai, ir podagra, ir nervinis nevaldomas tikas, ir piktybinis auglys. (…) tai buvo mano idėja tokią technologiją panaudoti masinei gamybai. Aš nesu toks protingas ją sukurti, todėl tai pareikalavo specialistų ir nemažai išlaidų.“

Nuotr. iš „Facebook“/Viktoro Uspaskicho siūlomas vanduo
Nuotr. iš „Facebook“/Viktoro Uspaskicho siūlomas vanduo

Kaip tik todėl esą už vandenį buvo paprašyta nemaža suma. Anksčiau V.Uspaskichas minėjo, kad 24 pusės litro talpos buteliukų (vieno kurso) kaina – 36 eurai. Dabar tinklalapyje tvirtinama, kad „nei vieno butelio nei aš, nei kiti žmonės, kurie išreiškė norą padėti surinkti informaciją, nepardavė ir nėra įpareigoti pardavinėti“.

Būrys platintojų esą atsirado tik norint surinkti informaciją apie tokio vandens poreikį. Nors didžiuma nurodytų platintojų priklauso Darbo partijai, kai kurie dirba savivaldoje kaip šios politinės jėgos atstovai, vanduo esą neturi jokių sąsajų su ja, „nes, deja, DP neturi tokių specialistų, todėl ir laurus skinti ne jai“.

„Neišgausite iš manęs know how

„Žmonės labai domisi, visą vandenį… Šiandien iš ryto kokius 3 tūkst. butelių paėmė, – ketvirtadienį portalui 15min sakė V.Uspaskichas. – Ar pirko? Neklaidinkite! Niekas jo neperka ir nepardavinėja.“ Jis tikina vandenį jau 3 mėnesius nemokamai dalinantis pažįstamiems, pensininkams, net valstybinių įstaigų atstovams, o per vyriausiąjį prezidento patarėją paprašęs šalies vadovo, premjero ir Seimo pirmininko leisti nemokamai pristatyti vandens ligoninėse gulintiems žmonėms.

V.Uspaskicho žodžiais, aktyviai imtis šio iniciatyvos būtent dabar paskatino DP Šilalės skyriaus pirmininko, šio rajono ligoninės vadovo Antano Damulio mirtis nuo COVID-19. „Šiandieninė mūsų medicina nesugebėjo padėti net gydytojui! Tad reikia pasakyti sąžiningai, kad šiandien mes bejėgiai padėti žmonėms. Todėl žmonės ieško kitų būdų patys sau padėti“, – aiškina politikas.

Jo siūlomą mineralinį vandenį gamina bendrovė, kurios akcijas valdančios bendrovės akcijos priklauso V.Uspaskicho sūnui ir dukrai. „Matydamas mirštančius žmones savo iniciatyva subūriau grupę specialistų, kuri sugebėjo sukurti technologiją, galinčią pagelbėti žmonėms kovoje su koronavirusu, ir aš negaliu nupirkti vandens iš savo vaikų arba turiu atiduoti šitą idėją kitam gamintojui? Juolab kokiam nors tūpam (kaip didžioji dalis valdžios ir minimų žurnalistų), kuriam reikėtų aiškinti dalykus, kurių jis nesupranta“, – rašo politikas

Nuotr. iš „Facebook“/Europarlamentaras Viktoras Uspaskichas keičia profesiją – nusprendė gydyti žmones
Nuotr. iš „Facebook“/Europarlamentaras Viktoras Uspaskichas keičia profesiją – nusprendė gydyti žmones

Žodžių V.Uspaskichas nerinko ir atsakydamas į portalo 15min klausimą apie vandens struktūrizavimo technologiją. Iš pradžių atsisakęs kalbėti, nes „paskui dar prirašysite šimtą visokių komentarų, šmeižto, pašaipų“ ir „pas jus tokių žinių nėra, kad priimti tokią informaciją“, vėliau pasiūlė pasidomėti internete, kur pilna parduodamų aparatų, tik su kitomis receptūromis. „Ką, aš dabar visą procesą aiškinsiu, visą energetiką? Nesuprantate, paskui parašote nesuprantamai, paskui ieškote debilų diletantų, kurie komentuoja. Kam man to reikia?..“

Paprašytas paaiškinti, kad nereikėtų ieškoti diletantų komentarų, politikas atkirto: „Kada parašysite knygą, todėl, kad to straipsnio neužteks. Reikia knygą parašyti, kad suvoktumėte. (…) Žinote, kad vanduo turi savybę įrašyti bet kokią atmintį? Va ir viskas, daugiau nieko neaiškinsiu. (…) Jūs neišgausite iš manęs technologinių procesų ir know how.“ Leistis į detales jis atsisakė ir dėl to, kad Lietuvoje su žurnalistų pagalba žlugdomi geri projektai.

Vandens gamintojas: tai tik mineralinis vanduo

Bendrovės „Lamikara“, kuri gamina V.Uspaskicho išreklamuotą vandenį, vadovas Nerijus Malinauskas 15min teigė nieko nežinąs apie šiam vandeniui V.Uspaskicho priskirtas savybes.

„Esame natūralaus mineralinio vandens gamintojas. Viskas, – teigė N.Malinauskas. – Šitoje vietoje mūsų atsakomybė, visa informacija ties ta vieta baigiasi. Mūsų natūralus mineralinis vanduo turi unikalią sudėtį, jis priskiriamas stiprios mineralizacijos vandeniui. Reiškia, turi kalio, magnio. Kalio turi labai daug.

Bet kalbame apie mineralines medžiagas. Visa kita… Žinau, į ką lenkiate, bet dėl to užduokite klausimą žmogui, kuris šitą dalyką įpūtė“.

Pastebėjo šiokį tokį poveikį audinėms ir augalams

Internete išties nemažai informacijos apie struktūrizuotą vandenį (jis kartais vadinamas magnetizuotu ar aštuoniakampiu), patarimų, kaip tokio pasigaminti, galima nusipirkti (pavyzdžiui, „Amazon“) namuose skirtų naudoti vairių prietaisų. Nemažai ir straipsnių, kuriuose teigiama, kad „struktūrizuotas vanduo“ tėra rinkodaros apgavystė. Tai esą prieštarauja mokslui, nes vandens struktūra nepastovi ir nuolat keičiasi, o struktūrizuotas vanduo išlieka toks pat, koks randamas žmogaus kūne. Be to, teiginys, kad šis vanduo rezonuoja su energijos vibracija, nėra patvirtintas moksliškai.

123RF.com nuotr./Gazuotas mineralinis vanduo
123RF.com nuotr./Gazuotas mineralinis vanduo

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos studentė Lina Kesaitė prieš penkerius metus baigiamajame magistro darbe tyrė struktūrizuoto ir mineralais praturtinto vandens poveikį audinėms.

Darbe rašoma, jog mūsų organizme esantis vanduo struktūriškai skiriasi nuo įprasto geriamojo. Organizme vyrauja taisyklingo šešiakampio formos struktūriniai dariniai iš 5-6 vandens molekulių. Panašios struktūros ir į ledą sušalęs vanduo, snaigės, šviežios sultys, jonizuotas šarminis vanduo. Štai toks vanduo vadinamas struktūrizuotu.

Vieną baltymo molekulę esą supa 70 tūkst. vandens molekulių, išsidėsčiusių trimis skirtingą struktūrą turinčiais sluoksniais. Arčiausiai esantis – labiausiai struktūrizuoto vandens – sluoksnis jonizuotoje formoje yra susietas su baltymo molekule. Šio vandens struktūra esanti stabiliausia, panaši į kieto pavidalo vandens struktūrą, tačiau užšąla kur kas žemesnėje temperatūroje.

Paprastą vandentiekio vandenį sudaro 10-13 molekulių dariniai. Jie esą negali tiesiogiai dalyvauti medžiagų apykaitoje, nes neįveikia membranos. Organizmas turi pertvarkyti vandens struktūrą, tam eikvojama energija.

Vienas iš svarbių vandens parametrų – stiprus arba silpnas rūgštingumas, jo gali ir visai nebūti. Minkštame šarminiame vandenyje susidaro deguonies perviršis, taigi jį geriant kraujas pripildomas daugiau visuose gyvybiniuose procesuose dalyvaujančio deguonies. Šarminio ir rūgštinio vandens galima pasigaminti elektrolizės būdu (tuomet, leidžiant tam tikro intensyvumo elektros srovę per vandenį, jo molekulė skyla). Tokiu būdu gaminamas ir jonizuotas vanduo.

123RF.com nuotr./Viena Europoje laikomų invazinių rūšių, kurią kol kas galima auginti tik kailiams - kanadinė audinė
123RF.com nuotr./Viena Europoje laikomų invazinių rūšių, kurią kol kas galima auginti tik kailiams - kanadinė audinė

Per tyrimą studentė nustatė, kad dėl šarminio (kiek mažiau) ir mineralizuoto (kiek daugiau) vandens truputį pagerėjo audinių kailio kokybė. Galimai dėl tokio vandens daugiau ar mažiau pakito (priartėjo prie normos) kai kurie kraujo rodikliai.

Tyrimai buvo atliekami ir su augalais. Pavyzdžiui, 2011-2012 metais buvo tiriamas skirtingų gamintojų vandens įtaka augalų sėklų daigumui bei gauruotosios sojos augimui vegetacijos pradžioje. „Nustatyta, kad struktūrizuotas vanduo esminės įtakos sėklų daigumui neturėjo“, – padaryta išvada. Kiek vėliau augalai, paveikti struktūrizuoto vandens, buvo aukštesni, o šaknys – ilgesnės. Augalams dar labiau paaugus, poveikis augalų dydžiui ir žaliosios masės kiekiui sumenko, užtat sumažėjo bendras chlorofilų kiekis.

Tarnyba tiria dėl galbūt klaidinančios reklamos

Reaguodama į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją ir vartotojų pranešimus, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pranešė pradėjusi tyrimą dėl galimai klaidinančios reklaminės kampanijos, kurioje vartotojams siūloma įsigyti vandens, esą padedančio apsisaugoti nuo COVID-19 arba gydytis jau susirgus.

„Pagal socialiniame tinkle pateiktą informaciją, tarp nurodytų platintojų buvo pateikti natūralų mineralinį vandenį gaminančios įmonės kontaktai. Šios įmonės atžvilgiu ir pradėtas tyrimas dėl klaidinančių ir draudžiamų teiginių apie ligų gydymą ir profilaktiką, naudojamų reklamuojant natūralų mineralinį vandenį“, – teigiama tarnybos pranešime.

Pasak VMVT, asmenys, prekiaujantys maisto produktais, turi būti įteisinę šią veiklą, t. y. registruoti maisto tvarkymo subjektai. Pirminiais duomenimis, reklamuojamą produktą gamina Rokiškyje registruota įmonė UAB „Lamikara“. Ši įmonė yra VMVT registruotas maisto tvarkymo subjektas, nuo 2020-ųjų pavasario turi teisę gaminti natūralų mineralinį vandenį. Pagal Europos Sąjungos (ES) teisės aktų reikalavimus, natūralaus mineralinio vandens gamybos ir paruošimo sąlygos yra griežtai reglamentuotos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius