-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 28

Naujas V.Uspaskicho verslo planas – COVID-19 gydyti vandeniu, teisingumo ministrė įspėja tuo nesusivilioti

Europarlamentaras, buvęs Seimo narys ir ministras, verslininkas Viktoras Uspaskichas rado naują veiklos nišą – konkuruoti su medikais bei farmacininkais. Jis sugalvojo pardavinėti vandenį, kuris esą ne tik apsaugo nuo COVID-19, bet ir gydo jau susirgus. Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska paskubėjo įspėti dėl politiko skleidžiamos abejotinos informacijos, ypač tuomet, kai Lietuva yra viena labiausiai koronaviruso paveiktų šalių.
Viktoro Uspaskicho siūlomo vandens kaina - 1,5 euro už buteliuką
Viktoro Uspaskicho siūlomo vandens kaina - 1,5 euro už buteliuką / Nuotr. iš „Facebook“

„Pandemija yra didelis iššūkis ne tik Lietuvai, tačiau ir visam pasauliui, – vėlyvą sekmadienio vakarą savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė ministrė. – Lietuva tebėra raudonojoje, labiausiai paveiktoje, zonoje. Europarlamentaro post’as apie vandenį, kuris sukuria imunitetą ir gydo nuo COVID-19, o taip pat tai, kad kaip vandens platintoja nurodoma LR Seimo narė, labai neramina.“

Nuotr. iš „Facebook“/Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska įspėjo dėl tariamai gydančio vandens
Nuotr. iš „Facebook“/Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska įspėjo dėl tariamai gydančio vandens

E. Dobrovolska priminė, kad Europos Sąjunga ne kartą akcentavo grėsmes, kurias kelia melagienos ir dezinformacija apie COVID-19. „(…) tikiu, kad visų mūsų – tiek Seimo narių, tiek visuomenės susitelkimas kovai su pandemija ir misinformacija leis greičiau grįžti į įprastą gyvenimo ritmą“, – apibendrino ministrė.

Receptą gydytis pateikė, bet vandens sudėtis – paslaptis

Apie neva stebuklingą vandenį, kuris padeda apsisaugoti nuo koronaviruso arba gydo jau užsikrėtus, V.Uspaskichas papasakojo sekmadienio vakarą per tiesioginę transliaciją „Facebook“. Dar išvakarėse jis anonsavo kalbėsiantis apie „super dovaną, kuri padės apsisaugoti nuo COVID-19“.

Ilgiau nei valandą užtrukusios transliacijos metu V.Uspaskichas skyrė nemažai dėmesio politinei situacijai, kritikavo ligšiolinius valdančiuosius, kad jie, dirbdami palankiomis sąlygomis, nesugebėjo sustiprinti šalies ūkio. Tuomet perėjo prie samprotavimų apie koronavirusą, dabartinę situaciją dėl COVID-19, prasidėjusių skiepijimų.

„Vakcinos nėra sprendimas, mes pakalbėsim geriau“, – žadėjo jis ir netrukus atskleidė, kad siūlomas stebuklingas sprendimas yra „struktūrizuotas mineralinis vanduo“.

Politiko siūlomas sveikatinimosi paketas – 24 buteliukai vandens už 36 eurus (esą „triskart pigiau, nei padaryti testą privačioje klinikoje“). V.Uspaskicho žodžiais, imunitetui sustiprinti pirmas 10 dienų reikia gerti po buteliuką kas antrą dieną, vėliau – po buteliuką kasdien. „Kiek gėrė vandenį, nė vienas nepagavo koronaviruso“, – tvirtino politikas. Jau susirgusiems jis patarė kuo skubiau nusipirkti siūlomo vandens ir gerti kasdien: „Nepapulsite į jokią ligoninę, daug lengviau praeis“.

Per mėnesį esą turėtų susidaryti imunitetas – kaip ir po vakcinos, kurios antra dozė kaip tik turėtų būti suleista po trijų-keturių savaičių. Tačiau, V.Uspaskicho tvirtinimu, po skiepų antikūnai neišsilaikys daugiau nei kokius tris mėnesius. Siūlomas vanduo esą sukuria ląstelinį imunitetą. Anot jo, po pusmečio kursą reikėtų pakartoti ir atnaujinti imunitetą. Tuomet esą „nereikės jokių antibiotikų, daug lengviau praeis tas dalykas“, aiškino europarlamentaras, tačiau nepateikė jokių mokslinių įrodymų, tyrimų rezultatų ar medikų komentarų, patvirtinančių jo žodžius. Beje, antibiotikai naikina bakterijas arba slopina jų augimą ir dauginimąsi, o COVID-19 sukelia virusas, todėl jam gydyti antibiotikų nereikėtų naudoti.

Transliacijos metu V.Uspaskichas nedetalizavo, kokia jo minimo vandens sudėtis, kokiu tiksliai būdu jis veikia, kuri konkrečiai sudėtyje esanti medžiaga padeda kovoti su koronavirusu. Anot jo, perkantieji gaus informaciją apie vandens sudėtį.

Politikas pažėrė nemažai įžvalgų, kaip tvarkytis su koronavirusu. Esą reikia ne jį žudyti, nes naikinamas virusas mutuos, kaip jau esą atsitiko Jungtinėje Karalystėje, o keisti savo gyvenimą. Žemėje esą egzistuoja tūkstančiai milijonų virusų, bet žmonija sugebėjo su jais sugyventi. Europarlamentaras priminė, kaip buvo išrastas penicilinas, – esą būsimojo Didžiosios Britanijos premjero Winstono Churchillio tėvui gelbstint savo sūnų.

Iš tiesų peniciliną netyčia išrado britų mikrobiologas Alexanderis Flemingas, jis kartu su dviem kolegomis už tai buvo apdovanotas Nobelio premija. Istorija, esą A.Flemingas ar jo tėvas išgelbėjo W.Churchillį, jau seniai buvo paneigta.

Seimo narė paneigė platinanti vandenį

Po transliacijos „Facebook“ buvo išvardyta nemažai asmenų įvairiose Lietuvos vietose, kuriems paskambinus galima užsisakyti vandens. Tarp jų kaip platintoja Vilniuje buvo nurodyta Ieva Kačinskaitė-Urbonienė. Moteris tokiu pačiu vardu ir pavarde yra Seimo narė – kaip tik apie ją rašė teisingumo ministrė. Pačios parlamentarės pirmadienį telefonu nebuvo galima pasiekti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Kačinskaitė-Urbonienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Kačinskaitė-Urbonienė

Savo paskyroje „Facebook“ ji brūkštelėjo nuo ankstaus ryto sulaukianti skambučių ir iš pradžių esą net nesupratusi, kodėl. I. Kačinskaitė-Urbonienė taip pat paneigė platinanti vandenį.

„Skanų ir kokybišką mineralinį vandenį gėriau ir geriu, manau, kad vanduo tikrai dar niekam nepakenkė. Tačiau vandens neplatinu, kontaktai taip pat pakeisti. Kiekvienas privalo saugoti save ir kitus, laikytis visų karantino taisyklių, teisingai dėvėti kaukę, plautis rankas, vėdinti patalpas. Būkime sveiki!“

Nuotr. iš „Facebook“/Ieva Kačinskaitė-Urbonienė paneigė platinanti vandenį
Nuotr. iš „Facebook“/Ieva Kačinskaitė-Urbonienė paneigė platinanti vandenį

Beje, iš pradžių sąraše asmenys buvo nurodyti su pavardėmis, kai kurie – net su adresais, bet vėliau jame liko tik vardai ir telefonų numeriai.

Norint susisiekti su realizacijos skyriumi, buvo siūloma kreiptis bendrovės „Lamikara“ elektroniniu paštu. Tinklalapyje vaistai.lt išties nurodyta, kad bendrovė tokiu pavadinimu parduoda gazuotą ir negazuotą mineralinį vandenį „Vaiva“ 1,25 l ir 5 l buteliais. Jokios informacijos, kad jis turėtų ypatingų gydomųjų savybių, ypač reikalingų saugantis koronaviruso, nepateikta. Be to, tinklalapyje pažymėta, kad didmeninės vaistų prekybos įmonės jau keletą metų šio vandens nebetiekia.

Siūlo gydytis ir augalais, ir chemija

Europos Parlamento narys – ne pirmas, pasiūlęs ne medicininių ir mokslininkų nepatvirtintų būdų saugotis nuo COVID-19. Kadenciją baigiantis Jungtinių Valstijų prezidentas Donaltas Trumpas dar pavasarį siūlė gydytis balikliu, ištirti, ar šios ligos nebūtų galima išgydyti tiesiog sušvirkštus dezinfekcinio skysčio arba švitinant ultravioletiniais spinduliais, vėliau lygino infekciją su įprastu sezoniniu gripu.

Turkmėnistano prezidentas Gurbanguly Berdymuchamedovas prieš kelias dienas pareiškė, kad nuo koronaviruso gali padėti saldymedis.

Rudens viduryje V.Uspaskichas taip pat samprotavo, kad COVID-19 tėra paprastas gripas. „Nereikia gąsdinti. Tai (COVID-19 – red. past.) yra kaip gripas, visame pasaulyje dabar antroji banga. Praktiškai su nuliu mirčių, kam čia reikia gąsdinti kitus?“, – spalio vidury samprotavo jis.

COVID-19 ir sezoninis gripas neretai tapatinamos dėl kai kurių panašių simptomų – aukštos kūno temperatūros, šaltkrėčio. Vis dėlto abiejų ligų eiga ir jas sukeliantys virusai – skirtingi. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas abejones siekė išsklaidyti dar kovo pradžioje. „Šis virusas (SARS-CoV-2 – aut. past.) nėra SŪRS, MERS ar gripas. Tai unikalus virusas, turintis išskirtinius bruožus. Tiek COVID-19, tiek ir gripas sukelia kvėpavimo takų ligas ir plinta panašiu būdu. [...] Tačiau tarp šių ligų yra esminių skirtumų“, – tuomet sakė PSO generalinis direktorius.

V.Uspaskichas taip pat yra ne kartą pasakojęs, kad nugalėti ne tik nevaldomą veido tiką, bet ir piktybinį auglį jam padėjo kardinaliai pakeistas mąstymas ir gyvenimas. Televizijos TV3 laidoje „Pasaulis pagal moteris“ jis aiškino, esą pasveiko pradėjęs domėtis žemės dėsniais, kūno vibracijomis, pakeitęs gyvenimo filosofiją. Jis stengiasi visada eiti miegoti tam tikru laiku, nevalgo mėsos, nevartoja alkoholio ir net nesikeikia.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius