Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 05

Stumdosi kaimynystėje: žmonės neapsikenčia dulkių, įmonė beria kaltinimus atgal

Vilniaus pakraštyje Salininkuose gyvenantys žmonės tikina, kad kenčia nuo dulkių, kurios sausomis dienomis kyla iš šalimais įsikūrusios atliekų surinkimo ir perdirbimo gamyklos. Esą čia smulkinamos statybinės atliekos. Tačiau atsakingos institucijos pažeidimų čia yra radę mažai, o pati įmonė tvirtina patirianti asmeniškus puldinėjimus.
Statybinių atliekų rūšiavimo aikštelė Salininkuose, P.Žvirkos gatvėje
Statybinių atliekų rūšiavimo aikštelė Salininkuose, P.Žvirkos gatvėje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Skundžiasi dulkėmis

Salininkuose gyvenanti Inga M. 15min pasakojo kasdien per langą stebinti kitoje gatvės pusėje esančios įmonės „Atliekų rūšiavimo centras“ darbą. Gyvendama pirmame aukšte ji tvirtina matanti tik tvorą, tačiau kaimynai vis tiek neduoda jai ramybės – praverti langą savo bute moteris išdrįsta retai.

„Jie mums sako, kad jų veikla visiškai atitinka normas, nėra jokių pažeidimų. Bet mes gyvename 13-ame name, tiesiogiai prie jų, toks jausmas, ranka ištiesi – ir jų gamykla. Vieni kaimynai skundėsi triukšmu, aš to pasakyti negaliu, bet mes nebenorime langų atidaryti. Kai pas juos viskas smulkinama, agregatai dirba, trupinama, tai net skaudu langus valyti, nes mano darbas eina perniek. Visi langai apsinešę lyg miltukais kažkokiais. Kai dabar šlapia, palyja, nieko sakyti negaliu. Pagal instrukcijas jie turėtų laistyti savo atliekas, bet ten nieko tokio nevyksta“, – kalbėjo kaimynystėje gyvenanti Inga.

15min skaitytojo nuotr./Vaizdas į „Atliekų rūšiavimo centrą“ iš namo šalia
15min skaitytojo nuotr./Vaizdas į „Atliekų rūšiavimo centrą“ iš namo šalia

Sausomis dienomis, ypač šiltuoju metų laiku, iš teritorijos kitapus gatvės, anot gyventojų, kyla dulkių debesys. „Įstiklinome balkoną, išvaliau visus stiklus, o jau kitą dieną pati savimi nusistebėjau – nejaugi taip netikusiai valiau, kad per langus vėl matomas blankus vaizdas. Perbraukus pirštu visur lieka pėdsakai, tokie dulkėti mūsų langai“, – pasakojo Inga.

Įmonė veikia maždaug už 70–80 metrų nuo gyvenamojo namo, netoliese yra mokykla, vaikų darželis. Tame pačiame daugiabutyje, kaip ir Inga, gyvenantys kiti salininkiečiai tvirtina ir triukšmo prisiklausantys, tačiau jų skundai atsakingų institucijų atstovų neįtikina.

Įstiklinome balkoną, išvaliau visus stiklus, o jau kitą dieną pati savimi nusistebėjau – nejaugi taip netikusiai valiau, – sakė Inga.

Ginčai su kaimynine įmone Salininkų gyventojams jau kurį laiką įprasti. Vasarą 15min rašė apie tai, kad gyventojai piktinasi gyvenamojo rajono vidury esančia statybinių atliekų rūšiavimo aikštele, esą įmonė „Atliekų rūšiavimo centras“, kuri prižiūri aikštelę, nesilaiko reikalavimų.

Pati bendrovė tada tikino, kad skundai yra konkurentų puolimas. Aplinkosaugininkai šiokių tokių pažeidimų rado ir surašė protokolą, tačiau atliekų tvarkytojai toliau tikino, kad patikrinimais siekiama sužlugdyti įmonę.

Plačiau skaitykite čia: Statybinių atliekų rūšiavimo aikštelė kelia aistras Salininkuose: „Vyksta agresyvus puolimas“

Jaučiasi negirdimi

Praėjus beveik pusmečiui nesantaika niekur neišnyko. Gal tam tikra prasme dar paūmėjo, kadangi buvo viešinama Poveikio visuomenės sveikatai vertinimo ataskaita – šio susirinkimo metu ginčų irgi neišvengta.

Ingos teigimu, viešinti minėtą ataskaitą įmonė norėjo gruodžio 23-ąją – esą kas būtų ėjęs prieš pat Kalėdas, kai visi turi kitų rūpesčių. Vis dėlto tąkart buvo įsiklausyta į gyventojų nuomonę ir susirinkimas surengtas jau po Naujųjų.

„To susirinkimo pabaigoje dalis žmonių jau kilo iš savo vietų ir išėjo, nes atsakymai tokie... pasipūtę, ypač to žmogaus, kuris ataskaitą rengė, direktorius sėdėjo galvą nuleidęs ir kažką skaitė, kad nereikėtų į mus žiūrėti“, – kalbėjo Salininkų gyventoja.

Jos teigimu, didesnio susidomėjimo šios sostinės dalies gyventojų sulaukė tik prieš rinkimus, kai juos aplankė bent keli kandidatai į merus, „visi norėjo pliusiukus užsidėti“. Tačiau rinkimai baigėsi, o problemos liko.

„Daug kas uždavinėjo klausimus, tačiau juos nutraukdavo tikindami, kad nori pabaigti pristatymą. O tas pristatymas – tebuvo rodomos skaidrės, ir tiems, kurie iš toli nemato, tos skaidrės skaitomos. Mums to nereikia, ten viskas surašyta taip, kaip jiems naudinga ir kaip jiems reikia. Bet nuo klausimų buvo tiesiog išsisukinėjama“, – tikino Inga.

Anot moters, kitos verslo įmonės, įsikūrusios Salininkuose, atnešė naudos ir gyventojams – tarkim, sutvarkė aplinką, šaligatvius ir pan. O šiuo atveju naudos nesama jokios, net ir butą užsimanius parduoti jo vertė gerokai nusmuks vien dėl vaizdo per langus.

Siūliau tame angare geriau kitokią veiklą padaryti, pavyzdžiui, siuvimo cechą. Baigėsi tuo, kad sakė, jog jiems nenurodinėčiau, kokia veikla užsiimti, – sakė R.Nalivaikienė.

Gyventojai antrina ir Salininkų bendruomenės pirmininkė Ramutė Nalivaikienė. Jos teigimu, ši teritorija yra pramoninė, tačiau negalima pamiršti, kad tai yra senasis Salininkų dvaras su saugomu svirnu šalia, istoriniais gėlo vandens tvenkiniais. O vos už 20 metrų įrengta Salininkų vandenvietė, aprūpinanti vandeniu visą rajoną. Todėl visa tai gyventojų nuogąstavimus gerokai sustiprina.

„Jie mums sako, kad tai bus nepavojingos statybinės atliekos. Bet juk kai griauna, gali atsirasti visko – ir statinaičių su dažais, lakais, ir pan., o jie čionai viską surenka. Aš jiems sakiau, kad tokia veikla užsiimti senajame dvare, šalia mokyklos, daugiabučių, vaikų darželio lyg ir nedera. Siūliau tame angare geriau kitokią veiklą padaryti, pavyzdžiui, siuvimo cechą. Baigėsi tuo, kad sakė, jog jiems nenurodinėčiau, kokia veikla užsiimti. Aš juk nenurodau, tik siūlau, nes kitaip konfliktinės situacijos bus“, – kalbėjo bendruomenės pirmininkė.

Dulkės kilo ne tik įmonėje

Įmonės atstovai, paprašyti pakomentuoti ginčus su gyventojais, atsakė, kad situacija nuo vasaros nepasikeitė.

Klausiami apie dulkes, jie tikino apie šį skundą girdėję, tačiau prisiimti visos atsakomybės tikrai neketina: „2018–2019 m. visi žinome, kad Lietuvoje vyravo sausra ir pats rajonas (Salininkai) skendėjo dulkėse, nesutvarkyti kelkraščiai, kai kurie keliai ir kiemai, yra žvyrkelis. 2019 m. rudeniop buvo patvarkyta ir rekonstruota Vaikų g. Keista ir tikrai neobjektyvu kaltinti vien verslą, kad nuo mūsų veiklos yra keliamos dulkės. Taip, buvome gavę nusiskundimų dėl dulkėtumo ir mūsų įmonė ėmėsi priemonių dėl dulkėtumo sumažinimo, bet tai buvo birželio–liepos mėnesiais.

(...) Leidimą mūsų įmonė turi saugoti atliekas atviroje 0,36 ha aikštelėje. Statybinių atliekų smulkinimas vyksta pas mus viduje, ne lauke, procesų metu yra laistoma. Taip pat diegiame išmanią laistymo sistemą visoje teritorijoje.“

Keista ir tikrai neobjektyvu kaltinti vien verslą, kad nuo mūsų veiklos yra keliamos dulkės.

Anot bendrovės atstovų, viešinant Poveikio visuomenės sveikatai ataskaitą buvo pristatyti modeliavimai ir skaičiavimai, o į gyventojų nuomonę tikrai įsiklausoma: „Visi klausimai buvo atsakinėjami net paties atstovo, kuris ruošė visą taršos modeliavimą ir atliko skaičiavimus, aiškino gyventojams, kaip ir kokios laboratorijos buvo atlikusios tyrimus. Taip, į tokius klausimus ir nuomones „Jūs neturit čia būti, varykit kitur dirbti, įrenkite čia kazino, parkus ar siuvimo namus, arba kodėl skraido varnos Salininkuose“ tikrai neetiška mums būtų reaguoti. Lietuva yra tankiai apgyvendinta teritorija, ir kur verslas bebūtų, visur bus norinčių tą verslą iškeldinti, sužlugdyti.“

„Atliekų rūšiavimo centro“ atstovų teigimu, verslas ir gyventojai turi rasti sutarimą, tačiau esą bent kol kas gyventojai, dažnai – anonimiškai, rašo nepagrįstus skundus, „šmeižia įmonę visais įmanomais būdais, kad tik būtų patenkinti kai kurių asmenų egoistiniai principai“. Dėl dulkių gyventojams, kaip sako įmonė, buvo siūlyta atlikti tyrimus, tačiau susidomėjimo tuo nesulaukta.

Salininkų gyventojų nuotr./Statybinių atliekų rūšiavimo aikštelė Salininkuose, P.Žvirkos gatvėje (2019 m.)
Salininkų gyventojų nuotr./Statybinių atliekų rūšiavimo aikštelė Salininkuose, P.Žvirkos gatvėje (2019 m.)

„Kyla pagrįstos abejonės ir klausimas, kodėl išreiškiamas nepasitenkinimas, bet nesistengiama ieškoti bendrų sąlyčio taškų ir bendrų sprendinių. Tuo labiau, kad visas laboratorijas įmonė apmokėtų savomis lėšomis. Šiuo metu iš gyventojų esame gavę klausimų ir jie dabar yra atsakinėjami ataskaitą ruošusių specialistų, viskas vyksta realiu laiku, niekas nieko dar nepatvirtino. Poveikio visuomenės sveikatai vertinimo ataskaita yra dar derinama ir tik suderinus bus patvirtinta Visuomenės sveikatos centro“, – tvirtina įmonė.

Tyrė jau ne kartą

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai šia įmone Salininkuose domėjosi jau ne kartą. Kaip 15min informavo, NVSC Vilniaus departamentas yra atlikęs ne vieną tyrimą dėl įmonės „Atliekų rūšiavimo centras“ veiklos ir gyventojų skundų ja.

Dar 2018 metais buvo organizuoti laboratoriniai triukšmo matavimai pareiškėjų gyvenamojoje aplinkoje, juos atliko Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL).

„Matavimai atlikti siekiant įvertinti gyvenamųjų pastatų aplinkoje išmatuotų veiklos triukšmo lygių atitiktį didžiausiems leidžiamiems triukšmo ribiniams dydžiams, nustatytiems Lietuvos higienos norma „Triukšmo ribiniai dydžiai gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų aplinkoje“.

2019 m. vasarą atlikti tyrimai ir gavus skundą dėl dulkių, kurį pateikė Vilniaus Salininkų lopšelis-darželis.

NVSPL 2018 m. birželio mėn. atliktų laboratorinių matavimų duomenimis, gyvenamojoje aplinkoje prie gyvenamojo namo P.Žvirkos gatvėje, Vilniuje, tiek veikiant, tiek neveikiant statybinių atliekų rūšiavimo aikštelės triukšmo šaltiniams, ekvivalentinis garso slėgio lygis siekė 46–47 dBA, maksimalus – 60 dBA ir neviršijo leistinų lygių. Aplinkoje prie gyvenamojo namo, Vaikų gatvėje, Vilniuje, tiek veikiant, tiek neveikiant bendrovės triukšmo šaltiniams, ekvivalentinis garso slėgio lygis siekė 58–59 dBA, maksimalus – 64–68 dBA ir viršijo leistinus lygius“, – išvadas apie prieš pusantrų metų darytus tyrimus pateikė NVSC Vilniaus departamentas.

2019 m. vasarą atlikti tyrimai ir gavus skundą dėl dulkių, kurį pateikė Vilniaus Salininkų lopšelis-darželis. Jo patalpose ir teritorijoje buvo atlikti laboratoriniai oro taršos tyrimai „esant tinkamoms meteorologinėms sąlygoms, t. y. nesant kritulių, pučiant vėjui tiek nuo nagrinėjamo taršos šaltinio į nagrinėjamo objekto (Vilniaus Salininkų lopšelio-darželio) pusę, tiek priešingos krypties“.

Vienkartinės didžiausios leistinos cheminių medžiagų koncentracijos gyvenamosios ir visuomeninės paskirties pastatų patalpų ore nustatytos Lietuvos higienos normoje, tačiau ištyrus orą tiek nevėdintose, tiek išvėdintose darželio patalpose taršos neaptikta. „Taip pat dulkių koncentracija Vilniaus Salininkų lopšelio-darželio teritorijoje siekė mažiau tyrimo aptikimo ribos. Kvapų kontrolė nebuvo atliekama“, – teigė visuomenės sveikatos specialistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius