Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 18

Sukniubęs vyras Kaune nesulaukė pagalbos, nes jį saugojo šunys: kodėl pareigūnai nepanaudojo ginklo?

Sekmadienį Kauno senamiestyje vyko drama: staiga nuvirtus dviratininkui, jam niekas negalėjo suteikti pirmosios pagalbos. Priežastis – nukentėjusįjį saugojo agresyvūs šunys. Vyrui galiausiai buvo konstatuota mirtis. Visuomenėje kilo diskusija: kodėl niekas nesuskubo neutralizuoti gyvūnų? Ar policijos pareigūnai galėtų tokiais atvejais panaudoti tarnybinį ginklą?
Įvykis prie Kauno pilies: sukniubusį vyrą saugojo šunys
Įvykis prie Kauno pilies: sukniubusį vyrą saugojo šunys / „Kur stovi policija Kaune“ grupės nuotr.

Pirmasis apie įvykį prie Kauno pilies sekmadienį pranešė internetinis portalas „Kas vyksta Kaune“.

Įvykio liudininkai piktinosi, kaip niekas iš spec. tarnybų nesusitvarko su agresyviais gyvūnais ir neskuba sukniubusiam žmogui į pagalbą – tiek policijos pareigūnai, tiek atvykę paramedikai stebėjo padėtį per atstumą ir buvo tarsi bejėgiai.

„Mes buvom tuo metu, kai greitoji atvažiavo. Tai tikrai labai daug neabejingų žmonių, kurie reagavo, kvietė greitąją, bandė pagelbėt, bet šunys tikrai agresyvūs buvo ir nieko neprileido, vijo visus nuo to žmogaus lodami, o patys pribėgdami vis tam žmogui veidą laižė.

Baisu, kad pagalba važiavo lėtai. Ilgiau buvę žmonės sakė, kad daugiau nei 15 minučių laukė – Kauno centras, 15 minučių. Daugoka kažkaip, kai pranešta, jog guli žmogus be gyvybės ženklų... Ir atvažiavo be jokių švyturėlių, taip maždaug ramiuoju būdu...“, – socialiniuose tinkluose stebėjosi viena įvykių liudininkė.

Žmonės kėlė klausimą: nejau šuns gyvybė svarbiau už žmogaus?

Atvyko po 7 minučių

15min pasidomėjo, ar viskas šiuo atveju buvo atlikta teisingai. Kuri institucija turėjo imtis iniciatyvos sukontroliuojant situaciją ir kodėl policijos pareigūnai nepanaudojo ginklo?

Kaip dieną po įvykio 15min teigė Ilona Kajokaitė, Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) direktoriaus pavaduotoja medicinai, liepos 17 dieną 18 valandą 24 minutės Kauno miesto GMPS per Bendrąjį pagalbos centrą gautas iškvietimas, kad A.Jakšto gatvėje Kaune, prie Kauno pilies, guli apie 60-ties metų amžiaus vyras, jis be sąmonės, galimai be gyvybės požymių.

Kaip informavo pranešėjas, prieiti arčiau aplinkiniai negali, nes šalia sukniubusio asmens yra agresyvus šuo.

Apžiūrėti ir teikti pagalbą buvo neįmanoma.

Iškvietimo metu Bendrasis pagalbos centras aktyvavo policijos pareigūnus.

„GMP brigada atvyko į įvykio vietą 18 valandą 31 minutė. Šalia sukniubusio žmogaus buvo du šunys, kurie puldavo, bandant artintis prie gulinčio vyro. Net ir privažiavus GMP automobiliu maksimaliai arti (visi požymiai rodė, kad žmogų galimai ištiko mirtis) išlipti iš automobilio, apžiūrėti ir teikti pagalbą buvo neįmanoma. Mirtis konstatuota, kai prie nukentėjusiojo galima buvo prieiti – praėjus valandai nuo GMP atvykimo“, – įvykių eigą nupasakojo I.Kajokaitė.

Ji priminė, kad GMP dispečeris prašo aplinkinių teikti pagalbą iki GMP atvykimo tik esant saugiai aplinkai, o ir GMP sveikatos priežiūros specialistai teikia pagalbą tik esant saugiai aplinkai.

„Jei pavojus būti sužalotam gresia gelbėtojui (skambinančiajam ar GMP darbuotojui), kaip buvo šiuo atveju, aktyvuojamos problemą galinčios išspręsti tarnybos. Įvykio vietoje dirbo kelios tarnybos, kurių darbo nesame kompetentingi komentuoti“, – patikino Kauno miesto GMPS direktoriaus pavaduotoja medicinai.

Nešovė, nes buvo daug žmonių

Įvykio vietoje aktyvių veiksmų nesiėmė ne tik medikai, bet ir policijos pareigūnai.

Kaip rašoma Kauno apskrities policijos komentare 15min, liepos 17 dieną apie 18.25 valandą Kauno Jakšto gatvėje, viešoje vietoje, rastas 66-erių metų vyro kūnas be išorinių smurto požymių. Vyrą saugojo du nepririšti ir agresyviai nusiteikę šunys, kurie neleido artintis prie jo.

„Pareigūnai, atvykę į įvykio vietą, vertina, ar gali panaudoti specialiąsias priemones. Vakar pareigūnai nenaudojo specialiųjų priemonių, nes šalia įvykio vietos būriavosi daug žmonių, taip buvo siekiama išvengti dar didesnės šunų agresijos“, – kodėl nebuvo iššauti šūviai, paaiškino Kauno apskrities policija.

Kaip teigiama komentare, šunis per dvi valandas sugavo gyvūnų prieglaudos atstovai. Nuo jų niekas nenukentėjo.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas sukniubusio vyro mirties priežasčiai nustatyti.

Pareigūnai nenaudojo specialiųjų priemonių, nes šalia įvykio vietos būriavosi daug žmonių.

Ilgą laiką iki šiol bešeimininkių ir bepriežiūrių gyvūnų augintinių gaudymo, paėmimo iš gyventojų paslaugą Kaune teikė „Nuaras“, tačiau pastaruoju metu sutartis buvo sudaryta su kita įstaiga. Tiesa, šios atstovai į įvykio vietą, kaip paaiškėjo vėliau, nevyko.

Galėjo atvykti per 40-50 minučių

15min kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę. Klausta, kodėl laiku šioje istorijoje nesureagavo agresyviais šunimis galėjusios pasirūpinti pasamdytos įstaigos atstovai.

Kaip teigė Kauno miesto Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė, bešeimininkių ir bepriežiūrių gyvūnų augintinių gaudymo, paėmimo iš gyventojų paslaugą prieš keletą mėnesių Kauno mieste ėmė teikti VšĮ „Mindraja“ – laimėjo savivaldybės paskelbtą viešą konkursą, pasiūlę mažesnę paslaugų teikimo kainą.

„Mindraja“, tiesa, įsikūrusi ne Kaune, o prie Marijampolės.

Kaip pripažino R.Savickienė, dėl šio įvykio išties netrūksta įvairių spekuliacijų. Savivaldybės atstovė paaiškino, kad „Mindraja“ į pranešimus pagal sutartį privalo sureaguoti per 2 valandas.

„Mano žiniomis, policija „Mindrajai“ (dėl minimo įvykio sekmadienį – aut. past.) paskambino 18.58 valandą. Pranešė, kad yra numiręs vyras ir šalia jo – agresyvus šuo. Paprašė atvažiuoti paimti. Paslaugos teikėjas informavo, kad atvažiuos per 40-50 minučių. Policija tuomet pasakiusi: „Nevažiuokit, mums jūsų paslaugos nereikia“. Reikėtų policijos paklausti, kodėl ji atsisakė šios paslaugos. Kiek žinau, policija turbūt išsikvietė kažką kitą“, – teigė R.Savickienė.

Anot jos, per mėnesį „Mindraja“ iš Kauno paima po 12-15 šunų. Paimtus dvi savaites karantinuoja, jei neatsiranda šeimininkų – dovanoja. Utilizavimas numatytas tik išskirtiniais atvejais, pavyzdžiui, kai pagautas šuo yra stipriai sužalotas.

„Džiaugiamės paslaugos teikėju, nes dažnai jis beglobius ir bešeimininkius šunis padovanoja. Tvarkingai dirba, nusiskundimų nėra. Dirba savo darbą, yra profesionalai. Atstumas iki Kauno nėra tas, kurio jie neįvyktų per sutartyje nurodytas 2 valandas“, – patikino R.Savickienė.

Per mėnesį „Mindraja“ iš Kauno paima po 12-15 šunų.

Šiuo metu „Mindrajos“ žinioje yra 11 iš Kauno atvežtų šunų. Sutartį su šia įstaiga Kauno savivaldybė pasirašė trejiems metams.

Darbo dienomis „Mindraja“ reaguoja tiek į spec. tarnybų, tiek į piliečių pranešimus. Nedarbo dienomis ir naktimis pranešimai, kaip teigė R.Savickienė, priimami tik iš policijos.

Kreipėsi į tuos, kurie galėjo atvykti greičiau

Atsakydama į Kauno miesto savivaldybės atstovės komentarą, Kauno apskrities policija paaiškino, kad iš pradžių policijos pareigūnai kreipėsi į „Mindrają“, tačiau jiems neatsiliepus, buvo papildomai kreiptasi į „Penktą koją“.

Pastaroji įstaiga pasakė, kad į įvykio vietą atvyks per maždaug 30 minučių. Tuomet ir buvo atsisakyta „Mindrajos“ paslaugų, kurie būtų vykę ilgiau – apie 40-50 minučių, nes yra įsikūrę kitoje savivaldybėje.

„Šunys šiuo metu yra šunų prieglaudoje Kauno rajone“, – patikino Kauno apskrities policija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius