Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 26

Sunkiai valdoma situacija Kauno socializacijos centre: per pusmetį – 14 ikiteisminių tyrimų

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje dažnai minimos Kauno socializacijos centro „Saulutė“ problemos sulaukė ne tik visuomenės, bet ir skirtingų tarnybų dėmesio: prokurorai, policijos pareigūnai, švietimo atstovai ir vaiko teisių specialistai rinkosi prie apskrito stalo, siekdami išsiaiškinti esamų problemų priežastis ir užkirsti kelią naujoms negandoms. Tarnybos abejoja darbuotojų kompetencija.
Jauna mergina
Jauna mergina/ Asociatyvi nuotr. / Vida Press nuotr.

„Mano nuomone, grėsmės yra labai didelės – mergaičių vykdomi padegimai, turto gadinimai, pedagogų užpuolimai. Susidaro įspūdis, jog situacija yra nekontroliuojama, ugdytinių neveikia nei skatinimo, nei drausminimo būdai“, – Centro „Saulutė“ problemas įvardijo Žaliakalnio komisariato Veiklos skyriaus viršininkas Egidijus Plauska.

Nuo 2018 m. rugsėjo mėnesio iki šio mėnesio vidurio buvo registruoti 63 įvairaus pobūdžio pranešimai.

Kaip informuojama Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos pranešime spaudai, policijos atstovai pateikė ir problemas iliustruojančią informaciją. Jų turimais duomenimis, nuo 2018 m. rugsėjo mėnesio iki šio mėnesio vidurio buvo registruoti 63 įvairaus pobūdžio pranešimai ir pradėta 14 ikiteisminių tyrimų dėl Centro auklėtinių veiklos.

Sulaukė pasipriešinimo

Šiuo metu Centre „Saulutė“ gyvena ir mokosi vienuolika mergaičių, atvykusių iš skirtingų šalies miestų. Visos jos, anot Centro direktoriaus Adolfo Skališiaus, yra delinkventinio elgesio, tad siekiant atrasti veiksmingiausius auklėjimo metodus, teko imtis priemonių, kurios iššaukė neigiamą auklėtinių reakciją.

„Atėjau dirbti į Centrą su savo ankstesne praktika. Uždraudžiau darbuotojams parūpinti mergaitėms cigarečių. Priminiau, kad pamokos prasideda nuo 9 val., o ne tuomet, kada išsimiegama. Pradėjau domėtis popamokiniu auklėtinių užimtumu. Dėl šių dalykų atsirado jų pasipriešinimas“, – sudėtingą situaciją, nuo rugsėjo mėnesio pradėjus vadovauti centrui, nupasakojo jo vadovas.

Direktoriaus teigimu, darbuotojai stengiasi dėl auklėtinių gerovės – neseniai įrengė virtuvėlę, siekiant ugdyti mergaičių maisto gaminimo įgūdžius, nuolatos organizuoja įdomius susitikimus su įvairių organizacijų atstovais, priima savanorius, kurie moko vizažo, kaniterapijos, šokių ir pan. užsiėmimų.

Tarnybos abejoja darbuotojų kompetencija

Anot Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos Andželikos Vežbavičiūtės, problemos gali slypėti ne vien centro auklėtinių elgesyje dėl paaugliško noro pamaištauti ar nesusiformavusių vertybinių nuostatų šeimoje, bet ir dėl galimai darbuotojų kompetencijos trūkumo dirbti su tokiais jaunuoliais. Svarstydama A.Vežbavičiūtė kėlė klausimą: „Ar darbuotojai yra pajėgūs tinkamai vykdyti savo funkcijas?“

„Esate ypatingos svarbos socializacijos centras, bet mes pasigendame profesionalų, kurie žino, su kokiais vaikai jie atėjo dirbti ir turi noro bei gebėjimų su jais dirbti“, – kalbėjo A.Vežbavičiūtė.

Jai pritarė tiek policijos pareigūnai, tiek prokurorai. Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros 4-ojo skyriaus vyriausioji prokurorė Daiva Brudnienė pačios prokuratūros inicijuotame susitikime ragino visus susirinkusiuosius sudaryti aiškų veiksmų planą, kuris padėtų sumažinti centre vykstančių pažeidimų skaičių ir pagerintų tiek auklėtinių savijautą, tiek specialistų darbo kokybę.

Tarnybų atstovai sutarė, jog teiks centrui reikalingą tarpinstitucinę pagalbą: konsultuos darbuotojus teisiniais klausimai, organizuos susitikimus su auklėtinėmis, vykdys bendras veiklas.

Susitikime dalyvavęs Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento Mokyklų veiklos skyriaus vyriausiasis specialistas Petras Navickas patikino, jog lig šiol teikta pagalba centrui bus dar intensyvesnė, paremta konkrečiais pasiūlymais, kurie leistų pagerinti dabartinę situaciją ir judėti į priekį.

„Mūsų misija – vaiko balsas, tad vyksime į Centrą pasikalbėti su mergaitėmis, jas išklausysime, stengsimės išsiaiškinti jų poreikius. Ne gąsdinimai yra veiksmingi, o turime išnaudoti savo pedagoginius resursus ir tik tik tuomet galvoti apie kraštutines priemones vaikų auklėjimui, jų elgesio koregavimui“, – teigė A.Vežbavičiūtė.

Kauno vaikų socializacijos centras „Saulutė“ yra vienas iš trijų vaikų socializacijos centrų Lietuvoje. Centras yra bendrojo ugdymo mokykla, vykdanti vaiko vidutinę priežiūrą, pagrindinio, neformaliojo švietimo programas.

Centro veiklos tikslas – vykdyti vaiko vidutinės priežiūros priemonių įgyvendinimą, sudaryti sąlygas kokybiškam vaikų, kurie turi elgesio sutrikimų, ugdymui ir socializacijai, suteikiant galimybes mokytis pagal gebėjimus, plėtoti dvasines, intelektualines ir fizines asmens galias, būtinas sėkmingai vaiko integracijai į visuomenę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius