-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 15

Suvaržyti karantino: vieni širsta dėl pirkėjų spūsčių, kiti žygiuoja į miškus

Piktindamiesi karantino ribojimais, žmonės nesibodi tyčiotis iš aukščiausių valstybės pareigūnų ir į jų lūpas įdėti žodžius, kurių šie nesakė, net neatitinkančius oficialių sprendimų. Interneto komentatoriai pyksta, kad tėvų būstas ar miškas tapo didesniais COVID-19 židiniais už prekybos centrus, todėl važiuoti į juos uždrausta. Vyriausybė lankytis gamtoje neuždraudė – ten galima praleisti kad ir visą dieną, bet tik su kartu gyvenančiais žmonėmis arba ne daugiau kaip dviem skirtingų namų ūkių atstovams. Tiesa, laikantis ir visų kitų saugumo reikalavimų.
Žiemiškų linksmybių popietė Vilniuje
Žiemiškų linksmybių popietė Vilniuje / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Internete jau keletą dienų klajoja premjerės Ingridos Šimonytės nuotrauka su sarkastišku prierašu:

„Jūs esate saugūs tik Maksimose! Draudžiama išvykti iš miesto į miškus, parkus ar prie ežero, nes ten jūsų tyko MIRTINAS virusas!“.

Vyriausybės vadovė nuotraukoje buvo užfiksuota akimirką, kai energingai (taip galima spėti iš pakeltos rankos) ir galbūt kiek pyktelėjusi kalbėjo kažkokiame posėdyje (nes greta matyti sėdinčių kitų žmonių). Be to, regis, nuotrauka mažiausiai kelerių metų senumo.

Ji pažymėta vienos paslėptų sąmokslų ieškančios, bet jau seniai neaktyvios „Facebook“ grupės ženklu (trikampyje nupiešta akimi, kurią galima rasti ant JAV dolerio banknoto).

Nuotr. iš „Facebook“/Premjerei Ingridai Šimonytei į lūpas buvo įdėti jos nepasakyti žodžiai
Nuotr. iš „Facebook“/Premjerei Ingridai Šimonytei į lūpas buvo įdėti jos nepasakyti žodžiai

Užuot burbėjus siūlė pasavanoriauti

Paieškos sistema „Google“ neranda nė vieno straipsnio, posėdžio stenogramos ar pranešimo spaudai, kuriame premjerė I.Šimonytė būtų cituojama taip pasakiusi.

Minėta nuotrauka pasidalijęs Nidos gyventojas nurodė, kad citata nėra autentiška:

„Kažkas atsiuntė tokią nuotrauką su, aišku, ne nuotraukos autorės (herojės – red. past.) išsakytu tekstu“.

Toliau jis piktinasi prekybos centre pamatytu vaizdu:

„Tiesiog absurdas, kai žmonės negali nueiti mieste pasitaisyti pas batsiuvį batų, nes jam negalima dirbti, negalima apsikirpti ar apsilankyti kokioje sodininkų parduotuvėlėje, o „Akropolyje“ – pilna žmonių.

„Maximoje“ tiesiog žmogus prie žmogaus, optikos, arbatų, gėrimų parduotuvėlės atidarytos, čia viskas galima! Kad sūnus ar dukra aplankys savo tėvus – pavojus! Lai juos lanko socialiniai darbuotojai, kurie per vieną dieną aplanko 5–6 ar panašiai klientų, o keliuose vargsta šimtai pareigūnų, savanorių, kad kas nenuvažiuotų į pajūrį, paežerę ar į mišką tyru oru pakvėpuoti!“

Nidiškis sulaukė didžiulio palaikymo. 3,6 tūkst. žmonių vienaip ar kitaip sureagavo į įrašą, juo pasidalyta net 4,6 tūkst. kartų.

Didžiumoje iš maždaug 750 komentarų žmonės vyrui pritarė.

Komentatoriai pasakojo prekybos centruose taip pat matę ilgiausias eiles, ironizavo, kad jie tapo giminių susitikimo vieta, užjautė pavojingomis sąlygomis dirbančias pardavėjas, piktinosi, esą karantino ribojimais norima sužlugdyti smulkiuosius verslus.

Kai kurie nevengė atvirai ir necenzūriniais žodžiais įžeidinėti I.Šimonytę, net ragino imtis smurto prieš ją.

Tiesa, nemaža dalis komentatorių ragino eiti pasivaikščioti į mišką, o ne į prekybos centrą, dar geriau – savanoriauti ligoninėse, dėl žmonių gausos pateikti oficialų skundą, o ne išsilieti „Facebook“ ar „kurstyti emocijas su piktos I.Šimonytės nuotrauka“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Santarų klinikų priėmimo skyrius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Santarų klinikų priėmimo skyrius

Jie pabrėžė, jog maisto parduotuvėms, parduotuvėlėms ir kioskeliams leidžiama dirbti, kad būtų galima įsigyti maisto, daugelis smulkių verslų paslaugas teikia ar prekes parduoda internetu.

Jie aiškino, kam reikia dabar taikomų draudimų, priminė, kad Vyriausybė ilgai leido visiems dirbti, tad Lietuva atsidūrė sergamumo ir mirtingumo statistikos viršuje.

Vienos komentatorės žodžiais, Airijoje galioja tokie patys draudimai – „mes jau daugiau nei pusę metų iš savo miesto negalim niekur išvykti“.

Šiemet miškais jau nužygiavo 150 km

Prieš mėnesį į pirmą posėdį susirinkusi naujoji Vyriausybė karantiną pratęsė iki sausio 31 dienos ir dar labiau sugriežtino ribojimus.

Buvo nutarta riboti išvykimą už savo gyvenamosios vietos ribų, drausti keliauti į kitas savivaldybes (su tam tikromis išimtimis), kontaktus tarp šeimų ir teikti kontaktines paslaugas, uždrausti parduotuvių, išskyrus maisto prekių, veterinarijos, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių, veiklą.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Blokpostas Panevėžyje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Blokpostas Panevėžyje

Priešingai nei prirašyta prie I.Šimonytės nuotraukos, keliauti į mišką, parką ar prie ežero nebuvo uždrausta.

Leidžiama palikti gyvenamąją vietą pasivaikščioti atvirose vietose ne daugiau kaip vienos šeimos ar vieno namų ūkio nariams. Vėliau patikslinta, kad lauke susitikti gali ir du drauge negyvenantys žmonės.

Tiesa, tie miškai ir ežerai turi būti gyvenamosios vietos savivaldybės teritorijoje.

Tai aktyviai išnaudoja vilnietė Giedrė Katinienė. „Negaliu be gamtos“, – prisipažino ji.

Nuotr. iš asmeninio albumo/Giedrė Katinienė
Nuotr. iš asmeninio albumo/Giedrė Katinienė

Ir anksčiau aktyviai dalyvavusi pėsčiųjų žygiuose ar šiaip vaikščiojusi savo malonumui, pernai ji įveikė tiek, kad eidama pasieniu būtų apėjusi Lietuvą ir dar nemažą gabalą nubridusi Baltijos jūra.

Karantinas ir žiemos šaltukas moteriai nebuvo priežastis užsidaryti namie:

„Niekas nedraudžia eiti į miškus. Aš laikausi nurodymų ir tai darau neperžengdama savivaldybės ribų. Vaikštau tikrai labai daug. Per praeitus metus nuėjau 1 700 km, šiemet – jau 124 km.“

Vaikštau tikrai labai daug. Per praeitus metus nuėjau 1 700 km, šiemet – jau 124 km.

Tuomet ji dar tik ruošėsi į Sausio 13-osios žygį – daugiau nei 30 km ilgio.

„Kažkaip paminėti reikia. O ir galvą pravėdinti sveika“, – šyptelėjo pašnekovė.

„Kai neribojo judėjimo tarp savivaldybių, buvo kiek geriau. Toliau nuo Vilniaus miškuose mažiau žmonių. Bet visada yra išeitis – atsikeli anksčiau ir eini pasivaikščioti, kol masė išeina į lauką, jau kokius 20 km ir būnu suvaikščiojusi. Einant per pietus, miškuose Vilniaus miesto ribose tikrai daug žmonių“, – portalui 15min pasakojo G.Katinienė.

Ragina laikytis reikalavimų

Beje, panašu, kad kai kuriems net atvirose erdvėse sunku laikytis reikalavimų dėl atstumo ir nesibūriavimo.

Žiemos linksmybių išsiilgę žmonės savaitgalį pamiršo karantino reikalavimus ir puolė džiaugtis ilgai lauktu sniegu.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Žiemiškų linksmybių popietė Vilniuje
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Žiemiškų linksmybių popietė Vilniuje

Tačiau policija perspėjo įdėmiai stebinti žmonių elgesį.

Vien per šeštadienį dėl karantino pažeidimų pradėta 341 administracinė teisena.

Vien per šeštadienį dėl karantino pažeidimų pradėta 341 administracinė teisena.

Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad lauke laiką leidžiantys žmonės turėtų nepamiršti apie saugų elgesį – draudimą būriuotis, išlaikyti saugų bent 2 metrų atstumą nuo kitų žmonių, apsauginių veidą ir burną dengiančių kaukių dėvėjimą ir kitas apsaugines priemones.

Pažymima, kad nesilaikant to, užsikrėsti koronavirusu galima ir būnant lauke, atvirose erdvėse.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius