Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 11

Manto Kvedaravičiaus sužadėtinė: jis buvo kankinamas, įtariamieji žinomi

Mariupolyje nužudyto Lietuvos kino režisieriaus Manto Kvedaravičiaus sužadėtinė sako, kad sužalojimai ant jo kūno liudija kankinimus – sulaužytos kojos, matyti žaizda, panaši į nudegimą. Ukrainietė Hanna Bilobrova interviu 15min sakė turinti informacijos, kas gali būti atsakingas, ir prašo, kad Lietuvos teisėsauga iškeltų atskirą bylą, užuot tyrusi šį epizodą bendrame ikiteisminiame tyrime dėl Rusijos karo nusikaltimų Ukrainoje.
Kino kūrėjas, antropologas ir archeologas Mantas Kvedaravičius
Kino kūrėjas, antropologas ir archeologas Mantas Kvedaravičius / Vidmanto Balkūno nuotr.

Moteris sakė, kad radus kūną nustebino kelios aplinkybės – drabužiai buvo nepažeisti, šalia nebuvo kraujo.

„Radusi apžiūrėjau kūną ir pastebėjau, kad jis turi šautinę žaizdą, tačiau drabužiai yra visiškai sveiki. Labai keista, kad ant žemės nebuvo kraujo. Keista dar ir tai, jog mes nuolat treniravomės, kad jeigu krenta sviedinys, mes krentam ant žemės, rankomis dengiamės ausis. O jis gulėjo tokioje pozoje lyg būtų bėgęs ir nukritęs“, – 15min pasakojo M.Kvedaravičiaus kūną aptikusi ir į Lietuvą parvežusi H.Bilobrova.

Radusi apžiūrėjau kūną ir pastebėjau, kad jis turi šautinę žaizdą, tačiau drabužiai yra visiškai sveiki. Labai keista, kad ant žemės nebuvo kraujo.

Vėliau sužadėtinė sužinojo, kad abi žuvusiojo kojos buvo sulaužytos, tačiau ant kelnių nesimatė jokių žymių. Mariupolio gatvėje po penkių dienų paieškos suradusi ir atgavusi mylimojo kūną ji pastebėjo, kad trūksta kai kurių drabužių. Ji spėja, kad jos sužadėtinis buvo kankinamas nuogas. „Tačiau labiausiai neįtikėtina, kad jį po to aprengė. Aš jį atgavau nesugadintais ir neperšautais rūbais“, – svarstė moteris.

Dabar didžiausias Hannos Bilobrovos noras yra, kad Mariupolyje nukankinto ir nušauto Manto Kvedaravičiaus byla būtų tiriama ne kaip vienas iš epizodų bendrame ikiteisminiame tyrime dėl Rusijos karo nusikaltimų Ukrainoje, o išskirta į atskirą baudžiamąją bylą.

Aš noriu, kad būtų atskirai iškelta baudžiamoji byla dėl Manto žūties. Nes jį žiauriai nužudė.

Hanna sako, kad ji turi informacijos, kas dalyvavo pagrobiant M.Kvedaravičių, ir žino, kas yra už tai atsakingas. „Aš noriu, kad būtų atskirai iškelta baudžiamoji byla dėl Manto žūties. Nes jį žiauriai nužudė – jam sulaužė kojas, ant peties, nedrįsiu tvirtinti, bet panašu į nudeginimą. Matyti, kad jį kankino“, – 15min žurnalistui teigė ukrainietė.

Hanna yra tikra, kad kaltieji vieną dieną sulauks atpildo: „Aš manau, kad net ir po 20 metų, kai karas, duok Dieve, kada nors pasibaigs, kaltininkai sulauks atpildo. Žinoma, kad dabar niekas ten nevažiuos sulaikyti. Tačiau karas yra laikinas dalykas, o tų žmonių vardai ir pavardės yra“, – vylėsi teisingumo besitikinti M.Kvedaravičiaus sužadėtinė Hanna Bilobrova.

15min primena, kad režisierius Mantas Kvedaravičius kovo 27-ąją Mariupolyje buvo pagrobtas ir įkalintas rusų okupantų karių, o balandžio 1-ąją jo kūną vienoje iš miesto gatvių aptiko sužadėtinė Hanna Bilobrova.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė interviu 15min praėjusią savaitę sakė, kad šiuo metu prie Lietuvos Generalinės prokuratūros atliekamo tyrimo yra prijungtas ir tyrimas dėl Mariupolyje žuvusio režisieriaus Manto Kvedaravičiaus mirties. Jis, prokuratūros turimais duomenimis, – kol kas vienintelis lietuvis, kurio gyvybę nusinešė karas Ukrainoje.

„Režisieriaus Manto Kvedaravičiaus kūnas yra pargabentas į Lietuvą, kur šiuo metu yra atliekamas teismo medicinos tyrimas. Išvadų kol kas neturime ir žinome, kad greitai jų ir nesulauksime, nes tai yra sudėtingas tyrimas. Duomenų, kad būtų nukentėję daugiau lietuvių ar būtų sugadintas jų turtas, kol kas neturime“, – 15min sakė generalinė prokurorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius