Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2022 11 08

Šv. Florijono skveras Vilniaus centre – lyg sąvartynas: aikštelę pasidarė kelininkai

Vilniaus Naujamiestyje žalių erdvių tarp gyvenamųjų kvartalų nėra tiek daug, kaip norėtųsi bent daliai šio rajono gyventojų. Todėl kiekvienas naujas skveras pasitinkamas entuziastingai. Taip buvo ir su Šv. Florijono vardu pavadintu, tarp Mortos ir Algirdo gatvių. Tačiau šiuo metu tos vietos žalia erdve ar skveru nepavadinsi, greičiau – statybine aikštele. Vilniaus savivaldybė tikina, kad dar kelios savaitės ir skveras bus, koks buvęs.
Vieta, kur turėtų būti Šv. Florijono skveras
Vieta, kur turėtų būti Šv. Florijono skveras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Žadėjo takus, suoliukus ir apšvietimą

Apie tai, kad skveras šalia Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos sostinės tarybos sprendimu pavadintas Šv. Florijono vardu, savivaldybė pranešė dar 2020 metų vasarį.

„Iki šiol oficialaus vardo neturėjusį skverą (tarp Mortos ir T. Ševčenkos gatvių) pavadinti Šv. Florijono vardu pasiūlė Vilniaus apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdybos Vidaus tarnybos pulkininkas leitenantas Evaldas Tamašauskas.

Viduramžiais Šv. Florijonas buvo paskelbtas šventuoju, žmonių gelbėtoju nuo stichinių nelaimių ir gaisrų. Lietuvoje nuo seno tikima, kad Šv. Florijonas saugo nuo gaisrų. Gegužės 4 diena – ugniagesių ir gelbėtojų profesinė šventė. (...)

Šiuo metu savivaldybės Vyriausiojo miesto architekto skyrius rengia skvero sutvarkymo projektinius pasiūlymus. Ateityje planuojama 0,5 ha skvero teritorijoje įrengti pėsčiųjų takus, įvairaus amžiaus grupėms pritaikytus aktyvaus laisvalaikio įrenginius, ramaus poilsio erdves, suoliukus, apšvietimą ir naujai kuriamai žaliajai erdvei tinkančius želdinius“, – teigė Vilniaus savivaldybė pranešime spaudai.

Tačiau šiuo metu skveras net neprimena tos vizijos, apie kurią kalbėta.

Pavadino sąvartynu

„Prieš kelerius metus Vilniaus miesto savivaldybė skambiai paskelbė apie Šv. Florijono skvero įrengimą žaliame plote tarp Mortos ir Algirdo g. Naujamiestyje. Tačiau faktiškai ta vieta jau keleri metai paversta savivaldybės įmonės „Grinda“ sąvartynu.

Jokie darbai aplink nevyksta, tačiau „Grinda“ yra ten suvežusi savo šiukšles, rakandus, statybines atliekas, kai kurie „Grindos“ darbuotojai įsigudrino buvusiam žaliam plote pasidaryti nemokamą parkingą savo automobiliams (gi aplink vien raudonos ir geltonos zonos, tai kam mokėti).

Sklypas nuosavybės teise, jei neklystu, priklauso valstybei. Žemės sklypas turi savo paskirtį – vėlgi ten buvo numatytas skveras. Taigi nėra aišku – kokiu pagrindu valstybės valdomam sklype galima padaryti sąvartyną?“ – laiške Vilniaus merui, kitiems savivaldybės darbuotojams, bendrovei „Grinda“ rašė vilnietis Paulius.

Jis kėlė klausimus ir dėl to, ar gali būti, kad žemės naudojimo paskirtis buvusi pakeista, kokiu pagrindu sklypas buvęs perduotas „Grindai“, ar vyko žemės nuomos konkursas.

„Galbūt aš kaip fizinis asmuo irgi norėjau dalyvauti ir laikyti savo daiktus ar galbūt įrengti parkavimo aikštelę. Jeigu nebuvo konkurso, kodėl neatlygintinai kažkokiai įmonei suteikiami sklypai? Kodėl nėra nustatomos jo naudojimo taisyklės? Ar tai normalu, kad iš esmės Vilniaus centre yra padaromos kažkokios įmonės sąvartynas?“ – piktinosi Paulius.

Paklaustas, kiek laiko jis stebi tokią padėti Šv. Florijono skvere, Paulius 15min teigė tikslaus laiko neįvardinsiąs, tačiau esą „šita epopėja su tos teritorijos darkymu tęsiasi metus ar dvejus“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vieta, kur turėtų būti Šv. Florijono skveras
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vieta, kur turėtų būti Šv. Florijono skveras

Skveras ir anksčiau nebuvo idealiai tvarkingas, kadangi čia vyko šilumos tinklų rekonstrukcijos darbai. Vis dėlto „Vilniaus šilumos tinklai“, pabaigę rekonstrukciją, skverą sutvarkė ir atsėjo žolę.

„Tačiau nuo maždaug 2022 m. gegužės mėn. ant naujos dygstančios žolės vėl atsirado visokia technika, visokie daiktai, kol galiausiai viskas pavirto tuo, kas yra dabar.

Galbūt tam tikrą „Grindos“ naudojimosi laikotarpį galima pateisinti T.Ševčenkos gatvės remontu, tačiau šie darbai jau seniai, bent keli mėnesiai, yra užbaigti. Taigi jokio objektyvaus poreikio „Grindai“ naudotis skveru nėra, nors ir suprantu, kad patogu sumesti savo nenaudojamus daiktus. Na bet ar tikrai tokia situacija yra normali ir toleruotina“, – kalbėjo Naujamiesčio gyventojas.

Šita epopėja su tos teritorijos darkymu tęsiasi metus ar dvejus.

Baigs gatvės rekonstrukciją ir sutvarkys

Tačiau Vilniaus miesto savivaldybė sako, kad nėra taip, jog aplink skverą niekas nevyksta, o jis tik stovi apkrautas statybinėmis medžiagomis ar, kaip sako gyventojas, šiukšlėmis.

Ir išties – bent jau pirmadienio popietę, kai ten lankėsi 15min fotografas, darbas skvere vyko. „Grindos“ darbuotojai ekskavatoriumi kasė gruntą ir jį krovė į sunkvežimį.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vieta, kur turėtų būti Šv. Florijono skveras
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vieta, kur turėtų būti Šv. Florijono skveras

„Šiuo metu „Grinda“ atlieka T.Ševčenkos gatvės remontą, kurio metu naudojamas statybines medžiagas laikinai sandėliuoja Šv. Florijono skvere. T.Ševčenkos g. remonto 3 etapą numatoma užbaigti iki lapkričio 15 d. Užbaigusi darbus, „Grinda“ sandėliuojamų medžiagų likutį išveš ir atstatys pažeistas dangas“, – taip situaciją komentavo Vilniaus savivaldybė, žadėdama, kad netrukus skveras bus kaip buvęs.

Esą paskutiniai darbai tvarkant miesto gatvių infrastruktūrą visada yra aplinkos sutvarkymas, kuriam pasiliekama laiko. Tačiau galbūt kaip tik dėl to ir atrodo, jog projektas jau baigtas, o skveras vis dar primena statybos aikštelę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius