-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 25

Šv. Kristoforo statulėlės – Vilniui nusipelniusiųjų rankose: apdovanoti Airinė Palšytė, Ignas Staškevičius, Mūza Rubackytė

20-oji Šv. Kristoforo statulėlių įteikimo ceremonija peršoko kalėdinių švenčių laiką ir surengta Vilniaus gimtadienio proga. Svarbiausi sostinės apdovanojimai tradiciškai atsidūrė tų rankose, kurie miestui nusipelnė – konkrečiais projektais Vilniuje ar garsinant jo vardą visame pasaulyje.
Remigijus Šimašius, Airinė Palšytė ir Linas Kvedaravičius
Šv. Kristoforo statulėlių įteikimas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

2018-ųjų metų ceremonija ypatinga jau tuo, kad surengta ne Kalėdų išvakarėse, kaip buvo įprasta iki šiol, o sausio 25-ąją, kai Vilnius mini savo gimtadienį – prieš 695 metus savo laiške Vilnių paminėjo Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas.

Merui apdovanojimas – už šypseną

Vakaro vedėjas Rolandas Kazlas sveikindamas Šv. Kristoforo statulėlių laureatus ir ceremonijos svečius pabrėžė, kad apdovanojimo nusipelnė ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius, vien jau už tai, kad yra labiausiai pasaulyje besišypsantis meras. Juoko bangoms besiritant per salę ta pačia nata savo sveikinimo kalbą pradėjo ir meras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šv. Kristoforo statulėlių įteikimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šv. Kristoforo statulėlių įteikimas

R.Šimašiaus teigimu, Vilnius turi ypatingą gimtadienį, kurio gali tik pavydėti kiti pasaulio miestai, ką jis išgirdęs ir iš Rygos atstovų, kai Vilniuje buvo atidarinėjama paroda, kurioje eksponuojamas iš Latvijos sostinės atvežtas Gedimino laiškas. „Jeigu šiandien reikėtų papildyti Gedimino laišką, tai tik reikėtų prie batsiuvių ir kurpių pridėti biotechnologus ir IT specialistus“, – sakė meras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gedimino laiškas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gedimino laiškas

O šventas Kristoforas, mero teigimu, yra šventasis ir rytų, ir vakarų krikščionims, tai stiprus žmogus, nešantis sunkią naštą.

2016 metų šv. Kristoforo apdovanojimo laureatas prof. Algirdas Utkus, kurio pareigų sąrašas išties ilgas: Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanas, Žmogaus ir medicininės genetikos katedros vedėjas, profesorius, Santariškių klinikų Medicininio genetikos centro vadovas, prisipažino – ši statulėlė jam svarbi. Tačiau tie darbai, kurie buvo dirbami iki apdovanojimo, vykdomi ir toliau. „Bet kuris nominantas atsidėjęs ir toliau dirbs savo darbą“, – pabrėžė A.Utkus.

Statulėlė šuolininkei į aukštį

Už nuopelnus sportui šiemet Vilnius apdovanojo sportinių aukštumų pasaulinėse arenose pasiekusią šuolininkę į aukštį, 2017 metais Lietuvos geriausia lengvaatletę Airinę Palšytę. Jai statulėlę įteikė Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius, pastebėjęs, kad laureatė galėtų peršokti jį, o merą – tai tikrai.

„Negalėčiau pasakyti, kodėl man tokie sėkmingi būtent šie metai. Gal ir neturime tokių gerų sąlygų, tačiau džiaugiuosi pasiektais rezultatais. (...) Buvo pasakyta, kad susirenku viską, tačiau norėčiau kai ką pasilikti ir ateičiai“, – nuo scenos šypsojosi A.Palšytė.

R.Kazlas teigė, kad prieš šią sportininkę galįs atsiklaupti, ką ir padarė, o tuomet pridūrė – „Dabar mane galite peržengti, nereikės peršokti“.

Už kultūrą naktyje

Už iniciatyvas, keičiančias miesto veidą, Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė Šv. Kristoforo statulėlę įteikė kultūros ir meno festivalio „Kultūros naktis“ iniciatorei ir ilgametei organizatorei Dainai Urbanavičienei.

„Kultūra, kultūriniai renginiai miestą daro linksmesnį, gražesnį. Šia prasme Vilniuje tikrai yra visko daug. Bet prieš kurį laiką viena gabi kultūros vadybininkė pakvietė mus į išskirtinį renginį, kuris vyksta jau vienuolika metų. Ir be jo aš jau negaliu įsivaizduoti Vilniaus. Kalbu apie „Kultūros naktį“, kuri tikrai miestą puošia“, – sakė V.Ramaškienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vida Ramaškienė ir Daina Urbanavičienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vida Ramaškienė ir Daina Urbanavičienė

„Man labai svarbus Vilniaus miesto įvertinimas, kurio tikrai nesitikėjau. Nes dirbdamas visuomeninį darbą įvertinimo nesitiki. (...) Šis apdovanojimas yra puiki paskata dirbti toliau“, – dėkodama už statulėlę kalbėjo D.Urbanavičienė.

Spėliojo, už ką yra įvertintas

Apdovanojimą už verslo nuopelnus miestui šiemet gavo Ignas Staškevičius. Statulėlę jam įteikė bendrovės „Media Bitės“ direktorius Tomas Balžekas. Žymus verslininkas I.Staškevičius žinomas ir kaip VšĮ „Tarptautinis maratonas“ įkūrėjas, aktyvus maratono propaguotojas bei maratonų bėgikas.

„Man didelė šventė dalyvauti atsiimant tokį apdovanojimą. (...) Teko man prisidėti prie daugelio verslų, nors nei vieno nesukūriau pats vienas. Tai galvojau, už kurį čia verslą esu apdovanojamas. Turbūt ne už „Akropolį“, ne už „Sofoklį“, nes tai ne verslas. Tai turbūt už „Barborą“, kurio vairuotojai tokie paslaugūs“, – kalbėjo nuo scenos I.Staškevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ignas Staškevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ignas Staškevičius

Už kūdikių sveikatą

Už nuopelnus sveikatos apsaugai svarbiausiu Vilniaus miesto apdovanojimu įvertinta prof. dr. Nijolė Drazdienė. Statulėlę ji gavo iš pernai metų laureato prof. Algirdo Utkaus. Profesorė įvertinta už indėlį tobulinant Lietuvos naujagimių ir vaikų sveikatos priežiūros sistemą, mažinant naujagimių ir kūdikių sergamumą, mirtingumą.

A.Utkaus įsitikinimu, kad jeigu kūdikiai galėtų pasirinkti, su kokiu mediku ateiti į šį pasaulį, jis rinktųsi būtent N.Drazdienę. Jis taip pat prisiminė, kad N.Drazdienė buvo jo mokytoja, tad visos vyriškosios studentijos vardu galįs padėkoti už pamokas jauniems vyrams, kaip paimti kūdikį ir jį pervystyti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./R.Šimašius ir Nijolė Drazdienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./R.Šimašius ir Nijolė Drazdienė

„Didžiulė garbė priimti Šv. Kristoforo statulėlę Vilniaus miesto gimtadienio proga. Tai yra labai simboliška. Priimdama šią statulėlę noriu ja dalintis su visais savo kolegomis, džiaugiuosi, kad buvo įvertinti naujagimių sveikatos poslinkiai Vilniaus mieste ir visoje Lietuvoje, kuriais tikrai galime didžiuotis“, – kalbėjo N.Drazdienė.

Įsimylėti Vilniaus architektūrą

VšĮ „Architektūros fondo“ direktorė Sandra Šlepikaitė apdovanota už Vilniaus architektūros sklaidą. Apdovanojimą už edukacinius projektus ir architektūros gidą jai įteikė žurnalistas ir prodiuseris Edmundas Jakilaitis.

„Kristoforas „Architektūros fondui“ yra svarbus keliais aspektais: džiugu, kad archiktektūra yra įvertinama kaip kultūros dalis ir kad skiriamas apdovanojimas keliems šimtams žmonių. Linkiu „Architektūros fondui“ augti ir stiprėti, o Vilniui gimtadienio proga linkiu vis labiau įsimylėti savo architektūrą“, – kalbėjo S.Šlepikaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sandra Šlepikaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sandra Šlepikaitė

Įvertinta kultūra

Už tradicijų ir bendruomeniškumo puoselėjimą Šv. Kristoforo statulėlę Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė įteikė lenkų dainų ir šokių ansamblio „Wilia“ atstovams. E.Tamošiūnaitė pabrėžė Vilniaus daugiakultūriškumą, kaip mieste puikiai sugyvena skirtingų tautybių žmonės, o ansamblis „Wilia“ yra seniausias lenkų šokių ir dainų kolektyvas Lietuvoje.

Statulėlę atsiėmė tautiniais drabužiais pasipuošę kolektyvo nariai, kurie anonsavo, kad minint šimtmetį Lietuvos ir Lenkijos Nepriklausomybės dienų proga vasario 16-ąją ir lapkričio 11-ąją Vilniaus Rotušės aikštėje šoks polonezą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šv. Kristoforo statulėlių įteikimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šv. Kristoforo statulėlių įteikimas

Šiemet kaip niekada daug apdovanojimų kultūros srities atstovams. Dar vieną – už nuopelnus muzikai – Naujų idėjų kamerinio orkestro (NI&Co) įkūrėjas, meno vadovas, dirigentas ir kompozitorius Gediminas Gelgotas įteikė pasaulinę šlovę pelniusiai dirigentei Mirgai Gražinytei-Tylai. Deja, ji apdovanojimų ceremonijoje dalyvauti negalėjo, jos padėką perskaitė kolegė ir bičiulė Birutė Marcinkevičiūtė.

Rotušės scenoje nebuvo ir už nuopelnus kultūrai ir menui apdovanoja visame pasaulyje garsi pianistė Mūza Rubackytė-Golay. Ji pati ceremonijoje dalyvauti negalėjo, tad Vilniaus meras R.Šimašius Šv. Kristoforo statulėlę perdavė Lietuvos nacionalinės filharmonijos direktorei Rūtai Prusevičienei. Savo laiške M.Rubackytė apgailestavo negalinti dalyvauti apdovanojimuose, tačiau ji teigė jaučianti pareigą nešti Lietuvos kultūrą pasauliui.

Jaunieji mokslininkai su statulėle

Dar vienas apdovanojimas – už socialinę ir pilietinę veiklą. Muzikantas ir kampanijos „Už saugią Lietuvą“ ambasadorius Andrius Mamontovas Šv. Kristoforo statulėlę įteikė buvusiam ilgamečiui Jaunimo linijos direktoriui, Lietuvos savižudybių prevencijos strategijos kūrėjui Pauliui Skruibiui.

„Emocinė sviekata labai priklauso nuo buvusių nominacijų – verslo, sporto, kultūros. Bet visi mes galime prisiminti momentus, kai yra labai sunku. Labai svarbu, kad kiekvienoje bendruomenėje yra žmonių, į kuriuos galima atsiremti, ir tai nėra vien profesionalai. Man labai būtų džiugu, jeigu Vilniaus mieste būtų tokių žmonių daug ir jiems skiriamas tinkamas dėmesys“, – dėkodamas už apdovanojimą kalbėjo P.Skruibis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius, Paulius Skruibis, Andrius Mamontovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius, Paulius Skruibis, Andrius Mamontovas

Paskutinė šių metų Šv. Kristoforo statulėlė – už pasiekimus moksle. Statulėlę teikė Kristijonas Vizbaras, vienas iš „Brolis semiconductors“ įkūrėjų, o ji atiteko Vilniaus universiteto studentų komandai „iGEM“, kuri iš naujo rašo Lietuvos gyvybės mokslų istoriją. Vos trečią kartą dalyvaudami prestižiniame, didžiausiame tarptautiniame sintetinės biologijos konkurse „iGEM“, VU studentai iškovojo konkurso didįjį prizą aplenkdami daugiau nei 300 stipriausių universitetų komandų pasaulyje. „Mums tai didelis įvertinimas ir įkvėpimas dirbti toliau“, – tokia buvo šios komandos padėka.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šv. Kristoforo statulėlių įteikimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šv. Kristoforo statulėlių įteikimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius