Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 05

Tarnyba: Vyriausybė negali slėpti įrašo su Sauliaus Skvernelio pasisakymais apie žodžio laisvę

Vyriausybė neturi pagrindo nuo visuomenės slėpti pasitarimo įrašą, kuriame užfiksuoti premjero Sauliaus Skvernelio pasisakymai apie žodžio laisvę ir žiniasklaidos teisę gauti oficialius duomenis. Tokią poziciją 15min pateikė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba, tiesiogiai atsakinga už visuomenės informavimo normų laikymosi priežiūrą.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / LRVK / Dariaus Janučio nuotr.

15min į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą kreipėsi po to, kai Vyriausybės kanceliarija iškart kelioms žiniasklaidos priemonėms atsisakė pateikti trečiadienio Vyriausybės pasitarimo garso įrašą. Kalbama apie Vyriausybės pasitarimą, kuriame atmestas siūlymas žiniasklaidai laikinai kompensuoti Registrų centro duomenų teikimą. Tokią iniciatyvą iškėlė Roko Masiulio vadovaujama Susisiekimo ministerija.

Dabar S.Skvernelis viešai žada neatlygintiną duomenų teikimą žurnalistams ir pasisako už jų teisę rinkti tokią informaciją. Tačiau, 15min žiniomis, trečiadienio pasitarime premjeras S.Skvernelis blokavo Susisiekimo ministerijos iniciatyvą ir priešinosi neatlygintinam duomenų teikimui.

Kad tokių premjero pasisakymų būta, viešai patvirtino jo patarėjas Skirmantas Malinauskas. Tačiau jokios S.Skvernelio citatos nepateiktos, o Vyriausybės kanceliarija įrašą teikti atsisakė. Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos vertinimu, Vyriausybė taip sudarė kliūtis žurnalistams atlikti profesinę pareigą, o žiniasklaidos reikalavimas paviešinti įrašą buvo teisėtas.

Pateikiame oficialų šios tarnybos vertinimą:

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos nuomone, žurnalistai turi teisę susipažinti su Vyriausybės pasitarimo garso įrašu. Argumentai, pagrindžiantys mūsų nuomonę:

1. Valstybės ir savivaldybių institucijos turi informuoti visuomenę apie savo veiklą;

2. Prašomas garso įrašas yra informacija apie Vyriausybės veiklą;

3. Informacijos laisvė apima ir teisę gauti informaciją iš valstybės institucijų, kurios neturi sudaryti kliūčių viešojo intereso informacijos rinkimui;

4. Informacija apie institucijos veiklą gali būti neteikiama saugant kitas teises ar teisėtus interesus – šiuo konkrečiu atveju neaišku, kas konkrečiai saugoma atsisakant teikti informaciją?

5. Mūsų nuomone, prašomas garso įrašas galėtų būti traktuojamas kaip oficialus, garsine forma išreikštas, dokumentas, parengtas Vyriausybės ir kuriame yra viešojo intereso informacijos, kurios neteikimas žurnalistams gali sudaryti rimtas kliūtis atlikti profesines pareigas.

Penktadienį įrašo paviešinimo pareikalavo ir visa Seimo opozicija.

Vyriausybė kol kas nepaaiškino, kokiais teisiniais motyvais atmesta R.Masiulio iniciatyva. Poziciją S.Skvernelis pakeitė po to, kai gausus būrys įvairioms žiniasklaidos priemonėms atstovaujančių žurnalistų viešai pasipriešino tokiems Vyriausybės veiksmams.

Registrų centras patvirtino, kad jau šią savaitę buvo parengtos sutartys, kurių pagrindu žurnalistams būtų atnaujintas neatlygintinas duomenų teikimas. Tačiau trečiadienio Vyriausybės pasitarime priimtas sprendimas to daryti neleido.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius