Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 03

„Tauragės kurjerio“ tyrimas: graži paramos akcija – tik apgaulingas žaidimas?

Graži Tauragės „Lions“ klubo akcija, kuria jau dvi savaites renkamos lėšos plaučių ventiliavimo aparatui Tauragės ligoninei nupirkti, peraugo į neįtikėtiną detektyvą. Aktyviai šiai iniciatyvai aukojantys tauragiškiai ir net gretimų rajonų žmonės bent iki šiol negailėjo viešų aplodismentų Tauragės „liūtams“ ir idėjos autoriui, „Lions“ klubo prezidentui Laurynui Jaručiui. Tačiau šia sėkme pastarajam verslininkui džiaugtis teko neilgai – aiškėja, kad klubo prezidentas, inicijavęs iš visuomenės pinigų rinkimą, galėjo turėti šiek tiek kitų tikslų, o jo bendraminčiai klubo nariai apie neskelbiamus paramos užkulisius galėjo nieko nežinoti. Tačiau apie viską nuo pradžių.
„Lions“ klubo prezidentasi Laurynas Jarutis
„Lions“ klubo prezidentasi Laurynas Jarutis / Nuotr. iš kurjeris.lt

Misija – pagalba ir rūpestis

Oficialioje „Lions“ klubų interneto svetainėje skelbiama, kad tarptautinė „Lions“ klubų asociacija yra didžiausia ir reprezentatyviausia visuomeninė klubinė organizacija pasaulyje, vienijanti beveik 1,5 mln. narių. Asociacijos pavadinimas LIONS – angliškų žodžių „Liberty“ (laisvė), „Intelligence“ (intelektas), „Our Nations Safety“ (mūsų tautų saugumas) santrumpa. „Lions“ lietuviškai reiškia „liūtai“, todėl dažnai šių klubų nariai Lietuvoje taip ir vadinami. „Lions“ klubai finansiškai remia ir įgyvendina įvairius visuomeninius projektus, gelbsti nuo stichinių nelaimių nukentėjusiems žmonėms, teikia humanitarinę pagalbą, rūpinasi onkologinėmis ligomis sergančiais vaikais.

Tauragės „Lions“ klubas inauguruotas 2019 m. birželio 1 d. Jo krikštatėvis – Vilniaus Vytauto Didžiojo „Lions“ klubas, prezidentas – žinomas Tauragės verslininkas, Tauragės odontologijos centro, įsikūrusio vadinamajame Šimtmečio pastate, įkūrėjas Laurynas Jarutis. Klubui šiuo metu priklauso 20 narių. Tai verslininkai, įvairių valstybinių įmonių vadovai. Klubo narys yra ir Tauragės meras Dovydas Kaminskas.

Į visuomenę – jautriais žodžiais

Kilus koronaviruso pandemijai ir garsiai prabilus apie įvairių apsaugos bei kitų darbo priemonių trūkumą medikams, kovo 19 dieną Tauragės „Lions“ klubas paskelbė paramos akciją „Pagarba ir parama Tauragės medikams“. Jos iniciatorius – klubo prezidentas L.Jarutis.

Akcijos aprašyme prašoma paaukoti į specialiai atidarytą sąskaitą, kad būtų surinkta 25 tūkstančiai eurų. Už šias lėšas Tauragės ligoninei bus nupirktas dirbtinio plaučių ventiliavimo aparatas. „Jis užsakytas, tik laukia mūsų ir jūsų pinigų“, – savo feisbuko puslapyje rašo Tauragės „Lions“ klubas. Šalia raginimo aukoti primenama, kad šios akcijos idėja – „remti ne Tauragės miesto šventę, o susirgusiems padovanoti viltį. Viltį gyventi. Susirgti gali bet kas – ne tik niekada mieste nesutiktas nepažįstamasis, bet ir jūsų kaimynas. O jei, neduok Dieve, susirgtų kas nors artimas – tėtis, mama, močiutė, senelis, brolis, sesuo? Sūnus ar dukra?“ „Lions“ klubas praneša šiai akcijai paaukojęs 1000 Eur.

Šiuos jaudinančius žodžius žmonės išgirdo – komentaruose jie dalijasi akcijos nuoroda, praneša, kad aktyviai aukoja į nurodytą sąskaitą, ir ragina tai daryti pažįstamus žmones.

Kovo 23-ąją klubo prezidentas L.Jarutis išplatina vaizdo medžiagą, kurioje jis, dėvintis medicininę kaukę, jau asmeniškai kreipiasi į tauragiškius, informuodamas, kad vos per keturias akcijos dienas į paramos medikams sąskaitą žmonės pervedė daugiau nei 1000 Eur, o viena įmonė paaukojo 400 Eur.

Aparatas buvo nupirktas iš anksto?

Iš pirmo žvilgsnio viskas būtų gražu ir gerai, akcijos tikslas puikus, tauragiškiai pasirodė esantys kaip reta vieningi, jeigu ne viena detalė. Atsitiko tai, apie ką, skelbdamas pinigų rinkimo iš žmonių vajų, nepagalvojo „Lions“ klubo prezidentas L.Jarutis.

Akcijai įsibėgėjus, su „Tauragės kurjeriu“ susisiekė Tauragės ligoninės direktorius Liutauras Indriuška ir pageidavo išsakyti tai, kas jau kelios dienos neduoda jam ramybės. Paaiškėjo, kad paramos akcijos paskelbimo išvakarėse, kovo 18 dieną, „Lions“ klubo prezidentas L.Jarutis ligoninei, tiksliau, jos vadovui L.Indriuškai, už 30 tūkstančių eurų pasiūlė pirkti plaučių ventiliavimo aparatą. Bent jau taip teigia ligoninės direktorius L.Indriuška. Ligoninei šį pasiūlymą atmetus, motyvuojant, kad siūlomo aparato kaina gali būti dirbtinai užkelta, kad aparato specifika ne tokia, kokios reikia Tauragės medikams, be to, ligoninei kilo įtarimų, kad įsigyti tokį aparatą siūlo privatus asmuo, „Lions“ klubas kitą dieną skelbia pinigų rinkimo akciją, kad nupirktų ligoninei… tą patį jai netikusį plaučių ventiliavimo aparatą. Ligoninės direktoriui kilo įtarimas, kad aparatas jau gali būti nupirktas ir jį norima bet kokia kaina „iškišti“. O dabar dar ir prisidengiant gerumo akcija, tai yra iš žmonių surinktomis lėšomis.

Publikuojame beveik neredaguotą (korekcija atlikta tik siekiant išvengti kalbos klaidų ir šnekamosios kalbos stiliaus netikslumų) pokalbį su ligoninės direktoriumi L.Indriuška.

„Tauragės kurjeris“: Situacija jautri – žmonės aukoja pinigus plaučių ventiliacijos aparatui pirkti. Jis bus padovanotas Tauragės ligoninei. Kas negerai su šita akcija?

L.Indriuška. Virtuvė šitos akcijos, tiksliau, gal pati pradžia yra tokia. Jau pačioje pandemijos pradžioje sulaukiau klausimų, lyg ir priekaištų, kiek gi ligoninė turi tų aparatų. Visi šaukė, kad jų reikia, kad jų trūksta.

- Skelbėte, kad ligoninė turi 8 plaučių ventiliavimo aparatus. Tai daug ar mažai? Normaliomis sąlygomis lyg ir turėtų užtekti, o kaip pandemijos akivaizdoje?

L.I. Bendram supratimui – jūs turite mašiną, bet neturite benzino ir neturite teisių. Ar jums reikia dar vienos mašinos ir dar vienos? Tai taip ir su plaučių ventiliavimo aparatu. Pats vienas jis neveiks. Jam reikia prijungimo prie deguonies, reikia paruošti specialią įrangą.

aparatai gali būti stacionarūs, gali būti nešiojamieji, vadinamieji portatyviniai, gali būti su ratukais, rimtesni. Tai, ko reikėjo ligoninei, tą ji ir nusipirko. Dabar, šviežiai, nusipirkome du nešiojamuosius aparatus. Šiuo metu iš viso turime 8 plaučių ventiliavimo aparatus. Mes nusipirkom tokius, kokių mums reikia, po 10 tūkstančių eurų jie tik kainavo, nes kam pirkti, ko galbūt nereikės. Ligoninei daugiau aparatų nereikia, nes visų pirma nėra vietos, kur juos pajungti, deguonies reikia turėti, reikia turėti žmonių, kurie turėtų teisę dirbti šiais aparatais (jais gali dirbti tik reanimatologai).

Tai, ko reikėjo ligoninei, tą ji ir nusipirko. Dabar, šviežiai, nusipirkome du nešiojamuosius aparatus.

- Kaip apskaičiavote, kad tiek aparatų jums užteks?

L.I. Jei koronavirusu serga 200 žmonių, plaučių ventiliavimo aparato vidutiniškai prireikia vienam pacientui. Aišku, kad gydyti daug sunkių ligonių Tauragė apskritai neturės galimybių. Be to, Lietuvos ligoninės iš viso turi 900 tokių aparatų, dar 400 valstybė nupirks. Sunkiems ligoniams tiek turėtų užtekti.

- Ir vis dėlto kas negerai su „Lions“ klubo paskelbta akcija?

L.I. Kai savivaldybė ligoninei skiria 50 tūkstančių eurų būtinoms priemonėms įsigyti, dar iki „Lions“ akcijos, gaunu pasiūlymą iš Lauryno Jaručio, kad jis turi plaučių ventiliavimo aparatą, ir siūlo jį pirkti už 30 tūkstančių eurų. Žinutę L.Jarutis atsiuntė man per feisbuką – turiu, pirkit. Sakau, brangiai nori, mes perkam dabar už 10 tūkstančių. Paprašau atsiųsti siūlomo aparato specifikaciją. Man atsiunčia. Aš susikviečiu darbuotojus, tai atsakingi žmonės, skyrių vedėjai, ir kalbam – parodau L.Jaručio atsiųstą specifikaciją. Kolektyvas, įskaitant ligoninės medicinos technikos inžinierių, duoda man atsakymą – palygina šitą aparatą su pigia kiniška preke užaukštinta kaina, realiai anglišką aukštos klasės įrangą galima nusipirkti už 20 tūkstančių eurų su trupučiu. Taigi tą pasiūlymą atmetėm ir daugiau jo nebesvarstėm. Ir netrukus pamatau paskelbtą akciją, kad renkami pinigai ir kad bus perkamas tas pats aparatas, tik jau ne už 30 tūkstančių, o už 25 tūkstančius eurų.

Renaldo Malycho|„Tauragės kurjeris“ nuotr./Liutauras Indriuška
Renaldo Malycho|„Tauragės kurjeris“ nuotr./Liutauras Indriuška

- Pirminiame akcijos aprašyme skelbiama, kad nupirktas aparatas atiteks medikams, iš pradžių neskelbta, kad ligoninei.

I.L. Taip, aš paklausiau, kam tas aparatas atiteks. Gavau atsakymą – ligoninei. Tuomet pradedu bendrauti su atskirais „Lions“ klubo nariais, nes ta vieša informacija man pasirodė neskaniai kvepianti. Pasirodo, kad klubo nariams buvo ištransliuota, kad šita akcija su medikais ir ligoninės administracija buvo suderinta. Aš tiesiai šviesiai pasakau – administracija tikrai neinformuota, nei aš, nei mano pavaduotojas, net Reanimacijos skyriaus vedėjas nieko nežino.

Ir išaiškėja, kad suderinta yra su vienu daktaru, kuris dirba ir ligoninėje, ir pas L.Jarutį. Paskui mus pasiekė informacija, kad L.Jarutis galėjo nusipirkti tą įrangą sau, jam jos nebereikia ir norima ją parduoti. Ir netrukus sulaukiu skambučio, siūlančio pareklamuoti šitą aparatą Tauragės ligoninės Reanimacijos skyriui. Paklausiu, kas reklamuos. Atsako, kad būtent šita gydytoja, kuri dirba odontologijos centre. Todėl darau prielaidą, kad šitas aparatas jau yra Tauragėje.

- Jūs leidote pareklamuoti siūlomą aparatą?

L.I. Ne.

- Galbūt bandėte kalbėti su „Lions“ klubo nariais, jei to siūlomo aparato ligoninei nereikia, jei jis netinka, gal tiesiog būtų galima ligoninei pervesti suaukotus pinigus, o įstaiga jau pati nuspręstų, ką už juos įsigyti, ko jai šiuo metu labiausiai reikia?

L.I. Kai kurie šio klubo nariai, mano žiniomis, dabar jau supratę, kad galėjo tapti galimai nešvaraus žaidimo dalimi, paklausė – tai ko ligoninei reikia? Mes apsvarstėm ir atsakėm – ligoninei reikia narkozės aparato, kuris kainuoja apie 30 tūkstančių Eur, kuris atlieka ir plaučių ventiliavimo, ir narkozės, ir vaistų dozavimo funkciją, ir kuris bus reikalingas ne tik per viruso pandemiją, bet ir jai pasibaigus.

Žinoma, labai reikia ir kasdienių apsaugos priemonių: apsauginių kostiumų, kaukių, pirštinių. Juk ligoninė aptarnauja mobilųjį punktą, be to, kaukes dėvėti šiuo metu privalo ne tik visas personalas, bet ir visi stacionare gydomi pacientai. Šią minutę galiu pasakyti, kad visų šių priemonių užteksime savaitę, gal dvi. Respiratorių kol kas turime pakankamai, trūksta vienkartinių kaukių.

***

Ligoninės vadovas pabrėžė, kad neturi nieko prieš patį „Lions“ klubą, esą jei aukojami pinigai būtų tik klubo narių, jis nebūtų šios istorijos viešinęs, tačiau kai į sąskaitą krenta visų žmonių aukos, tylėti teigė nebegalėjęs. L.Indriuška persiuntė redakcijai aparato, kurį, pasak jo, įsigyti siūlė L.Jarutis, specifikacijos aprašymą, esą atsiųstą L.Jaručio.

„Negirdėta neregėta firma“

Tauragės ligoninės direktoriaus žodžius, kad jis buvo sukvietęs dalį ligoninės personalo ir supažindino su L.Jaručio pasiūlymu už 30 tūkst. Eur pirkti plaučių ventiliavimo aparatą, patvirtino ilgametis ligoninės medicinos įrangos inžinierius Evaldas Kaulius.

„Taip, aš žinojau, kad toks pasiūlymas buvo gautas. Ne tik aš vienas buvau supažindintas, daugiau žmonių kalbėjom, dabar tiksliai neatsimenu, kada, jau senokai buvo“, – patikino E.Kaulius.

Paklaustas, kodėl siūlomas aparatas ligoninei netiko, medicinos įrangos inžinierius atsakė tiesiai:

„Mano nuomone, jis yra neprotingai brangus, faktiškai dvigubai negu rinkos kaina, tai vienas dalykas. Antras dalykas – negirdėta neregėta firma, neaišku, ar ten koks nors aptarnavimas yra jam, nes tokie prietaisai yra gana sudėtingi. Ligoninė paprastai perka įrangą iš žinomų tiekėjų, tokių, kuriais gali pasitikėti, nes ne paslaptis – per daug savo darbo metų susidūriau, kad nusiperki prietaisą, o serviso jam nėra. Jeigu automobilį gali nuvaryti į kokią kalvę, vis tiek kažką pakals, tai mes tokiais dalykais nežaidžiam ir nerizikuojam. O reikia ar nereikia pirkti tokį aparatą, nusprendė direktorius, aš tik sakau, ką matau“, – sakė E.Kaulius.

„Šitas aparatas užsakytas“

Paramos akcijos idėjos iniciatorius, „Lions“ klubo prezidentas, Tauragės odontologijos centro vadovas L.Jarutis į „Tauragės kurjerio“ klausimus atsakė raštu, paprašęs juos publikuoti „visa apimtimi“.

Jis patikino, kad paskelbta paramos akcija medikams yra „Tauragės „Lions“ klubo, ne Jaručio ar Tauragės odontologijos centro“ ir kad „jokio plaučių ventiliavimo aparato TOC klinika nėra turėjusi, šiuo metu neturi ir nėra pardavusi ir neparduoda ir jokių pasiūlymų nėra buvusi pateikusi jokiam fiziniam ar juridiniam asmeniui“. Tačiau L.Jarutis neatskleidė ir niekaip nekomentavo, ar į ligoninės vadovą kreipėsi kaip fizinis asmuo, ne kaip odontologijos klinikos vadovas.

Antradienį, L.Jaručio teigimu, į paramos sąskaitą buvo suaukota 9000 Eur.

Paklaustas, iš kokios įmonės bus perkamas plaučių ventiliavimo aparatas ligoninei, L.Jarutis atsakė, kad „preliminari rezervacija (žodinė) yra padaryta UAB „Optomedical“ pasiūlymui. Esame atviri ir kitiems pasiūlymams, jei tai bus premium klasės aparatas, atitinkantis šito aparato lygį ir neviršijantis užsibrėžtos sumos“.

Pasiteiravus, kodėl ligoninei nuspręsta pirkti būtent plaučių ventiliavimo aparatą, nors ligoninė sako, kad tokių priemonių jai nereikia, o labiau reikėtų kitų – respiratorių, vienkartinės aprangos medikams, narkozės aparato, ir kodėl „Lions“ klubas negali tiesiog pervesti surinktų lėšų ligoninei, o įstaiga pati nuspręstų, ką už jas įsigyti, L.Jarutis atsiuntė tokį atsakymą: „Nuspręsta pirkti plaučių ventiliavimo aparatą pasitarus su medikais, verslininkais ir visuomenininkais. Poreikis šito aparato stebint pasaulį bus didžiulis. Tad šitas aparatas, kurį tikimės nupirkti su žmonių pagalba, gelbės gyvybes ne tik šiuo metu, bet ir ateityje. Kova su virusu nėra tik respiratoriai ar kaukės, kova su virusu ir aparatūra, kurios vertė bus neįkainojama tuo metu, kai reikės gelbėti gyvybes Tauragės regiono žmonėms. Tad kiekvienas paaukotas euras yra skirtas tam pačiam paaukojusiam žmogui ir mes nė vienas nežinome, kam prireiks šito aparato“.

„Lions“ klubo prezidentui nusiuntėme aparato, kurį ,L.Indriuškos teigimu, jis pats siūlė pirkti ligoninei, specifikacijos aprašymą su klausimu, ar būtent šitas aparatas bus perkamas už suaukotas lėšas. Atsakymas: „Preliminariai šitas aparatas užsakytas, bet kaip minėjau jeigu atsirastų tokio pat lygio aparatas už pigesnę kainą, pirktume ir iš kito tiekėjo, žmonėms paviešinant vertę ir nutraukiant pinigų rinkimo akciją, bet rinkoje yra didelis trūkumas, tad džiaugiamės radę. Beje, tokius pat aparatus nupirko ir Klaipėdos, Šiaulių ir Plungės ligoninėms padovanojo Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir jos fondas. Ligoninės laimingos“.

Nesupranta, kodėl netiko

Redakcija susisiekė su ligoninės vadovo paminėta gydytoja anesteziologe (pavardė redakcijai žinoma), kuri dirba ir ligoninėje, ir Tauragės odontologijos centre ir kuri esą ketino aparatą pareklamuoti Tauragės ligoninėje. Medikė patikino nesuprantanti, kodėl ligoninei aparatas, kurį ketina padovanoti „Lions“ klubas, netinka.

„Nežinau, ar tas aparatas jau surastas, aš tik mačiau jo nuotrauką, panagrinėjau. Mano manymu, tai turėtų būti labai geras aparatas. Nežinau, kodėl ligoninė sako, kad netinka. Tai yra tikras reanimacijos aparatas, vienas iš geriausių, koks tik gali būti, kokius mes reanimacijoje naudojam. Jis kaip tik yra sunkiems ligoniams, sergantiems plaučių ligomis. Žinoma, aš ne inžinierė, visų niuansų nežinau, bet pagal specifikaciją, pagal aprašymą tai būtų vienas geriausių aparatų. Mes turime vieną labai aukštos kokybės aparatą reanimacijoj, tai čia būtų antras labai aukštos kokybės aparatas“, – sakė gydytoja.

Meras nekalbus

„Tauragės kurjerio“ duomenimis, pirkti konkretų plaučių ventiliavimo aparatą L.Jarutis dar prieš akcijos paskelbimą galėjo siūlyti ir savivaldybei.

Tauragės meras Dovydas Kaminskas, kuris yra „Lions“ klubo narys, apie šią istoriją buvo nekalbus. Patikino akcijai dar neaukojęs. Rajono vadovo teigimu, jokių oficialių pasiūlymų pirkti kokį nors aparatą savivaldybės administracija negavo, o asmeninių pokalbių jis nekomentuosiantis.

***

Redakcijos komentaras. „Tauragės kurjerio“ redakcija šiuo tyrimu jokiu būdu nesiekia sumenkinti „Lions“ klubo paskelbtos paramos akcijos medikams. Straipsnio paskelbimas nereiškia, kad žmonės turi nustoti aukoti į akcijos sąskaitą (jos numerį matote nuotraukoje). Tačiau redakcija tikisi, kad akcijos metu surinktos lėšos bus panaudotos skaidriai ir Tauragės medikams atiteks tai, ko jiems šiuo metu labiausiai reikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius