-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 29

Tauragės politikai ieško įstatymų spragų: rinkėjams dovanas dalija žmonų rankomis

Tauragėje nauja politinė mada – jei įstatymas kandidatams į Seimą dovanoti rinkėjams dovanas draudžia, jį galima apeiti, išradingai šiam reikalui pasitelkiant žmonas. Pinigai, saldainiai ir įvairūs kepiniai – tokias dovanas įvairių švenčių ir viešų renginių metu jų organizatoriams teikia politikų sutuoktinės.
Darius Petrošius
Darius Petrošius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kandidatai į Seimą pripažįsta – įstatymą iš dalies jie pažeidžia, tačiau tuo pačiu tokią rinkimų tvarką drįsta kritikuoti. Vis dėlto kam tada įstatymai, jei jų laikytis neskuba net tautos išrinktieji?

Dovanoti draudžiama ir mažareikšmius daiktus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pasisako aiškiai – jokių dovanų rinkėjams į parlamentą kandidatuojantys piliečiai teikti negali, įstatymas tai draudžia. VRK konkrečiai išvardija dovanas, kurių dovanojimas laikomas rinkėjų papirkimu.

VRK skelbia, kad rinkėjai, įsibėgėjant rinkimų karštinei, turi žinoti, jog Seimo rinkimų įstatymas numato, kad rinkėjų papirkimu nelaikomas tik spausdintos medžiagos (lankstinukų, kalendorių, atvirukų, lipdukų, rinkimų programos, kandidato biografijos ar kitos informacinės medžiagos), pažymėtos politinės partijos simbolika, neatlygintinas platinimas.

Visi kiti daiktai, kandidatų į Seimą dalijami rinkėjams, nepriklausomai nuo jų vertės, yra laikomi rinkėjų papirkinėjimu. Komisija pažymi, kad Seimo rinkimų politinės kampanijos laikotarpiu rinkėjams draudžiama dalinti ir mažareikšmius daiktus – pavyzdžiui, tušinukus, užrašų knygutes, bloknotus, ženkliukus, magnetukus, saldainius, arbatos pakelius, maišelius su partijų logotipais, raktų pakabukus, augalų sėklas, atšvaitus, puodelius. Apie pastebėtus pažeidimus rinkėjai gali pranešti tiesiogiai VRK arba apygardų rinkimų komisijų nariams.

Remia pinigais ir saldumynais

Tačiau remiančios viešus Tauragės rajone vykstančius renginius atskleidžia trijų kandidatų į Seimą Tauragės vienmandatėje rinkimų apygardoje šeimos – socialdemokrato Dariaus Petrošiaus, liberalo Dariaus Stankaus ir „tvarkiečio“ Silverijaus Statkaus.

Štai D.Petrošiaus žmona Jūratė Petrošienė finansiškai parėmė rugpjūčio 12 dieną Baltrušaičių kaime vykusį „Rugpjūčio lyrikos“ renginį. Šventės plakate ji buvo įvardyta kaip viena iš daugelio renginio rėmėjų. J.Petrošienė finansiškai yra parėmusi ir daugiau vietos renginių. Įprastai į juos atvyksta drauge su vyru, kandidatu į Seimą D.Petrošiumi. Bendruomenių padėkas už paramą priima abu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Petrošius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Petrošius

D.Stankaus šeima per Žolinę parėmė Dauglaukio kaimo šventę – kandidato į Seimą žmona Birutė Stankienė bendruomenės pirmininkei, dėkodama už gražų renginį, įteikė saldžią dovaną – pilną krepšį konditerijos kepinių.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pasisako aiškiai – jokių dovanų rinkėjams į parlamentą kandidatuojantys piliečiai teikti negali, įstatymas tai draudžia.

Tame pačiame renginyje sukiojosi ir kitas kandidatas į parlamentą – S.Statkus su žmona Regina. Ši buvo oficiali Žolinės šventės Dauglaukyje rėmėja – skyrė pinigų.

Žmonai leido daryti, kaip nori

Ar į dovanų teikimo procesą įtraukdami savo sutuoktines kandidatai į Seimą neapeina įstatymo? Visi jie pripažįsta – iš dalies įstatymui nusižengia, tačiau nieko blogo tame nemato.

D.Petrošius atvirauja, kad jo žmona Jūratė Petrošienė finansiškai parėmė ne vieną pastaraisiais mėnesiais Tauragės rajone vykusį viešą renginį.

„Mano žmona yra nuolatinė renginių dalyvė, finansiškai įvairius renginius ji parėmė ne tik politinės kampanijos laikotarpiu, remia nuolat. Ir aš renginius remdavau nuolat. Žinau, jei nuolat tai darai, tai nelaikoma pažeidimu. Bet kadangi dabar kandidatuoju į Seimą, tai paramos pats nebeskiriu. Manęs žmona klausė, ar gali paremti vieną ar kitą renginį, sakau – daryk kaip nori“, – „Tauragės kurjeriui“ kalbėjo D.Petrošius.

Paklaustas, kokią konkrečiai paramą J.Petrošienė skyrė „Rugpjūčio lyrikos“ šventei, kandidatas į Seimą patikino net nežinąs – esą gal parėmė pinigais, gal prizais. Politikas nesigina, kad į įvairius vaikų renginius jų šeima nuveža mažiesiems tauragiškiams saldainių, tačiau kad pastaruoju metu nekiltų interesų konflikto, juos įteikia jo žmona. J.Petrošienė nepriklauso jokiai politinei partijai.

B.Stankienė: „Tai nėra tokios dovanos, kurios labai įstatymą pažeistų“

Kandidato į Seimą D.Stankaus asmeniniu telefonu atsiliepė jo žmona, Liberalų sąjūdžio narė Birutė Stankienė. Moteris patikino, kad vyras išvažiavo, o telefoną paliko. Pasikalbėjome su kandidato žmona.

Į klausimą, ar tikrai savaitgalį Dauglaukyje vykusio renginio metu ji šventės rengėjams įteikė dovanų, B.Stankienė atsakė klausimu: „O jums nesakė, kad Statkaus žmona rėmė finansiškai tą renginį? Taip pat, kaip ir Petrošienė rėmė Baltrušaičių renginį.“

Paklausta, kaip toks elgesys atrodo jųdviejų šeimai – jai ir jos vyrui, kandidatui į Seimą, ar tai nėra įstatymo apėjimas, B.Stankienė sakė net nežinanti, kaip pakomentuoti.

Asmeninio albumo nuotr./Darius Stankus
Asmeninio albumo nuotr./Darius Stankus

Štai D.Petrošiaus žmona Jūratė Petrošienė finansiškai parėmė rugpjūčio 12 dieną Baltrušaičių kaime vykusį „Rugpjūčio lyrikos“ renginį.

„Aš manau, kad gėles galima būtų dovanoti, finansiškai remti aš manau, kad tikrai nepriimtina, o kažkokios vaišės tai nėra tokios dovanos, kurios labai įstatymą pažeistų. Bet mes jų ir nedovanojom viešai, jeigu mes jas dovanotumėm viešai, tai aš manau, kad gali būti kažkokia įtaka. Mes tiesiog padėkojom bendruomenės pirmininkei už gražiai suorganizuotą renginį, bet tai nebuvo viešai atsistojus scenoj, tiesiog po renginio mes priėjom prie pirmininkės ir padovanojom grynai jai, padėkodami už tokį gražų renginį“, – kalbėjo B.Stankienė.

Politiko žmona teigė, kad jų šeima dovanų įteikė tik šitame renginyje, anksčiau dovanų nėra niekam teikę.

S.Statkaus žmona remia pinigais

S.Statkus atviras – renginius remianti jo žmona Regina tam naudoja šeimos lėšas, esą jiedu su žmona kiekvienas savo atskirų pinigų neturi, visos šeimos pajamos – vienoje piniginėje. R.Statkienė finansiškai parėmė Dauglaukio kaime surengtą Žolinės šventę.

„Aš pastoviai remdavau tą renginį, pastoviai aš jame dalyvaudavau, yra taisyklėse surašyta – jeigu tai vyko jau ne pirmus metus, trejų metų bėgyje, tai nėra nusižengimas. Tai jeigu aš visą laiką remdavau tą renginį, tai kaip man dabar padaryti? Tai apėjimas, kad nenusižengtum įstatymams. Man sąžinė neleidžia, kad aš negaliu važiuoti ir negaliu paremti“, – kalbėjo S.Statkus.

Paklaustas, kokią sumą skyrė Dauglaukio Žolinei, politikas neatskleidė, patikino, kad nedidelę.

„Kažkiek aš sutinku, kad tai įstatymo apėjimas, juk vaikui saldainį kai duodi, tai kaip atėjęs į svečius saldainio neduosi? Privedėm mes tų įstatymų tokių, kažkaip man truputį juokinga. Turiu karčios patirties iš savivaldos rinkimų, kai man reikėjo sumokėti didžiulę baudą už tai, kad vėliavėlė kybojo ant mano mašinos. Per šiuos rinkimus aš prigaudysiu tiek tų baudų, kad... Nes tokių nusižengimų tai čia n yra. O čia dabar paremti jeigu prašo, tai tegu skundžia, gal jiems lengviau bus ant širdies“, – emocingai kalbėjo S.Statkus.

Politikas prisipažino, kad jo šeima ketina paremti ir Dapkiškių kaimo šventę. R.Statkienė, kaip ir jos vyras, priklauso partijai „Tvarka ir teisingumas“.

VRK tauragiškių išradingumas sudomino

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko pavaduotoją Laurą Matjošaitytę „Tauragės kurjerio“ pateikta informacija apie kandidatų į Seimą žmonų rinkėjams teikiamas dovanas sudomino. Ji informavo, kad komisija aiškinsis šiuos konkrečius atvejus. Juo labiau tyrimai dėl galimo rinkėjų papirkimo gali būti pradėti apie tai viešoje erdvėje paskelbus žiniasklaidai.

Tauragės apygardos rinkimų komisijos pirmininkė Edita Vaitkutė-Zinkė sakė neturinti informacijos apie kandidatų į Seimą ir jų žmonų elgesį viešų renginių metu. Ji paprašė pateikti žinomus duomenis ir patikino, kad šis klausimas bus aptartas artimiausio komisijos posėdžio metu.

Tauragės apygardos rinkimų komisijoje sudaryta Rinkėjų papirkimo tyrimo grupė. Jos pirmininkė – Sonata Jurgilienė, nariai – Tadas Pauparis ir Albina Urbutienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius