-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 01 09 /16:47

LRTK teismui teiks papildomus argumentus dėl „Ren TV Baltic“ transliacijų apribojimo

Vilniaus apygardos administraciniam teismui atmetus Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) prašymą apriboti Rusijos televizijos „Ren TV Baltic“ transliacijas, komisija žada šiam teismui pateikti papildomus argumentus, kad lapkritį rodytoje televizijos laidoje kurstytas karas ir neapykanta.
Propaganda Rusijoje
Propaganda Rusijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Papildyta: 16:46 val.

„Teismui nepakako argumentacijos, jis pageidauja, kad nurodytumėme konkrečias frazes, teiginius, kurstančius neapykantą ir karą, nurodytumėme konkrečias citatas.

Na, prieš tai trys analogiški komisijos sprendimai buvo priimami ir buvo sankcionuoti, tokių (teismo) reikalavimų nebuvo. Šis sprendimas yra labai artimas pagal savo turinį visiems anksčiau priimtiems komisijos sprendimams. Mes teismo nuomonę gerbiame ir bandysime pateikti papildomą argumentaciją“, – penktadienį BNS sakė LRTK teisininkas Viktoras Popandopula.

V.Popandopula pridūrė, jog gautos Krašto apsaugos ministerijos išvados, kuriomis taip pat patvirtinama, kad laidoje kurstytas karas ir neapykanta.

Kaip BNS patvirtino LRTK pirmininkas Edmundas Vaitekūnas, pirmadienį šiuo klausimu šaukiamas neeilinis LRTK posėdis. Jis taip pat sakė, kad Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas nebus skundžiamas – bus iš naujo kreipiamasi į teismą su papildomais argumentais.

V.Popandopula patikslino, kad kitą savaitę bus ieškoma ne papildomų teisinių argumentų šią savaitę priimtam komisijos sprendimui, nes jie teismui tiko, o plačiau išdėstomos faktinės aplinkybės.

Jis pridūrė, jog gautos Krašto apsaugos ministerijos išvados, kuriomis taip pat patvirtinama, kad laidoje kurstytas karas ir neapykanta.

Teismas atmetė prašymą

Teismas penktadienį atmetė Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) prašymą trims mėnesiams apriboti Rusijos televizijos „Ren TV Baltic“ ne Europos Sąjungoje (ES) parengtų laidų transliacijas.

„Nei sprendime, nei prašyme teismui nenurodyta, kokie konkretūs televizijos programoje „Paklydimo teritorija“ nurodyti teiginiai (informacija) leido komisijai padaryti išvadą dėl atitinkamų įstatymo pažeidimų. Nėra įvardinta, kokia konkrečiai paskelbta informacija (nurodant citatas) yra vertinama kaip tendencinga ir šališka, kokie konkretūs pastarojo meto įvykiai yra minimi, kokia informacija, paskleista programos siužetuose laikytina faktais, kokia informacija kursto karą, kokia – neapykantą“, – rašoma teismo sprendime.

Pasak teismo, sprendime, kurį komisija prašo sankcionuoti, nurodyta tik rezoliucinė dalis, bet nėra motyvų, pagrindžiančių jos priėmimą: „Todėl teismas neturi teisinio pagrindo tenkinti komisijos prašymą ir sankcionuoti jos sprendimą“.

Nutartis gali būti skundžiama per septynias dienas.

Prašymą pateikė trečiadienį

LRTK sprendimą dėl ne ES parengtų „Ren TV Baltic“ laidų transliacijų apribojimo priėmė trečiadienį, nurodydama, kad pernai lapkričio 19 dieną rodytoje laidoje „Paklydimo teritorija“ buvo kurstomas karas ir neapykanta.

„Laidoje buvo tendencingai ir šališkai skleidžiama informacija apie pastarojo meto įvykius Ukrainoje, kurstomas karas ir neapykanta ukrainiečiams ir teisėtai Ukrainos valdžiai, Ukrainos suverenumą ir vientisumą remiančioms ES ir NATO valstybėms“, – nurodė LRTK atstovai.

Šią LRTK nuomonę parėmė ir du ekspertai – Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Medijų tyrimų laboratorijos vedėjas Andrius Šuminas ir Vilniaus universiteto dėstytojas, habilituotas daktaras Žygintas Pečiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius