-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 04 04

Tiesa ar melas? G.Nausėda: „Per metus atimame apie tūkstantį pilietybių“

Artėjant referendumui dėl daugybinės pilietybės įteisinimo šia tema kviečiami pasisakyti ir kandidatai prezidento rinkimuose. Prezidento posto siekiantis ekonomistas Gitanas Nausėda tvirtina, kad yra už dvigubą pilietybę. Jis piktinasi, kad dabar Lietuva atima pilietybę iš tų asmenų, kurie priima kitos valstybės pilietybę. Pasak G.Nausėdos, tokių žmonių kasmet būna apie tūkstantį. Ar jis teisus?
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Labai svarbu pasakyti šitiems žmonėms, kad mes neatiminėsime iš jūsų pilietybių, kaip iš Žydrūno Ilgausko atėmėme. Ir nežinau, ar jūs žinote tą faktą, bet tai yra tikrai faktas: per metus mes ir dabar patyliukais, nesigirdami atimame apie tūkstantį pilietybių įvairiems žmonėms, kurie priėmę kitų šalių pilietybes, tarp jų ir nepilnamečiams vaikams“, – pirmadienį „Kitokiuose pasikalbėjimuose“ sakė G.Nausėda.

Kandidato rinkimų štabo komunikacijos vadovas Aistis Zabarauskas nurodė, kad G.Nausėda, nurodydamas skaičius, rėmėsi oficialia Migracijos departamento statistika.

„Tai oficiali statistika iš Migracijos departamento. Pernai – 982 atvejai“, – nurodė jis.

Vidaus reikalų ministerija 15min pateikė tą patį skaičių.

Taigi G.Nausėdos teiginys buvo teisingas. Kita vertus, vargu, ar galima sakyti, kad Lietuva atima pilietybę, nes iš tiesų, pagal Lietuvos įstatymus, kitos valstybės pilietybės priėmimas savaime reiškia Lietuvos pilietybės atsisakymą.

„Pagal Pilietybės įstatymą, Lietuvos Respublikos pilietis, įgijęs kitos valstybės pilietybę, privalo per 2 mėnesius nuo kitos valstybės pilietybės įgijimo dienos raštu apie tai pranešti Migracijos departamentui ar apskričių vyriausiesiems policijos komisariatams arba Lietuvos Respublikos diplomatinėms atstovybėms ar konsulinėms įstaigoms.

Lietuvos Respublikos pilietybės netenkama tais atvejais, kai Lietuvos Respublikos pilietis jos atsisako, taip pat kai įgyja kitos valstybės pilietybę ir kitais Pilietybės įstatymo 7 straipsnyje numatytais pagrindais”, – nurodė Vidaus reikalų ministerija.

Į kokių šalių pilietybes lietuviai dažniausiai iškeičia Lietuvos pilietybę?

Kaip nurodo Migracijos departamentas, pernai daugiausia žmonių Lietuvos pilietybės neteko įgiję Norvegijos pilietybę – 284. Šis skaičius per metus išaugo tris kartus.

Antroje pagal populiarumą yra Vokietijos pilietybė. Ją vietoj Lietuvos pilietybės pernai įgijo 175 žmonės.

Trečioje vietoje rikiuojasi Švedija (121), ketvirtoje – Rusija (107).

15min vertinimu, G.Nausėda buvo teisus sakydamas, kad dabar patyliukais, nesigirdami atimame apie tūkstantį pilietybių įvairiems žmonėms, kurie priėmę kitų šalių pilietybes, taip pat jų nepilnamečiams vaikams. Vis dėlto atėmimu to negalima vadinti, nes patys Lietuvos piliečiai pasirinkę kitos valstybės pilietybę turi apie tokį pasirinkimą pranešti Lietuvai ir tuomet Lietuvos pilietybės netenka automatiškai.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius