-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 08

Tiesa ar melas? G.Paluckas: mes susilaikėme balsuodami dėl išmokų pensininkams

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas teigia, kad partija laikėsi įsitikinimo, kad vienkartinės 200 eurų išmokos neturėjo būti skiriamos visiems pensininkams. Esą didesnes pensijas gaunantys senjorai turėjo gauti mažesnę, o mažesnes – didesnę valstybės paramą. Todėl, pasak G.Palucko, socialdemokratai balsuodami Seime dėl šio sprendimo susilaikė. Bet ar tikrai?
Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Artėjantys rinkimai verčia politikus griebtis išradingumo siekiant rinkėjų dėmesio, o 15min imasi tikrinti, kiek tiesos politikų reklamose ir rinkiminiuose pasisakymuose. Jei pastebėsite abejonių dėl faktų tikslumo keliančias politines reklamas ar politikų pasisakymus, kviečiame jas siųsti el.paštu patikrinta@15min.lt arba užpildyti formą po šia naujiena.

Diskusija dėl vienkartinių išmokų pensininkams kilo pirmadienį laidoje „LRT Forumas“. Čia G.Paluckas pareiškė, kad socialdemokratai laikėsi pozicijos, jog išmokos turėjo būti diferencijuojamos, bet to nebuvo padaryta.

„Todėl mes susilaikėme balsuodami už šį sprendimą“, – pareiškė G.Paluckas.

Bet ar tikrai socialdemokratai susilaikė? 15min nutarė tai patikrinti.

Vienkartinės išmokos socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams įstatymą, pagal kurį visiems šalies pensininkams rugpjūtį buvo išmokėta po 200 eurų, Seimas priėmė gegužės 7 d.

Tada už įstatymą balsavo 88 Seimo nariai, prieš buvo 8, susilaikė 6 parlamentarai.

Lietuvos socialdemokratų partijos atstovų balsai pasiskirstė taip:

Už įstatymą balsavo Linas Balsys, prieš – Algirdas Sysas, o susilaikė Rasa Budbergytė. Dar trys socialdemokratai – Algimantas Salamakinas, Dovilė Šakalienė ir Liudas Jonaitis – registravosi balsavimui, tačiau nebalsavo. D.Šakalienė paaiškino, kad taip elgėsi, nes balsuodama dėl įstatymo spręstų ir dėl išmokos, kurią dėl turimo neįgalumo gautų ir pati.

Socialdemokratų Juliaus Sabatausko, Broniaus Bradausko ir Ramintos Popovienės balsavimo metu išvis nebuvo Seimo posėdžių salėje.

Taigi, kuo remdamasis G.Paluckas sako, kad balsuojant dėl išmokos socialdemokratai susilaikė, jei taip pasielgė vienintelė R.Budbergytė?

LSDP pirmininkas pripažįsta, kad kalbėdamas ėmėsi interpretacijų.

„Čia daugiau interpretacija. Po diskusijų frakcijoje buvo rekomenduota nariams susilaikyti arba nebalsuoti už tokį projektą. Tiesa, du turėjo kitokią nuomonę. Vienas prieš (t.y. į tą pačią nepritariančių pusę), na, o kitas už. Demokratija. Tačiau santykis nepalaikiusių su palaikančiu leidžia sakyti, jog nepalaikėm projekto“, – kodėl teigė, kad LSDP atstovai susilaikė balsuodami dėl išmokų pensininkams, jei balsavimo rezultatai to nerodo, 15min paaiškino G.Paluckas.

Tiesa, G.Paluckas teisus dėl to, kad LSDP atstovai bandė nustatyti diferencijuotas išmokas. Buvo siūloma, kad daugiau nei 375 eurus pajamų gaunantys pensininkai išmokų negautų, tačiau Seimas jam nepritarė.

15min vertinimu, G.Paluckas, teigdamas, kad LSDP atstovai susilaikė balsuodami dėl sprendimo visiems pensininkams išdalyti vienodas 200 eurų dydžio išmokas, yra neteisus. Priimant įstatymą vienas socialdemokratas balsavo už, vienas prieš, ir vienas susilaikė. Dauguma LSDP atstovų balsavime išvis nedalyvavo.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius