Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 15

Tiesa ar melas? G.Nausėda apie Turniškes: paskutiniai atnaujinimo darbai yra atlikti kokiais 1993 ar 1995 metais

Antradienį spaudos konferenciją surengęs prezidentas Gitanas Nausėda paskelbė, kad į Turniškėse esančią prezidento rezidenciją kelsis kažkada kitais metais. Jo teigimu, atnaujinimo darbų reikia todėl, kad pastate istorija tarytum sustingo – rezidencija paskutinį kartą remontuota tik kokiais 1993 ar 1995 metais. Ar prezidentas sako tiesą – juk Rolando Pakso laikais spauda aprašinėjo Laimos Paksienės pageidavimu vykdytą remontą, o ir kiti šalies vadovai rezidencijoje vykdytų remontų nelaikė paslaptyje?

„Kol kas, na, Turniškių rezidencijos pobūdis neleidžia kviesti svečių ir neleidžia ten rengti susitikimų su diplomatais, juo labiau pakviesti užsienio valstybių vadovų. Tai yra gana keista, nes, sakykime, Lenkijos prezidentas kviečia ir mane asmeniškai, ir kitus valstybių vadovus apsilankyti jo rezidencijose. Ir manau, kad tai yra labai normali praktika, bet, deja, paskutiniai atnaujinimo darbai yra atlikti, nežinau, kokiais ten 1993 ar 1995 metais ir alsuoja tuo buvusiu laiku. Ta istorija ten tartum sustingo“, – antradienį spaudos konferencijoje kalbėjo prezidentas.

15min pasiteiravo prezidento atstovo spaudai Antano Bubnelio, kuo remdamasis prezidentas teigia, kad paskutiniai atnaujinimo darbai Turniškių rezidencijoje buvo atlikti tik 1993–1995 metais.

A.Bubnelis į tai atsakė, kad Turniškių rezidencija yra nuolat prižiūrima, tai reiškia, kad smulkūs atnaujinimo darbai joje gali būti atliekami ir kasmet.

„Ir susiklostė natūrali praktika, kad didesni atnaujinimai vyksta keičiantis joje gyvenantiems prezidentams. Prezidento vertinimu, rezidencija Turniškėse gali tapti tokia pati atvira, kokia tapo prezidentūra, todėl tam reikia ir reikšmingesnio jos atnaujinimo“, – paaiškino jis.

1998 metais atliktas kapitalinis remontas

Prezidento kanceliarija valdo tris pastatus Turniškėse, skirtus pareigas einančiam ir kadencijas baigusiems šalies vadovams.

Tačiau prezidento rezidencija yra viena – joje gyveno liepą kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pirmieji prezidento rezidencijoje apsigyveno Valdas ir Alma Adamkai.

archyvas.lrp.lt nuotr./Valdas ir Alma Adamkai rezidencijoje Turniškėse
archyvas.lrp.lt nuotr./Valdas ir Alma Adamkai rezidencijoje Turniškėse

2003 metais „Kauno diena“ rašė, kad prezidentas Valdas Adamkus į Turniškėse esančią Prezidento rezidenciją persikėlė 1998 metų pabaigoje, prieš tai buvo atliktas 2,5 mln. tuomečių litų (730,4 tūkst. eurų) kainavęs kapitalinis remontas.

Spauda su pasimėgavimu aprašinėjo L.Paksienės užmojus

2003 metais prezidento postą iškovojus Rolandui Paksui, spauda su pasimėgavimu aprašinėjo jo ir jo sutuoktinės Laimos Paksienės užsakytus rezidencijos Turniškėse atnaujinimus.

2004 metų pradžioje, prieš R.Paksui lemtingą balsavimą, dienraštis „Lietuvos rytas“ detaliai aprašė rezidencijoje vykdytus darbus. Pavyzdžiui tai, kad L.Paksienės pageidavimu buvo visiškai pakeista virtuvė – baldų komplektas pakeistas nauju, išluptas brangus parketas pakeistas keramikinėmis plytelėmis. Panašiu metu ten atsirado garsiosios svetainės kolonos, į kurias žvelgdama po kelerių metų nosį raukė D.Grybauskaitė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Laima Paksienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Laima Paksienė

Pasak „Lietuvos ryto“, į Turniškes buvo vežami brangūs baldų komplektai, o rezidencijos sienos dažytos rožine, žydra spalvomis, kai kur nupieštos gėlės.

Tuometis prezidentūros kancleris Andrius Meškauskas dienraščiui sakė, kad tuo metu dar nebuvo įrengti laiptai, vedantys iki upės, kurių pageidavo planavęs jais vaikščioti maudytis R.Paksas.

„Lietuvos rytas“ skaičiavo, kad Paksų įnoriai kainavo beveik pusę milijono litų (beveik 145 tūkst. eurų): remontas kainavo 196 tūkst. litų (56,7 tūkst. eurų), baldams iš privatizavimo fondo lėšų dar buvo atseikėta 250 tūkst. litų (72,4 tūkst. eurų), vien užuolaidos atsiėjo 31 tūkst. litų (beveik 9 tūkst. eurų).

2004 balandį R.Paksas apkaltos būdu neteko posto, tad į atnaujintą rezidenciją įsikelti jis nespėjo.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prezidento rezidencija Turniškėse
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prezidento rezidencija Turniškėse

Tais pačiais metais rinkimus laimėjęs V.Adamkus liko gyventi gretimame name, į kurį įsikėlė, kai baigė savo pirmąją kadenciją.

2009 metais prezidente tapusi D.Grybauskaitė, apžiūrėjusi pagal L.Paksienės skonį įrengtą rezidenciją, neslėpė, jog jai interjeras gero įspūdžio nepaliko.

„Pastatas yra nepritaikytas gyvenimui. Baldų kolekcija nesuderinama, dalį išmesti reikės. Sienos neblogos, dažyti daug nereikės. Kolonas nuimsim – jų nereikia, tik praeiti kliudo“, – apžiūrėjusi savo naujuosius namus kalbėjo prezidentė, kurią citavo 15min.

Taupumą mėgstanti D.Grybauskaitė jį demonstravo ir remontuojant prezidento rezidenciją.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prezidento rezidencija Turniškėse
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prezidento rezidencija Turniškėse

Tuometis prezidentūros kancleris Giedrius Krasauskas „Lietuvos žinioms“ teigė, kad kanceliarija remontui buvo numačiusi skirti apie 100 tūkst. litų (beveik 29 tūkst. eurų), tačiau išleista beveik keturis kartus mažiau – tik 27 tūkstančiai (7,8 tūkst. erurų), atliekant tik būtiniausius remonto darbus – statybininkai sutvirtino rezidencijos terasą, buvo nutinkuotos ir nudažytos suskilusios bei apsilupusios išorės ir vidaus sienos, atnaujinta vandentiekio sistema bei atlikti kiti remonto darbai.

Prezidento rezidencija buvo rekonstruota ir 2011 metais. Kaip tada rašė „Lietuvos rytas“, žiemą prezidentė skundėsi, kad jai rezidencijoje šalta, jos netenkino ir didžiuliai mokesčiai už komunalines paslaugas. Todėl buvo imtasi rezidencijos rekonstrukcijos, kurios metu buvo pakeisti langai, atlikti pastato šiltinimo darbai. Tai atsiėjo per 300 tūkstančių litų (86,8 tūkst. eurų).

15min vertinimu, teigdamas, kad atnaujinimo darbai prezidento rezidencijoje Turniškėse buvo atlikti tik 1993 ar 1995 metais, prezidentas sakė netiesą. Ji buvo remontuojama 1998, 2003, 2009 ir 2011 metais.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius