Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 13

Tiesa ar melas? Gitanas Nausėda: „Žmogus įdarbino mažiausiai 20 savo partijos bičiulių, susijusių su partijos nariais“

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę apkaltino susisiekimo ministrą Jaroslavą Narkevičių ministerijai pavaldžiose įstaigose įdarbinus daugiau kaip dvi dešimtis partijos bičiulių ar su jais susijusių asmenų. J.Narkevičius atšovė, kad prezidentas yra klaidinamas. Kuris iš jų yra teisus?

Kad J.Narkevičius galėjo rūpintis partijos bičiulių ar su jais susijusių asmenų įdarbinimu, prezidentas praėjusią savaitę paskelbė interviu LRT radijui.

„Žmogus įdarbino mažiausiai 20 savo partijos bičiulių, susijusių su partijos nariais, ministerijos dispozicijose esančiose įmonėse“, – sakė jis.

Prezidentas čia pat klausė, kokių dar reikia įrodymų, siekiant pasakyti, kad šis ministras netinka šioms pareigoms ir turėtų trauktis. „Man atrodo, kad baikime šias diskusijas“, – kalbėjo šalies vadovas.

Reaguodamas į tai J.Narkevičius sakė, kad nuo jo darbo pradžios sektoriuje įdarbinti 500 žmonių ir nė vienas iš jų nepriklauso jį į pareigas delegavusiai Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA – KŠS), o į vadovaujamas pareigas priimtųjų apskritai nebuvo.

Susiję giminystės ir asmeniniais ryšiais

15min paklaustas, kuo remdamasis prezidentas teigė, kad J.Narkevičius įdarbino mažiausiai 20 savo partijos bičiulių bei susijusių su partijos nariais, valstybės vadovo atstovas spaudai Antanas Bubnelis atsakė lakoniškai: „Prezidentas rėmėsi patikima informacija“.

„Šie žmonės buvo įdarbinti tiek pačioje ministerijoje, tiek jai pavaldžiose įmonėse. Įdarbinti asmenys su partijos nariais yra susiję giminystės bei kitais glaudžiais asmeniniais ryšiais“, – leisdamas suprasti, kad įdarbintieji patys nepriklauso LLRA-LŠS, teigė A.Bubnelis.

Prezidentas rėmėsi patikima informacija, – nurodė A.Bubnelis.

Tačiau konkretaus neva įdarbintų asmenų sąrašo prezidentūra nepateikė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Antanas Bubnelis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Antanas Bubnelis

G.Nausėdos vyriausiasis patarėjas vidaus politikai Povilas Mačiulis pirmadienį portalui delfi.lt sakė, kad ne visa prezidento turima informacija gali būti viešai teikiama.

Iš kur prezidentas galėjo gauti šį sąrašą?

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT), kuri nuolat tiria nepotizmo rizikas viešajame sektoriuje, atstovė spaudai Renata Keblienė 15min pabrėžė, kad informacija apie tai viešai neteikiama.

„STT nekomentuoja, kokia informacija, vadovaujantis STT įstatymu, konkrečiais atvejais yra teikiama ar nėra teikiama valstybės vadovams“, – teigė ji.

S.Malinauskas: cituojant informaciją būtinas tikslumas

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas

Tačiau premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas 15min teigė, kad STT atliko bendrą situacijos susisiekimo sektoriuje analizę.

Maža to, su ja yra susipažinęs ir premjeras.

Pateiktoje informacijoje nėra nė vieno atvejo, kai Susisiekimo ministerijoje ar pavaldžiose įstaigose ne į politinio pasitikėjimo pozicijas būtų įdarbinami LLRA-KŠS nariai.

„Tarnybos apie situaciją valstybėje šalies vadovams informaciją teikia nuolatos. STT atliko bendrą situacijos analizę, kurios duomenys pateikti tiek prezidentui, tiek ministrui pirmininkui. Į šią informaciją žiūrima rimtai ir atsakingai, tačiau viešai cituojant tokius duomenis būtinas tikslumas.

Pateiktoje informacijoje nėra nė vieno atvejo, kai Susisiekimo ministerijoje ar pavaldžiose įstaigose ne į politinio pasitikėjimo pozicijas būtų įdarbinami LLRA-KŠS nariai. Prezidento pareiškimų ministras pirmininkas nekomentuos“, – teigė premjero patarėjas S.Malinauskas.

„Lietuvos paštas“ į kalbas nesileidžia

15min žiniomis, bent dalis prezidento turimame sąraše, kurio jis neskelbia, esančių žmonių galėjo būti įdarbinti „Lietuvos pašte“, tačiau jo atstovai baksnoja į Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR).

„Lietuvos pašto“ Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė 15min teigė negalinti pateikti informacijos apie pašto darbuotojus, nes tai pažeidžia BDAR reikalavimus.

„Pabrėžiame, kad tokie duomenys kaip vardai, pavardės, pareigos ir darbovietė yra asmens duomenys, kurių tvarkymas ir apsauga yra reglamentuojami BDAR ir kitais asmens duomenų tvarkymą ir apsaugą reglamentuojančiais teisės aktais. Atsižvelgiant į tai ir siekiant užtikrinti duomenų apsaugą, jūsų prašomi duomenys negali būti perduodami jums, kaip trečiajai šaliai, jokia forma“, – atsakyme teigė ji.

15min nematė STT valstybės vadovams pateikto asmenų sąrašo. Nežinant, į kokias pareigas jie buvo priimti bei koks jų ryšys su LLRA-KŠS, neįmanoma tvirtai atsakyti į klausimą, ar prezidentas G.Nausėda, sakydamas, kad J.Narkevičius „įdarbino mažiausiai 20 savo partijos bičiulių, susijusių su partijos nariais“, yra teisus.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius