-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 11 16

Tiesa ar melas? Rasa Žemaitė: Vilniaus savivaldybė 100 eurų kompensacijas moka ir neteisėtai dirbantiems darželiams

Vilniaus miesto savivaldybės skiriamos 100 eurų kompensacijos vaikams, negavusiems vietos savivaldybės įstaigoje, nukeliauja ir tiems darželiams, kurie neatitinka higienos normų ir, anot specialistų, veikia neteisėtai. Taip sako Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė. 15min patikrino, ar tai tiesa.
Rasa Žemaitė
Rasa Žemaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento specialistai atliko vaikų ugdymo įstaigų ir švietimo paslaugų tiekėjų saugos sveikatai vertinimą Vilniaus mieste. Patikrintas 101 darželis iš sostinėje veikiančių 370-ies ir tai buvo tiek savivaldybės, tiek privačių steigėjų įstaigos. Rezultatai ne itin džiugina.

Pažeidimų – daug

Išvadas trumpai galima apibendrinti taip: beveik pusėje visų tikrintų darželių neužtikrinama vaikų žaidimų aikštelių sauga, 79 proc. Vilniaus savivaldybės darželių viršytas vaikų skaičius grupėse, daugiau nei pusėje privačių steigėjų darželių dirba netinkamos kvalifikacijos personalas, daugiau nei 40 proc. šių įstaigų darbuotojų nepasitikrinę sveikatos, vaikai neretai miega netinkamose lovose, skalbiniai tvarkomi netinkamai.

Kaip sako specialistai, kampanijos metu jiems būta tikrai netikėtų radinių. Tarkim, nesilaikoma leidimuose-higienos pasuose nurodytų sąlygų, skalbinius skalbia tėvai, jie ir maistą gamina, taip pat netinkama darbuotojų kvalifikacija – nesitikėta darželiuose rasti grožio, logistikos ir pan. specialistų.

Savivaldybės darželiai daugiausia priekaištų sulaukia dėl perpildytų grupių, nors teisinamasi, kad visi vaikai labai retai ateina, be to, tikimasi šitą dalyką pakeisti, kadangi vietų daugėja, eilės trumpėja.

Tačiau privačioms įstaigoms priekaištų žeriama daugiau – ir dėl netinkamų patalpų, ir dėl darbuotojų kvalifikacijos bei sveikatos tikrinimo, ir skalbinių bei maisto, kuo priversti užsiimti tėvai.

O šie darželiai jau nuo 2015 metų vidurio kas mėnesį gauna po 100 eurų – tokias kompensacijas moka Vilniaus savivaldybė už į valstybinius darželius nepatekusius vaikus. Ir nepaisoma, ar konkretus darželis turi leidimą-higienos pasą, laikosi jo reikalavimų, kokios sąlygos vaikams šioje įstaigoje sudaromos.

Per trejus metus 100 eurų kompensacija privatiems darželiams vidutiniškai pasinaudojo daugiau nei 5 tūkst. vaikų tėvų. Savivaldybė tam skyrė 13,9 mln. eurų: 2015 m. – 1,6 mln. eurų, 2016 m. – 5,8 mln. eurų, 2017 m. – 6,5 mln. eurų. Anot Vilniaus savivaldybės, kompensavimo tvarka pasiteisino, nes privatūs darželiai vykdė intensyvią plėtrą. 2014 m. rugsėjo 1 d., kol naujoji 100 eurų kompensavimo tvarka dar nebuvo įsigaliojusi, 87 privačius darželius lankė apie 3 tūkst. vaikų, o dabar Vilniuje veikia 126 privatūs darželiai, kuriuos lanko 5 469 vaikai.

Kampanijos metu specialistams būta netikėtų radinių: skalbinius skalbia tėvai, jie ir maistą gamina, dirba grožio, logistikos specialistai.

Jeigu gaunama kompensacija, tai yra saugu?

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė įsitikinusi, kad Vilniaus savivaldybė, skirdama 100 eurų paramą privačius darželius lankantiems vaikams, neturėtų remti įstaigų, kuriose dirba ne kvalifikuotos auklėtojos, o kirpėjos ar kitų sričių specialistės, kur nesaugios žaidimų aikštelės ir t.t.

„Savivaldybė kažkodėl ne tik toleruoja, bet ir finansuoja pažeidėjus, o tėvai greičiausiai net nesusimąsto, kad įstaigos, kurios gauna finansavimą iš savivaldybės, gali neatitikti reikalavimų. Mes visi logine seka dėliojame mintis taip: jeigu savivaldybė skiria finansavimą, vadinasi, ta įstaiga atitinka reikalavimus ir dirba ne grožio specialistai, o vaikus ugdantys asmenys, ten iš tikrųjų yra galimybė vaikams saugiai miegoti, tie darželiai atitinka maisto kokybės reikalavimus ir t.t.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vaikų darželyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vaikų darželyje

Tėvai taip galvoja – jeigu gaunama kompensacija, tai yra saugu. Labai apmaudu, kad tas finansavimas yra skiriamas ir viso to neatitinkančioms įstaigoms, mes norėsime ir prašysime savivaldybės atsižvelgti į pateiktas išvadas. Dabar jau turime praktinius įrodymus, iki tol turėjome tik įtarimus, kad finansavimas skiriamas teisės aktuose numatytų reikalavimų neatitinkančioms įstaigoms“, – teigė R.Žemaitė.

Anot Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovės, procesas užtruks, kol bus imtasi pokyčių. Vis dėlto ji tikra, kad darbo grupę Vilniaus savivaldybė sukurs: „Iš praktikos žinome, kad dabartinė savivalda tikrai geranoriškai reaguoja į visuomenės iškeliamus klausimus ir nemanau, kad užtruks ilgai tą darbo grupę sukurti, tai imsimės iniciatyvos, kad ji atsirastų.“

Tėvai taip galvoja – jeigu gaunama kompensacija, tai yra saugu, – teigė R.Žemaitė.

Veikia neteisėtai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė tvirtina, kad tokie darželiai veikia neteisėtai, tad remti jų savivaldybė neturėtų.

„Darželių, kurie veikia neturėdami leidimų-higienos pasų, patalpos, sąlygos, teritorijos, darbuotojų kompetencija nėra patikrinti, įvertinti mūsų specialistų, vadinasi, niekaip negalima pasakyti, kad šie darželiai yra saugūs. Jie yra neteisėtai veikiantys. O ar tas darželis turi leidimą-higienos pasą, gali viešai patikrinti kiekvienas licencijavimas.lt.

Ten yra visos įstaigos, kurios turi leidimus-higienos pasus. Tai tikrai nesunku savivaldybei tą sužinoti, tai yra vieša kiekvienam žmogui. Antras dalykas – net jeigu turi leidimus-higienos pasus, kai kada nesilaiko sąlygų. Tad tą dalyką aptarus, mes visada galime teikti informaciją savivaldybei. Mano supratimu, jeigu sistemingai būtų laikomasi teisės aktų reikalavimų, savivaldybė turėtų atsižvelgti – neteisėtų dalykų netoleruotų“, – kalbėjo R.Lingienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

R.Žemaitė taip pat paragino tėvus, kad jie tuo pereinamuoju laikotarpiu, kol bus svarstoma, kaip toliau Vilniaus savivaldybė galėtų skirstyti kompensacijas privačius darželius lankantiems vaikams, patys imtųsi veiksmų: „Privačiuose darželiuose tėvų bendruomenės turi tikrai ganėtinai daug galių. Dabar turite puikiausią priemonę, galite pasitikrinti, ar jūsų darželis yra tikrintas, ar yra tame sąraše. Jeigu yra, bus įrašyti nustatyti trūkumai. Vadinasi, tėvai, mokėdami savo pinigus tam darželius, turi priemonę, kuria vadovaujantis gali ateiti ir reikalauti, kad tas darželis sutvarkytų, kas būtų atrasta, netvarkinga, ir kad vaikai gautų kokybišką ir saugią paslaugą.“

Tėvai prie pokyčių galėtų prisidėti ir viešindami informaciją apie lankomus darželius, ten užfiksuojamus pažeidimus.

Savivaldybė teisinasi

Vilniaus savivaldybė tikina nesanti ta institucija, kuri vykdo patikras, ar įstaigos laikosi nustatytų taisyklių. Anot vicemerės Editos Tamošiūnaitės, visų pirma reikia nepamiršti, kad pačios įstaigos nėra finansuojamos, kompensacijos po 100 eurų kas mėnesį skiriamos privačius darželius lankantiems vaikams.

„Yra sąlyga, kad darželis vykdytų ikimokyklinio ugdymo veiklą, būtų registruotas Vilniaus mieste. Kitų kriterijų dėl higienos paso, didesnio skaičiaus vaikų grupėse ar maitinimo paslaugos nesame nustatę. Savivaldybė nevykdo NVSC funkcijų, mes netikriname, tarkim, maisto kokybės. Turėtume visi kartu, susitelkę, kviesdami ir Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio, NVSC, privačių darželių asociacijos atstovus, savivaldybių atstovus susėsti. Ši tvarka gali būti tobulinama, griežtinama, nes vaikų kokybiškas ugdymas, sveikata, sauga yra visiems mums prioritetas“, – teigė E.Tamošiūnaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė

Ir šie dalykai turėtų būti taikomi tiek privačioms, tiek valstybinėms įstaigoms.

„Mūsų tvarkoje nėra tas numatyta, mes nesame priežiūros institucija, bet jeigu kyla tokios problemos, aš manau, reikia ta tema diskutuoti, galima ir griežtinti mūsų savivaldybės tvarką“, – tikino ji, bet vis dėlto suabejojo, kas savivaldybė gaus išsamią patikrinimų informaciją apie kiekvieną konkrečią įstaigą.

Nors vicemerė suabejojo, ar savivaldybė gaus informaciją apie konkrečius darželius, tai gali pasitikrinti kiekvienas vilnietis NVSC interneto svetainėje.

15min vertinimu, R.Žemaitė yra visiškai teisi – Vilniaus miesto savivaldybė skiria 100 eurų kompensacijas visiems vaikams, nesvarbu, ar jie lanko teisėtai veikiantį darželį, ar įstaiga neatitinka keliamų reikalavimų. Tačiau tvarka gali būti keičiama, bent jau Vilniaus vicemerė E.Tamošiūnaitė žada diskusijas, kuriose būtų remiamasi iš NVSC gautais duomenimis.

Su kitomis projektų „15min PRIMENA“ ir „Patikrinta 15min“ publikacijomis galite susipažinti čia.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius